Eveniment
FOTO: Prețul celebrității: castel din Izvorul Ampoiului, ruină după ce a fost folosit într-un film
În vara lui 1985, Zlatna și satele din jur vibrau în jurul unui eveniment extraordinar pentru mica comunitate locală: regizorul Sergiu Nicolaescu filma „Noi, cei din linia întâi”, pe Valea Ampoiului, la doar câțiva kilometri de Zlatna. La ”Breaza”, cârciuma care nu mai există astăzi, puteau fi văzuți la o bere ”Azuga” Ion Besoiu, Valentin Uritescu, George Alexandru (pe atunci student), Colea Răutu, Emil Hossu sau Ștefan Iordache. Legenda spune că atunci când aducea nota de plată, chelnerița le aduna, în buna tradiție a barului, și data, la prețul băuturilor. Asta spre amuzamentul actorilor. Localnicii mai mai în vârstă își aduc încă aminte acele vremuri. Adevărata notă de plată a plătit-o însă orașul: castelul de la Izvorul Ampoiului a fost distrus.
Efectele speciale erau un lux, în 1985. Cascadoriile erau reale, loviturile de tun erau programate astfel încât să nu lovească pe nimeni. De asemenea, focul era real. Ferestrele castelului de la Izvorul Ampoiului au fost îmbrăcate în vată îmbibată în motorină, care a fost aprinsă. De acolo până la un incendiu, a fost doar un pas.
S-a aprins cam tot ce era din lemn. Unul dintre cascadori chiar a greșit fereastra de la care trebuia să se arunce, din cauza fumului gros. După filmările la ”Noi, cei din linia întâi”, castelul arăta chiar ca după război: plafoane căzute, pereți arși, porțiuni șubrezite și multe altele. „Dăm foc, apoi vă promit că trimit bani de reparații”, a spus regizorul. Apoi au tras în el cu tancurile și pirotehniștii au aruncat în aer porțiuni de la etaj. Banii de reparații n-au venit niciodată, iar castelul a rămas în uitare. O ruină care are, chiar și așa, un farmec aparte. Prețul pentru celebritatea pe care i-a adus-o transformarea lui în platou de filmare, a fost plătit cu vârf și îndesat.
Castelul a fost ridicat de Ion Gigurtu, fost prim-ministru al României, în perioada 1936-1939. Giugurtu a fost și acționar la minele de aur din zona Zlatna. Vorbim despre o construcţie impunătoare, de 8.800 de metri pătrați, trei etaje și 19 camere.
După ce a fost construit, castelul a fost folosit ca și sediu al unei societăți miniere, din anii 1950 în el a fost funcționat o școală, iar la începutul anilor 1980 a fost dat unei unități militare.
Regizorul Sergiu Nicolaescu a ales castelul ca decor pentru o scenă de luptă din filmul „Noi cei din linia întâi”, un film care prezintă momentele dramatice prin care a trecut Armata Română în cel din Al Doilea Război Mondial. Platoul din fața castelului a fost ales de regizorul Sergiu Nicolaescu pentru filmarea scenelor finale de luptă dintre armata română și cea germană. Ion Besoiu, Valentin Uritescu, George Alexandru, Colea Răutu, Emil Hossu sau Ștefan Iordache sunt doar câteva dintre vedetele vremii care au filmat acolo, mulți dintre localnici aleși atunci pentru figurație fiind și astăzi mândri că i-au cunoscut.
Castelul din Apuseni este, cum spuneam, o ruină. Un italian l-a cumpărat în 2004 de la Consiliul Judeţean Alba cu 400.000 lei însă între timp n-a făcut nimic cu el.
Tot cu prilejul filmărilor la ”Noi, cei din linia întâi”, Nicolaescu a fost acuzat că a deteriorat și Mănăstirea Văcărești, unde a cerut aprobarea pentru filmare președintelui Consiliului Culturii și Educației Socialiste, Suzana Gâdea.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ioana
sâmbătă, 23.02.2019 at 21:37
Deci italianul l-a cumpărat la pret de apartament și acum vrea de 5 ori mai mult pe el… asta meritam, ca ne batem joc de patrimoniu! O țara de inculți și incompetenți!