Actualitate
FOTO: Prima condică a Muzeului Naţional al Unirii, care conține semnăturile oficialităților orașului Alba Iulia din 9 noiembrie 1888. Cum s-a înfiinţat instituţia
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a prezentat, marți, exponatul lunii noiembrie. Este vorba despre o primă condică a vizitatorilor instituției, printre aceștia arheologi renumiți, dar și personalități și oameni din administrație, care au vizitat muzeul în 9 noiembrie 1888.
Societatea Istorică, Arheologică și de Științe Naturale a județului Alba Inferioară a fost înființată în anul 1886. Întemeierea muzeului albaiulian este opera acestei societăți care și-a început activitatea având 123 de membrii și 622 obiecte, găzduite în acea perioadă de locuința dr. Sigismund Reiner. În 1888, Societatea primea două camere în edificiul grădiniței de copii de lângă biserica ortodoxă din Lipoveni. Din 1889 începeau săpăturile la Apulum, prin grija custodelui și viitorului director al muzeului Adalbert Cserni (doctor în științele naturii), care vor spori substanțial patrimoniul muzeului.
După 1987, Societeatea se subordonează Inspectoratului General al Muzeelor, obținând pe această cale un ajutor financiar anual. La această dată, muzeul avea 1785 monede, 140 de bancnote, 42 de antichități, 194 de cărămizi și multe altele.
Din anul 1900, orașul ceda pe timp nelimitat edificiul grădiniței de copii din cartierul Maieri (construit în 1896) pentru muzeu. Acesta cuprindea patru camere și o sală spațioasă, care însă, în scurt timp, vor deveni neîncăpătoare. Colecția muzeului a crescut în special prin donații, în acești primi ani ai existenței sale. Din 1902, patrimoniul muzeului crește prin preluarea depozitului de 93 de obiecte al Bibliotecii Batthyaneum și antichitățile romane ale lui S. Reiner, dar și prin donațiile lui Adalbert Cserni.
În anii Primului Război Mondial, exponate importante au fost trimise la Budapesta. În ianuarie 1919, Consiliul Național Român a sigilat ușile muzeului, cu scopul de a împiedica noi transporturi. Din 1920, muzeul a fost redeschis, cu un nou director delegat al ministerului în persoana prof. Enea Zefleanu. La 1922, colecția muzeului consta în 17.155 antichități, 1.661 obiecte de artă plastică, 30 de piese etnografice și 6.080 piese de științe ale naturii. Societatea „Astra”, în special prin Despărțământul Alba Iulia, a derulat în anii 20 un proiect amplu de îmbogățire a patrimoniului muzeului.
Astra a obținut corpul nordic al ansamblului Catedralei Încoronării, unde au fost concentrate antichitățile din vechiul muzeu, precum și altele importante pentru momentele 1918, 1848. La 20 mai 1929, în cadrul Serbărilor Unirii, a fost deschis public noul muzeu, sub titulatura de Muzeul Unirii.
În 1938, prin intervenția directă a lui Nicolae Iorga, la vremea respectivă președinte al Comisiei Monumentelor Istorice din România, conducerea muzeului i-a fost încredințată profesorului Ion Berciu. Timp de trei decenii instituția se va numi „Muzeul Regional Alba Iulia”.
Din 1958, muzeului i-a fost atribuit edificiul Casa Armatei (Sala Unirii), unde au fost organizate laboratoare de restaurare, laboratorul fotografic, biblioteca și depozite. Din 1967, muzeul va obține și clădirea „Babilon”. La 28 noiembrie 1968, în prezența lui Nicolae Ceaușescu și în cadrul serbărilor semicentenarului Unirii (ocazie cu care a fost dezvelită și statuia lui Mihai Viteazul) , a fost inaugurat noul complex muzeal. Între 1968 – 1975, titulatura instituției a fost aceea de „Muzeul de Istorie Alba Iulia”. O nouă inaugurare, pentru o nouă formulă expozițională (64 de săli cu circuit continuu) a avut loc la 28 mai 1975, în prezența președintelui Nicolae Ceaușescu.
Printre cei care au semnat condica vizitatorilor între 1888 – 1911, s-au numărat istorici, primari, parlamentari, căpitani, consilieri, medici, profesori universitari. Dintre vizitatorii muzeului albaiulian se remarcă, printre alții, Julius Jung (1851 – 1910) istoric și epigrafist, profesor la Univ. din Insbruck, apoi la Univ. germană din Praga și Torma Zsofia din Orăștie, prima femeie arheolog din Transilvania.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News