Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Proiect privind reducerea discriminării și a marginalizării grupurilor vulnerabile, lansat la Alba Iulia


Publicat

IMG_0474Un studiu privind situația membrilor din grupurile vulnerabile, respectiv persoanele de etnie romă și persoanele cu boli cronice, precum şi un manual de pregătire a reprezentanților administrației publice locale va fi realizat la Alba Iulia, în cadrul unui proiect lansat miercuri.

În cadrul proiectului „Abordare integrată la nivelul municipiului Alba Iulia pentru reducerea discriminării și a marginalizării grupurilor vulnerabile”, 70 de reprezentanți ai administrației publice locale și ai societății civile vor fi pregătiți pe teme precum egalitatea de gen, egalitatea de șanse, discriminare, înțelegerea interculturală și respect pentru diversitate.

Proiectul își propune reducerea discriminării și a marginalizării sociale în rândul persoanelor grupurilor vulnerabile, persoane de etnie romă și persoane cu boli cronice și va fi realizat de către Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială și Asociația SM Speromax Alba.

Proiectul a pornit de la nevoia persoanelor de etnie romă și a pacienților cronici de acces la servicii sociale. Potrivit acestuia, în Alba Iulia, comunitatea cea mai reprezentativă de romi este în zona numită „Lumea Nouă”, un cartier aglomerat, sordit, de tip ghetou, o suburbie improvizată formată din cocioabe, adesea construite fără permisiune pe proprietatea privată ori pe proprietatea municipală, la periferia orașului. Legile sărăciei conduc această suburbie. O altă zonă locuită preponderent de romi este zona „Turturica”, potrivit iniţiatorilor.

Potrivit unui studiu realizat de către Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia, principalele surse de venit ale gospodăriilor din zonele vizate sunt veniturile din munca informală cu ziua sau ocazională, venitul minim garantat, alocațiile pentru copii, pensiile de handicap sau de boală, ajutorul de șomaj. Prin urmare, veniturile acestor locuitori sunt semnificativ mai mici decât ale celorlalți rezidenți ai cartierului.

Partenerii proiectului își propun ca printr-o abordare integrată a serviciilor oferite populației vulnerabile să reducă marginalizarea socială și să crească cunoștiințele, înțelegerea, acceptarea și respectul pentru minorități a reprezentanților administrației publice locale. De asemenea, se dorește realizarea unui studiu și a unui manual județean antidiscriminare  și de promovare a incluziunii sociale, destinat reprezentanților administrației publice locale.

Proiectul care se va desfășura pe parcursul a 11 luni își propune să evalueze percepțiile și atitudinile asupra fenomenului discriminării în rândul a 600 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile (persoane de etnie romă și persoane afectate de boli cronice) din județul Alba, în vederea elaborării de instrumente specifice destinate combaterii/reducerii discriminării și a inegalităților în acces la serviciile publice oferite de municipalitate.

Totodată se are în vedere îmbunătățirea dezvoltării personale și profesionale a 70 de reprezentanți ai administrației publice locale și ai organizațiilor neguvernamentale din Alba Iulia, în vederea promovării nediscriminării și a măsurilor de incluziune socială. Aceștia vor dobândi cunoștiințe noi și specifice, ca rezultat al participării la trei sesiuni de formare, seminarii, conferințe, activități de tip rețea axate pe teme precum: egalitatea de gen, egalitatea de șanse, discriminare, înțelegerea interculturală, respect pentru diversitatea etc. (dintre aceștia cel puțin 50 vor fi reprezentanți ai autorităților locale din municipiul Alba Iulia și 20 vor fi reprezentanți ai societății civile).

Persoanele din grupul țintă vor beneficia de servicii specializate în cadrul unui centru de resurse, care va avea sediul în fosta centrală termică din spatele Cnematografului „Dacia”.

Potrivit city managerului municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, se dorește conturarea, la nivelul municipiului Alba Iulia, Grupului Local de Acțiune (GAL) care va pregăti strategia pentru accesarea axelor care vizează acele tipuri de investiții, plasate sub responsabilitatea comunității, în care administrațiile locale își dau mâna cu sectorul neguvernamental, cu sectorul privat, cu reprezentanții comunităților defavorizate din oraș, pentru a elabora în comun o strategie, ulterior această strategie va cuprinde proiecte.

„În această toamnă se va depune o scrisoare de intenție pentru constituirea Grupului de Acțiune Locală (GAL). Dacă va fi admisă ulterior se va depune documentația pentru a primi din partea Ministerului Fondurilor Europene bani pentru elaborarea strategiei GAL. Organizarea strategiei se va întinde pe cursul unui an de zile. După finalizarea strategiei vor putea fi depuse și proiectele pe care vor fi statuate în cursul strategiei. Vor putea fi proiecte de natura investițiilor în infrastructura de locuire, locuințe sociale, proiecte de finanțare a unor structuri de economie socială, proiecte de infrastructură medicală sau educațională, centre comunitare care se adresează grupurilor vulnerabile”, a declarat Nicolaie Moldovan.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii care votează ”la două mâini” vor fi rămâne fără 80% din indemnizația pe o lună. USR PLUS schimbă statutul aleșilor

Publicat

Parlamentarii USR PLUS au depus un proiect de modificare a Statutului senatorilor și deputaților astfel încât parlamentarii ”pianiști” care vor vota la dublu sau multiplu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, vor fi sancționați cu reținerea pe o lună a sumei reprezentând diferența între indemnizația brută și valoarea salariului minim brut pe țară.

Adică, vor pierde peste 80% din indemnizație. De asemenea, votul viciat prin exprimarea unui vot dublu se va anula, se mai arată în propunere.

„Nu e normal ca, în România, un student care copiază să fie exmatriculat, dar un parlamentar care votează fals în numele colegului absent să nu suporte drept consecinte decât ‘avertisment scris’ , așa cum prevede acum Statutul comun al deputaților și senatorilor și Regulamentele Camerelor.

Noi, grupul USR PLUS, susținem că parlamentarii ar trebui să fie ținuți la un standard mai înalt de respect față de lege, pentru că aici e izvorul ei, și să aibă un cod de conduită demn de mandatul primit, așa că propunem să fie prevăzute consecințe directe, de micșorare a indemnizației până la nivelul salariului minim”, declară deputatul USR PLUS Oana Țoiu.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

WhatsApp a lansat o funcție nouă pentru aplicația de PC. Începând de astăzi se pot primi și pe desktop apeluri audio și video

Publicat

Începând de astăzi pe aplicaţia WhatsApp pentru PC-uri cu macOS şi Windows, se vor putea primi apeluri vocale şi video, a anunţat compania, oferind apeluri criptate end-to-end către alţi utilizatori WhatsApp, atât pe computere, cât şi pe dispozitive mobile.

Apelurile vocale şi video pentru WhatsApp erau până acum funcționale pe telefoane cu Android şi iOS, iar WhatsApp a început să lanseze funcţia de apelare de pe desktop către un grup mic de utilizatori la sfârşitul anului trecut.

Apeluri vocale și video pe Whatsap – încă nu se pot face apeluri de grup pe PC

Funcţia de apeluri vocale și video este acum disponibilă pentru toţi utilizatorii WhatsApp de PC.

Apelurile de pe desktop au aceeaşi criptare end-to-end ca şi mesajele scrise, ceea ce înseamnă că WhatsApp şi Facebook nu vă pot vedea sau auzi apelurile.

Singura caracteristică lipsă este că, cel puţin pentru început, aplicaţia desktop nu acceptă apelurile de grup.

WhatsApp promite că se va extinde pentru a include şi apelurile de voce şi video de grup, dar nu a precizat un termen.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Posturile de directori de școli vor fi scoase la concurs. Titularizarea profesorilor, pe durată determinată

Publicat

Posturile de directori la toate școlile din țară vor fi scoase la concurs iar titularizarea profesorilor va fi pe durată determinată.

Ministrul Educației Sorin Câmpeanu, a declarat joi, 4 martie la Europa FM, că este nevoie de o evaluare a cadrelor didactice.

„Trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial, dacă vrei să faci evaluare.

Evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță

Pentru că, în orice sistem, directorul unei școli va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor”, a transmis Câmpeanu.

Cîmpeanu speră ca posturile de director și de director adjunct să fie scoase la concurs înainte de vacanța de vară. ”Directori, directori adjuncți, pe structura director educațional-manager sau orice altă structură care va rezulta din dezbaterile care trebuie să fie profunde și rapide, pentru că până în vară nu mai este mult. În cel mai rău caz aceste concursuri ar trebui să se deruleze în lunile octombrie – noiembrie.”

În plus, ministrul a declarat că „există voință politică” pentru a se trece de la titularizare pe perioadă nedeterminată la perioadă determinată.

Cîmpeanu a mai precizat că ar fi de acord cu o evaluare a tuturor profesorilor pe criterii de performanță.

„Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate…

”Trebuie să ai și cu cine pentru că sunt 220.000 de profesori, iar asta nu este o scuză, ci este doar o explicație.

Problema nu poate fi tratată și rezolvată fiind scoasă din context, dacă e scoasă din context e egal cu zero, oricât de bine ar suna.

Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro, managementul de sistem: relația dintre minister – inspectorate – autorități locale – școli .”

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Sănătății: Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli sau pentru uz casnic

Publicat

Ministerul Sănătății atrage atenția că lămpile cu ultraviolete nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli și nici pentru locuințe. Mai mult, radiațiile UV sunt cancerigene și pot produce și alte afecțiuni.

Potrivit specialiștilor Ministerului Sănătății nu este recomandată folosirea lămpilor UV pentru efectuarea dezinfecției în școli sau acasă.

Pe lângă cancerul de piele, radiațiile ultraviolete pot produce cataractă, conjuctivite sau alte reacții la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt persoane și este contraindicat să fie folosite pentru dezinfecția mâinilor, arată specialiștii într-o postare pe Facebook.

„De asemenea, ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, și poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomandă folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat și instruit în acest sens”, au mai arătat aceștia.

De asemenea, și Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a arătat că lămpile UV nu sunt recomandate a fi utilizate decât de personalul calificat și nu reprezintă o opțiune pentru sălile de clasă.

„Lămpile UV sunt, în esență, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuși unui curent electric, produc radiație ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului și a ARN-ului acestora, și indirect, prin producerea de ozon„, arată specialiștii.

Astfel de lămpi sunt folosite în spitale și în laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite încăperi sau zone, însă nu trebuie utilizate ca unică metodă de dezinfecție.

În ceea ce privește activitatea radiației UV față de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri sau coronavirusuri atât de pe suprafețe, cât și din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât și prin alterarea proteinelor de suprafață, virusurile fiind astfel inactivate.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate