Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Proiect privind reducerea discriminării și a marginalizării grupurilor vulnerabile, lansat la Alba Iulia

Publicat

IMG_0474 Un studiu privind situația membrilor din grupurile vulnerabile, respectiv persoanele de etnie romă și persoanele cu boli cronice, precum şi un manual de pregătire a reprezentanților administrației publice locale va fi realizat la Alba Iulia, în cadrul unui proiect lansat miercuri.

În cadrul proiectului „Abordare integrată la nivelul municipiului Alba Iulia pentru reducerea discriminării și a marginalizării grupurilor vulnerabile”, 70 de reprezentanți ai administrației publice locale și ai societății civile vor fi pregătiți pe teme precum egalitatea de gen, egalitatea de șanse, discriminare, înțelegerea interculturală și respect pentru diversitate.

Proiectul își propune reducerea discriminării și a marginalizării sociale în rândul persoanelor grupurilor vulnerabile, persoane de etnie romă și persoane cu boli cronice și va fi realizat de către Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială și Asociația SM Speromax Alba.

Proiectul a pornit de la nevoia persoanelor de etnie romă și a pacienților cronici de acces la servicii sociale. Potrivit acestuia, în Alba Iulia, comunitatea cea mai reprezentativă de romi este în zona numită „Lumea Nouă”, un cartier aglomerat, sordit, de tip ghetou, o suburbie improvizată formată din cocioabe, adesea construite fără permisiune pe proprietatea privată ori pe proprietatea municipală, la periferia orașului. Legile sărăciei conduc această suburbie. O altă zonă locuită preponderent de romi este zona „Turturica”, potrivit iniţiatorilor.

Potrivit unui studiu realizat de către Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia, principalele surse de venit ale gospodăriilor din zonele vizate sunt veniturile din munca informală cu ziua sau ocazională, venitul minim garantat, alocațiile pentru copii, pensiile de handicap sau de boală, ajutorul de șomaj. Prin urmare, veniturile acestor locuitori sunt semnificativ mai mici decât ale celorlalți rezidenți ai cartierului.

Partenerii proiectului își propun ca printr-o abordare integrată a serviciilor oferite populației vulnerabile să reducă marginalizarea socială și să crească cunoștiințele, înțelegerea, acceptarea și respectul pentru minorități a reprezentanților administrației publice locale. De asemenea, se dorește realizarea unui studiu și a unui manual județean antidiscriminare  și de promovare a incluziunii sociale, destinat reprezentanților administrației publice locale.

Proiectul care se va desfășura pe parcursul a 11 luni își propune să evalueze percepțiile și atitudinile asupra fenomenului discriminării în rândul a 600 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile (persoane de etnie romă și persoane afectate de boli cronice) din județul Alba, în vederea elaborării de instrumente specifice destinate combaterii/reducerii discriminării și a inegalităților în acces la serviciile publice oferite de municipalitate.

Totodată se are în vedere îmbunătățirea dezvoltării personale și profesionale a 70 de reprezentanți ai administrației publice locale și ai organizațiilor neguvernamentale din Alba Iulia, în vederea promovării nediscriminării și a măsurilor de incluziune socială. Aceștia vor dobândi cunoștiințe noi și specifice, ca rezultat al participării la trei sesiuni de formare, seminarii, conferințe, activități de tip rețea axate pe teme precum: egalitatea de gen, egalitatea de șanse, discriminare, înțelegerea interculturală, respect pentru diversitatea etc. (dintre aceștia cel puțin 50 vor fi reprezentanți ai autorităților locale din municipiul Alba Iulia și 20 vor fi reprezentanți ai societății civile).

Persoanele din grupul țintă vor beneficia de servicii specializate în cadrul unui centru de resurse, care va avea sediul în fosta centrală termică din spatele Cnematografului „Dacia”.

Potrivit city managerului municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, se dorește conturarea, la nivelul municipiului Alba Iulia, Grupului Local de Acțiune (GAL) care va pregăti strategia pentru accesarea axelor care vizează acele tipuri de investiții, plasate sub responsabilitatea comunității, în care administrațiile locale își dau mâna cu sectorul neguvernamental, cu sectorul privat, cu reprezentanții comunităților defavorizate din oraș, pentru a elabora în comun o strategie, ulterior această strategie va cuprinde proiecte.

„În această toamnă se va depune o scrisoare de intenție pentru constituirea Grupului de Acțiune Locală (GAL). Dacă va fi admisă ulterior se va depune documentația pentru a primi din partea Ministerului Fondurilor Europene bani pentru elaborarea strategiei GAL. Organizarea strategiei se va întinde pe cursul unui an de zile. După finalizarea strategiei vor putea fi depuse și proiectele pe care vor fi statuate în cursul strategiei. Vor putea fi proiecte de natura investițiilor în infrastructura de locuire, locuințe sociale, proiecte de finanțare a unor structuri de economie socială, proiecte de infrastructură medicală sau educațională, centre comunitare care se adresează grupurilor vulnerabile”, a declarat Nicolaie Moldovan.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement