Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Proiectul „Nuntă în Transilvania”, realizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” a fost lansat la poalele Țibleșului

Publicat

O veritabilă „Nuntă în Transilvania” a avut loc la poalele Țibleșului, în acest sfârșit de săptămână, cu ocazia lansării proiectului de cultură tradițională cu același nume, realizat în județele Alba și Maramureș, de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. A fost prezentată cartea „Obiceiuri de nuntă în Transilvania” și filmul documentar etnografic „Nunta tradițională de la Groșii Țibleșului.

La finalul săptămânii trecute, în localitatea Groșii Țibleșului, cultura tradițională a reunit județele Alba și Maramureș. Manifestarea culturală face parte din proiectul Nunta în Transilvania, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

La eveniment a participat, din partea județului Alba, o delegație condusă de Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, însoțit de Ioan Bodea, director executiv în cadrul Direcției de Relații Publice și Informatică. Din grupul venit de la Alba au mai făcut parte scriitorul Ioan Popa, Silvia Pop, președintele Asociației Despărțământul Astra Blaj, membri din această asociație, Ansamblul Cântul Sălciuan, din localitatea Sălciua, județul Alba, care a venit însoțit de primarul Vasile Lombrea.

Evenimentul a debutat sâmbătă seara, la ora 20.00, în decorul natural de la poalele muntelui Țibleș. Au fost prezenți fii ai satului, oficialități, personalități culturale și iubitori de folclor. Cu această ocazie a fost lansată cartea „Obiceiuri de nuntă din Transilvania”, prezentată de scriitorul Ioan Popa, precum și filmul „Nunta tradițională de la Groșii Țibleșului”, un documentar etnografic realizat în colaborare cu TVR Cluj. Momentul cultural a fost inclus în cadrul întâlnirii fiilor satului din Groșii Țibleșului, toți cei prezenți fiind foarte impresionați de rezultatele acestui proiect cultural interjudețean, care vor rămâne mărturie peste timp.

A doua zi, duminică, întreaga comunitate a participat la hramul bisericii, care se desfășoară cu regularitate de 57 de ani și la care vin toți fiii satului, chiar și cei stabiliți în țară sau străinătate. Slujba liturghiei a fost oficiată de un sobor numeros de preoți, fii ai satului sau din împrejurimile Lăpușului. După slujba de la biserică, cei prezenți au participat la Festivalul de Tradiții și Obiceiuri de la poalele Țibleșului, ediția a VI-a, unde au participat și Ansamblul Cântul Sălciuan din Sălciua, cu un fragment din nunta lor tradițională.

În cursul lunii septembrie, va fi realizat la Sălciua cel de al doilea film etnografic, care va fi lansat în luna octombrie, în cadrul unui eveniment la care va participa și Ansamblul Țibleșul din Groșii Țibleșului, însoțit de primarul lor, Nicolae Burzo.

Proiectul Nunta în Transilvania se află în acest an la cea de-a doua ediție și este inițiat de Marinela Baba și a fost implementat pentru județul Maramureș de Petruța Pop, ambele fiind referent în cadrul serviciului de cercetare și conservare a culturii tradiționale din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement