Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO| Reparaţii capitale la secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean. Firma Transavia contribuie cu 400.000 de lei

Publicat

În premieră pentru judeţul Alba, o firmă privată va sponsoriza lucrările de reabilitare ale secţiei de Chirurgie și la compartimentul Urologie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba. Joi, managerul unităţii medicale, Nicoleta Coşarcă, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel şi omul de afaceri Ioan Popa au semnat un protocol de colaborare între cele două instituţii și societatea Transavia SA pentru realizarea reparației capitale la această secţie. Compania va aloca în acest 400.000 de lei pentru lucrări, iar din bugetul Consiliului Judeţean Alba vor fi acordaţi pentru realizarea acestui obiectiv suma de 40.000 de lei. În 2015, urmează ca administraţia judeţeană să mai aloce 1.973.130 de lei pentru finalizarea lucrărilor. Astfel valoarea totală a investiției se ridică la suma de 2.373.130 lei. Lucrările vor începe în acest an şi se vor finaliza în 2015.

Secţia nu a mai fost reabilitată de mai bine de 41 de ani. Funcţionează cu un număr de 60 de paturi, iar Compartimentul Urologie funcţionează cu un număr de 20 de paturi. Ambele sunt deservite de doar două grupuri sanitare, separate pe sexe, situate în cele două capete ale holului principal, acestea fiind insuficiente.

În prezent, Secţia Chirurgie şi Compartimentul Urologie ocupă etajul I al corpurilor de clădiri A şi B din cadrul unităţii. Pe timpul lucrărilor pentru a nu perturba activitatea medicilor care îşi desfăşoară activitatea la Chirurgie, dar şi liniştea pacienţilor secţia urmează să fie împărţită pe sectoare.

Până în momentul de faţă firma Transavia a mai alocat diferite sume de bani pentru lucrările de reabilitare la Unitatea de Primiri Urgenţe şi secţia de Oncologie. Dar de această dată a fost semnat şi un protocol de colaborare între cele două instituţii şi Transavia.

Potrivit lui Ion Dumitrel, omul de afaceri a alocat sume mai mari pentru lucrări care au fost realizate la secţiile spitalului din Alba Iulia decât Ministerul Sănătăţii. „Cine ţine la judeţ se vede, mă refer la firma Transavia, domul Popa. Acum va da celor care au nevoie, pacienţilor care vor fi trataţi în această secţie pe viitor. Firma Transavia este al doilea finanţator în sănătate, din judeţul Alba pe lângă administraţia judeţeană”, a mai precizat preşedintele CJ Alba.

„Îi mulţumim (Ioan Popa – n.r) de fiecare dată când se gândeşte la noi şi se gândeşte până la urmă să ajute comunitatea. Totodată Consiliul Judeţean Alba în acest parteneriat care înseamnă reabilitarea secţiei de Chirurgie a ales să vină în continuarea acestei investiţii pe care o iniţiem. Secţia de chirurgie nu a fost deloc atinsă într-un astfel de proces de reabilitare din 1973. În anul 1996 a mai fost o reparaţie curentă, dar reabilitată după circuite şi cu sporirea standardului hotelier, cu rezerve, cu uşi speciale medicale nu s-a mai intervenit asupra secţiei”, a declarat managerul spitalului, Nicoleta Coşarcă.

„Este o vorbă, nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, sper să nu beneficiez şi eu de ea. Ăsta este comportamentul meu în viaţă, încerc să-i recompensez pe cei care îmi dau şi mie ceva. Dacă eu am primit de la Cel de Sus mai mult am dat şi eu la rândul meu înapoi. În viaţă nu avem numai drepturi, avem şi obligaţii, iar asta eu o consider o obligaţie morală. Suntem o firmă performantă, o excepţie în economie iar dacă avem reazultate pozitive şi sufletul deschis ne permitem să-i ajutăm şi pe cei din jur”, a spus omul de afaceri Ioan Popa.

Peste 3.000 de bolnavi se operează anual în secţia de chirurgie a spitalului

La semnarea protocolului au mai fost prezenţi şi şeful secţiei UPU, Aurel Crişan, directorul medical al spitalului, Dan Crainic, şeful Secţiei de Oncologie, Răzvan Curcă şi şeful secţiei de Chirurgie, Dan Pahonţiu.

Acesta din urmă a ţinut să precizeze că anual la secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean Alba ajung să fie operaţi anual peste 3.000 de pacienţi cu o patologie foarte diversă, de la operaţii precum tumori digestive, tumori cranio – cerebrale, până la operaţii mai cmplexe. Odată cu reabilitarea secţiei, Dan Pahonţiu a spus că „bolnavii vor avea un confort mult mai civilizat, mi-aş permite să spun de nivel european”.

În prezent secţia de chirurgie nu respectă standardele de acreditare

Toate saloanele, grupurile sanitare şi circuitele medicale, nu respectă standardele de acreditare și prevederile OMS 914/2006 privind autorizarea spitalului. Menţionăm faptul că în cadrul Secţiei Chirurgie şi a Compartimentului Urologie, nu au fost realizate lucrări de reparaţii capitale de la înfiinţarea spitalului, respectiv din anul 1973”, se menţionează în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre pe care consilierii judeţeni l-au votat joi.

Nicoleta Coşarcă a mai precizat că odată cu finalizarea lucrărilor la la secţia de Chirurgie, modernizarea va fi un atuu la evaluarea în vederea acreditării.

Proiectul spitalului are ca scop reparaţia capitală a Secţiei Chirurgie şi Urologie, astfel încât acestea să corespundă din punct de vedere al standardelor de acreditare. Dacă proiectul va fi aprobat de consilierii județeni, se va trece la reparații capitale și se vor moderniza saloanele și grupurile sociale.

Se are în vedere dotarea saloanelor cu sonerie de apelare bolnav, veioze, rampe de oxigen şi aspiraţie etc., grupuri sanitare separate pe sexe şi separate pentru pacienţi septici şi aseptici, amenajarea corespunzătoare a spaţiului de depozitare temporară a deşeurilor, crearea unor boxe pentru materiale de curăţenie şi pentru colectarea – evacuarea deşeurilor medicale. Acesta mai prevede crearea de circuite funcţionale corespunzătoare, asigurarea ariei utile minime pe pat de spital în saloanele curente şi rezerve, asigurarea dotării sanitare minime a saloanelor, precum și reabilitare şi înlocuirea (unde este cazul) a instalaţiilor sanitare, termice, electrice, sistem detecţie incendiu, instalaţii gaze medicale.

În acest an pentru toate lucrările de reabilitare de la această secţie vor fi alocate sumele de 400.000 de lei de la firma Transavia, care vor fi acordaţi în patru tranşe, iar 40.000 de lei de la Consiliul Judeţean Alba. În 2015 mai este prevăzută suma de 1.973.130 de lei care vor fi alocaţi din bugetul administraţiei judeţene, pentru ca lucrările să fie finalizate la timp.

Din punct de vedere al Autorizaţiei de funcţionare emise de către DSP Alba, cele două secţii sunt autorizate cu plan de conformare, respectiv cu indeplinirea cerinţelor mai sus amintite.

Realizarea acestor lucrări vor duce la asigurarea unui standard ridicat al serviciilor medicale pentru toţi pacienţii din judeţul Alba, susţin iniţiatorii.

În final, omul de afaceri a spus că va continua să sprijine Spitalul Judeţean cu diferite sume în funcţie de disponibilitate şi „aş vrea să văd întreg spitalul pus la punct, la care să fi participat şi eu”. Anul acesta a acordat o sumă mai mult mai mare proiectului spitalului, faţă de celelalte proiecte pentru care a mai alocat bani pentru că spune Ioan Popa „este o instituţie care deserveşte pe toată lumea şi îmi doresc să facem mai bine celor din jur”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax