Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Simpozionul internaţional „Românii din afara graniţelor ţării”, pentru prima dată în Alba Iulia, la Universitatea „1 Decembrie 1918”

Publicat

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a găzduit joi, în Sala Senatului din Palatul Apor cea de-a XV-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Românii din afara graniţelor ţării. Perspective culturale europene”. În cadrul acestuia este prezentată situaţia comunităţilor româneşti din jurul ţării, dar şi situaţia delicată a „elementului etnic românesc” din unele zone. Printre invitaţi s-au numărat oameni de cultură atât din ţară, cât şi din Basarabia şi Grecia.

După ce luni, 14 octombrie, în prima zi a simpozionului, lucrările au fost susținute la Iaşi, joi a fost rândul Universităţii din Alba Iulia să fie, pentru prima oară, gazda acestui eveniment. Tema simpozionului este una „actuală şi delicată”, iar scopul acestor sesiuni de lucrări este de a „reflecta durerile şi bucuriile românilor din sudul si estul Dunării şi de a face o evaluare a situaţiei acestora”, după cum precizează vicepreşedintele ASTRA, Areta Moşu, moderator al evenimentului.

În deschidere, reprezentantul ASTRA a adresat câteva cuvinte despre importanţa acestui simpozion anual, atât pentru românii din România, cât şi pentru cei aflaţi în zonele învecinate. De asemenea, purtătorul de cuvânt UAB, Diana Câmpan, a spus că „nu trebuie să sărbătorim comunitatea doar în preajma Zilei Naţionale”, ci de câte ori avem ocazia. La rândul său, profesorul Mihai Toma de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi susţine că „reperele trecutului sunt importante, dar mai importante sunt noţiunile de perspectivă”.

Simpozionul internaţional a fost împărţit în trei secţiuni: istorie – spiritualitate, limbă – literatură şi cultură – societate. De asemenea, în cadrul acestui eveniment, au avut loc si patru lansări editoriale: „O istorie vie. Cartea ASTREI ieşene”, de Iulian Pruteanu-Isăcescu şi Mircea-Cristian Ghenghea, „Românii din afara graniţelor ţării. Iaşi-Cernăuţi: legături istorice”, întâmpinare de Academician Alexandru Zub, „Revista Română” şi „Sud-Vest”, almanah istorico-cultural în limba română pentru cititorii din sudul Basarabiei.

Dacă până acum lucrările s-au desfăşurat doar în zona de est a ţării şi în Basarabia, anul acesta vor fi prezentate şi în partea de sud şi în Bulgaria, la Bor si Vidin, unde se află numeroase comunităţi de români.

Roxana CAZACU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax