Connect with us
Advertisement

Cugir

FOTO: Sute de credincioși din Cugir au înconjurat Catedrala din oraș, la Denia Prohodului Domnului din Vinerea Mare

Publicat

Câteva sute de persoane au participat vineri, la Catedrala din Cugir, la Denia Prohodului Domnului cu Procesiunea Sfântului Epitaf. 

Credincioșii s-au adunat la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, au participat la slujbă, iar mai apoi, în timpul ceremonialului religios, au înconjurat lăcașul de cult în timp ce aveau lumânări sau candele aprinse în mână.

În Vinerea Mare, în biserici se face pomenirea Sfintelor Patimi ale lui Iisus Hristos şi se rememorează răstignirea Mântuitorului şi punerea Sa în mormânt.

CITEȘTE ȘI: URĂRI DE PAŞTE 2022 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Epitaful din Sfântul Altar a fost scos de dimineață şi aşezat pe o masă, în mijlocul bisericii, cu Sfânta Cruce în faţă, scoasă din Joia Mare.

Seara se oficiază slujba Prohodului Domnului, în timpul căreia se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf (o pânză ce reprezintă scena punerii în mormânt a Mântuitorului).

După această procesiune, preoţii aşează Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde rămâne până în miercurea din ajunul Înălţării Domnului.

După ce se citesc Paremiile, Apostolul și Evanghelia, urmează momentul scoaterii Sfântului Epitaf (obiect de cult dreptunghiular, confecționat din in sau mătase, pe care este pictată sau brodată scena punerii Domnului în mormânt), „simbol al coborârii de pe Cruce a trupului Domnului şi a pregătirii lui pentru înmormântare”.

Până la Înviere, credincioșii asistă și la Patimile, moartea și îngroparea Mântuitorului

Epitaful este așezat în mijlocul bisericii pe o masă mai înaltă, iar credincioșii vin şi se închină, ca și cum s-ar afla în fața mormântului lui Hristos.

Citește și MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

În continuare, aceștia sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, așezate pe Sfântul Epitaf, după care trec pe sub masă și se închină Sfintei Cruci, adusă sub policandrul din fața catapetesmei cu o seară înainte, la Denia celor 12 Evanghelii.

Acest fapt are o semnificație profundă: până la Înviere, credincioşii asistă și la Pătimirile, moartea și îngroparea Mântuitorului.

CITEȘTE ȘI: Sfântul Gheorghe NU va fi sărbătorit pe 23 aprilie. Patriarhia Română a mutat sărbătoarea într-o altă zi cu cruce roșie. Motivul

În multe zone din ţara noastră, credincioșii trec pe sub masă o dată, rememorând Jertfa unică a lui Hristos, iar alții trec de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul Mântuitorului a șezut în mormânt.

De asemenea, preoţii şi credincioşii înconjoară lăcaşul de cult, într-o procesiune ce simbolizează cortegiul funerar care l-a purtat pe Iisus Hristos, de la cruce la mormânt.

La finalul slujbei Prohodului, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Altar și va rămâne aici până la Vecernia Praznicului Înălţării Domnului, după care este ridicat şi așezat în locul unde se păstrează în restul anului.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement