Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Sute de credincioşi din Alba pun un ban deoparte pentru pelerinajele religioase. Minunile din Ţara Sfântă, atracţia sărbătorilor de Paşti

Publicat

Anual, peste 200 de pelerini din judeţul Alba calcă pragul Centrului de Pelerinaje al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, din curtea Catedralei Reîntregirii. Fie că vor să se simtă mai aproape de Dumnezeu sau pur şi simplu vor să viziteze mănăstirile, credincioşii preferă să pună bani deoparte pentru câteva zile de relaxare pentru liniştea şi pacea sufletească. Majoritatea oamenilor care se înscriu pentru pelerinaje sunt trecuţi de vârsta de 30 de ani. Pelerinii plătesc de la 50 de lei pentru o zi la mănăstirile din judeţul Alba şi până la 750 de euro, pentru un pelerinaj în Ţara Sfântă.

Dacă stăm să ne gândim ce semnificaţie are cuvântul „pelerinaj”, ajungem la concluzia că totul are legătură cu Dumnezeu, un loc sfânt şi rugăciuni. Acestea sunt şi lucrurile spirituale la care un credincios apelează în vremurile de necaz şi supărare. Chiar dacă criza financiară ne împinge să „strângem cureaua”, credincioşii nu uită de Cel care la nevoie Îi ajută şi îşi pun bani deoparte pentru un pelerinaj religios.

Majoritatea oamenilor care aleg astfel de destinaţii, ca loc de relaxare, vor să se simtă mai aproape de Dumnezeu. Credincioşii din judeţul Alba sunt deschişi pelerinajelor religioase, dar cei din judeţul Mureş sau Sibiu, care an de an apelează la serviciile Centrului de Pelerinaje al Arhiepscopiei Ortodoxe de Alba Iulia sunt în număr mai mare. Diaconul Emanuel Benchea, coordonator al Centrului de Pelerinaj Alba, ne-a mărturisit că mulţi albaiulieni nu îşi permit din punct de vedere financiar să meargă în pelerinaje: „nu ştiu dacă aş putea încadra deschiderea lor pe o scară de la 1 la 10, la mai mult de 6. Totul depinde de puterea financiară, şi vorbind în termeni economici piaţa de desfacere din Alba Iulia este cam epuizată”.

Cea mai bună reclamă pentru un pelerinaj este cea „din gură-n gură”

Majoritatea oamenilor care calcă pragul Centrului de Pelerinaje Alba sau care se înscriu pe internet sunt mulţumiţi de serviciile oferite. Şi se pare că acesta este motivul pentru care credincioşii care au fost în pelerinaje le recomandă şi altora să meargă, iar vestea să ajungă la urechile pelerinilor din toată ţara. „Oricât de multă reclamă am face în media, cred că cea mai bună reclamă e cea din <gură-n gură>” ne-a spus diaconul Emanuel Benchea. Oamenii care merg prima dată într-un pelerinaj religios revin şi a doua oară, iar în fiecare an îşi schimbă destinaţia.

Alice Scurtu este tot coordonatoare a Centrului de Pelerinaje Alba şi ne-a povestit că sunt oameni “care merg în pelerinaje de vreo 4-5 ani şi de fiecare dată îşi aleg altă destinaţie. Situaţia economică nu mai e ca înainte, dar oamenii îşi pun un bănuţ deoparte şi vin”. Cu toate că are ocazia să meargă în atât de mult locuri frumoase, Alice ne-a mărturist că este greu să supraveghezi 50 de oameni, pentru că “oamenii sunt diferiţi şi nu-i chiar aşa uşor să-i mulţumeşti pe toţi, te pui ultimul la somn şi te trezeşti primul”.

Pelerinajul de pe Valea Arieşului şi Oaşa la mare căutare în rândul credincioşilor

Alice Scurtu ne-a spus că majoritatea pelerinilor aleg să meargă la mănăstirile din judeţul Alba, pentru hramuri şi pentru duhovnici. Una dintre cele mai căutate destinaţii, pentru un pelerinaj în judeţul Alba este la mănăstirile de pe Valea Arieşului. Acesta are şi un traseu aparte pentru că include şi Mănăstirea Râmeţ (Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel), pe lângă mănăstirile Pătrânjeni, Lupşa, Muncel, Sub Piatră, Poşaga, Rimetea, Măgina şi Dumbrava. Preţul acestui pelerinaj religios este de 70 de lei şi include transportul şi ghidul.

O altă destinaţie preferată de pelerini este Circuitul Transfăgărăşean şi Transalpina, care are traseul Alba Iulia – Sibiu – Bâlea Cascadă – Bâlea Lac – Cetatea Poienari – Lacul şi Barajul Vidraru – Mănăstirea Curtea de Argeş – Mănăstirea Horezu – Mănăstirea Polovragi – Novaci – Transalpina – Şugag – Mănăstirea Oaşa – Sebeş – Alba Iulia. Serviciile oferite de Centrul de Pelerinaj Alba pentru acest circuit este transportul, cazare pentru o noapte, mic dejun şi ghid, iar preţul este de 200 de lei.

 Credincioşii aleg de Paşti minunile din Ţara Sfântă

Se spune că harul lui Dumnezeu ne curăţă mintea şi ne îmbogăţeşte sufletul. Poate că acesta este motivul pentru care Centrul de Pelerinaje Alba organizează, începând de anul trecut, un pelerinaj religios în Ţara Sfântă, cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului. În acest an, 20 de credincioşi vor să schimbe atmosfera sărbătorii de Paşti de la noi, cu cea din Ţara Sfântă. „Vrem să facem o tradiţie din a organiza un pelerinaj şi cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului”, a spus diaconul Emanuel Benchea, care ne-a mărturisit că anul trecut au fost mai multe persoane înscrise, „fiind prima dată a fost o provocare pentru pelerini, dar nădăjduim ca de la an la an numărul lor să crească”.

Cei care în acest an aleg să vadă cu ochii lor una dintre cele 3 minuni din Ţara Sfântă, Lumina Sfântă din Noaptea de Înviere, trebuie să scoată din buzunar 750 de euro pentru 9 zile de şedere (28 aprilie – 6 mai). Din această sumă, pelerinilor le sunt plătite biletele de avion, taxele de paşaport, asistenţa în aeroport la sosire şi plecare, primirea şi transferul de la şi la aeroport la sosire şi plecare din Israel. De asemenea, preţul mai include şi cele 8 nopţi de cazare la hotel în Tiberias (4 nopţi) şi în Betlehem (4 nopţi), 9 zile de demipensiune (mic dejun şi cină), dar şi taxa de intrare la obiectivele religioase şi turistice (Capernaum, Ierihon, Betlehem, Gădina Ghetsimani). Transportul în Israel este şi el asigurat cu un autocar de 3 stele, la fel ca şi ghidul evreu de naţionalitate română şi preotul însoţitor pentru grup. Preţul nu include asigurarea medicală care este obligatorie, bacşişurile şi transportul la aeroportul Otopeni – Bucureşti.

Minunile din Ţara Sfântă există, cel puţin acestea sunt mărturiile credincioşilor care merg în Israel şi se întorc impresionaţi de ceea ce văd, ne-a spus diaconul Emanuel Benchea. De Paşti, pelerinii care merg în Ţara Sfântă au parte de un program adaptat la ceea ce înseamnă sărbătoarea Învierii Domnului. Credincioşii participă la toate procesiunile din Săptămâna Mare. În Joia Mare vor merge la slujba celor 12 evanghelii, iar în Vinerea Mare vor parcurge drumul crucii. Sâmbătă după-masa la Ierusalim, credincioşii iau parte la minunea venirii Sfintei Lumini, la Mormântul Sfânt. Seara în frunte cu patriarhul Ierusalimului, clerici, preoţi, diaconi, episcopi şi oamenii săvârşesc slujba Învierii, procesiunea la care se ia Sfânta Lumină. „Cei pe care i-a învrednicit Dumnezeu, probabil vor lua Sfânta Lumină direct din Cer”, ne spune diaconul Emanuel Benchea, care ne povesteşte că a avut parte de multe impresii din partea credincioşilor, care au trăit minunea Luminii Sfinte de la Ierusalim. Se spune că lumina sfântă nu arde câteva minute şi pentru că nu este o minune pământească vine din cer ca un fulger. Pentru mulţi credincioşi, Lumina Sfântă a fost şi tămăduitoare de boli, fapt pentru care încearcă an de an să facă sacrificii financiare, pentru a petrece măcar sărbătorile de Paşti într-un loc Sfânt, unde se pot regăsi şi pot medita.

 O rugăciune sau un cuvânt duhovnicesc îi fac pe oameni să se simtă mai împăcaţi cu sine şi fac ca pelerinajele să fie mai speciale, tocmai de aceea Alice Scurtu spune că „între noi se leagă o relaţie apropiată. Oamenii sunt foarte încântaţi de ceea ce facem. Se bucură că este altceva, diferit faţă de alte locuri, precum staţiunile.”

Ţara Sfântă şi Moldova atrag ca „magnetul” sutele de pelerini

Dacă ar fi să facem un clasament al destinaţiilor preferate pentru pelerinajele religioase organizate de Centrul de Pelerinaj Alba, ne putem da seama cât de departe sunt dispuşi oamenii să meargă, pentru o vorbă bună de la duhovnici, să îşi îmbogăţească şi sufletul, nu doar mintea şi să vadă minuni, care nu apar la orice colţ de stradă.

Primele 5 pelerinaje religioase din ţară, pentru care credincioşii plătesc între 260 de lei şi 620 de lei sunt la mănăstirile din Moldova, Maramureş, Dobrogea, Banat şi Valea Prahovei. Pelerinajele din afara ţării le dau ocazia oamenilor să viziteze biserici sau alte locuri la care au visat, iar pentru acestea plătesc între 260 de euro şi 750 de euro. Astfel că primele 5 destinaţii favorite sunt ocupate de: Ţara Sfântă, Grecia, Italia, Turcia şi Franţa.

Pelerinajul este locul unde oamenii sunt egali, din punct de vedere al poziţiei sociale. Aşadar sărac sau bogat, ţăran sau director, nu contează ce eşti în viaţa reală, în acel loc eşti un simplu… pelerin.

Camelia TOMA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax