Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Sute de credincioşi din Alba pun un ban deoparte pentru pelerinajele religioase. Minunile din Ţara Sfântă, atracţia sărbătorilor de Paşti


Publicat

Anual, peste 200 de pelerini din judeţul Alba calcă pragul Centrului de Pelerinaje al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, din curtea Catedralei Reîntregirii. Fie că vor să se simtă mai aproape de Dumnezeu sau pur şi simplu vor să viziteze mănăstirile, credincioşii preferă să pună bani deoparte pentru câteva zile de relaxare pentru liniştea şi pacea sufletească. Majoritatea oamenilor care se înscriu pentru pelerinaje sunt trecuţi de vârsta de 30 de ani. Pelerinii plătesc de la 50 de lei pentru o zi la mănăstirile din judeţul Alba şi până la 750 de euro, pentru un pelerinaj în Ţara Sfântă.

Dacă stăm să ne gândim ce semnificaţie are cuvântul „pelerinaj”, ajungem la concluzia că totul are legătură cu Dumnezeu, un loc sfânt şi rugăciuni. Acestea sunt şi lucrurile spirituale la care un credincios apelează în vremurile de necaz şi supărare. Chiar dacă criza financiară ne împinge să „strângem cureaua”, credincioşii nu uită de Cel care la nevoie Îi ajută şi îşi pun bani deoparte pentru un pelerinaj religios.

Majoritatea oamenilor care aleg astfel de destinaţii, ca loc de relaxare, vor să se simtă mai aproape de Dumnezeu. Credincioşii din judeţul Alba sunt deschişi pelerinajelor religioase, dar cei din judeţul Mureş sau Sibiu, care an de an apelează la serviciile Centrului de Pelerinaje al Arhiepscopiei Ortodoxe de Alba Iulia sunt în număr mai mare. Diaconul Emanuel Benchea, coordonator al Centrului de Pelerinaj Alba, ne-a mărturisit că mulţi albaiulieni nu îşi permit din punct de vedere financiar să meargă în pelerinaje: „nu ştiu dacă aş putea încadra deschiderea lor pe o scară de la 1 la 10, la mai mult de 6. Totul depinde de puterea financiară, şi vorbind în termeni economici piaţa de desfacere din Alba Iulia este cam epuizată”.

Cea mai bună reclamă pentru un pelerinaj este cea „din gură-n gură”

Majoritatea oamenilor care calcă pragul Centrului de Pelerinaje Alba sau care se înscriu pe internet sunt mulţumiţi de serviciile oferite. Şi se pare că acesta este motivul pentru care credincioşii care au fost în pelerinaje le recomandă şi altora să meargă, iar vestea să ajungă la urechile pelerinilor din toată ţara. „Oricât de multă reclamă am face în media, cred că cea mai bună reclamă e cea din <gură-n gură>” ne-a spus diaconul Emanuel Benchea. Oamenii care merg prima dată într-un pelerinaj religios revin şi a doua oară, iar în fiecare an îşi schimbă destinaţia.

Alice Scurtu este tot coordonatoare a Centrului de Pelerinaje Alba şi ne-a povestit că sunt oameni “care merg în pelerinaje de vreo 4-5 ani şi de fiecare dată îşi aleg altă destinaţie. Situaţia economică nu mai e ca înainte, dar oamenii îşi pun un bănuţ deoparte şi vin”. Cu toate că are ocazia să meargă în atât de mult locuri frumoase, Alice ne-a mărturist că este greu să supraveghezi 50 de oameni, pentru că “oamenii sunt diferiţi şi nu-i chiar aşa uşor să-i mulţumeşti pe toţi, te pui ultimul la somn şi te trezeşti primul”.

Pelerinajul de pe Valea Arieşului şi Oaşa la mare căutare în rândul credincioşilor

Alice Scurtu ne-a spus că majoritatea pelerinilor aleg să meargă la mănăstirile din judeţul Alba, pentru hramuri şi pentru duhovnici. Una dintre cele mai căutate destinaţii, pentru un pelerinaj în judeţul Alba este la mănăstirile de pe Valea Arieşului. Acesta are şi un traseu aparte pentru că include şi Mănăstirea Râmeţ (Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel), pe lângă mănăstirile Pătrânjeni, Lupşa, Muncel, Sub Piatră, Poşaga, Rimetea, Măgina şi Dumbrava. Preţul acestui pelerinaj religios este de 70 de lei şi include transportul şi ghidul.

O altă destinaţie preferată de pelerini este Circuitul Transfăgărăşean şi Transalpina, care are traseul Alba Iulia – Sibiu – Bâlea Cascadă – Bâlea Lac – Cetatea Poienari – Lacul şi Barajul Vidraru – Mănăstirea Curtea de Argeş – Mănăstirea Horezu – Mănăstirea Polovragi – Novaci – Transalpina – Şugag – Mănăstirea Oaşa – Sebeş – Alba Iulia. Serviciile oferite de Centrul de Pelerinaj Alba pentru acest circuit este transportul, cazare pentru o noapte, mic dejun şi ghid, iar preţul este de 200 de lei.

 Credincioşii aleg de Paşti minunile din Ţara Sfântă

Se spune că harul lui Dumnezeu ne curăţă mintea şi ne îmbogăţeşte sufletul. Poate că acesta este motivul pentru care Centrul de Pelerinaje Alba organizează, începând de anul trecut, un pelerinaj religios în Ţara Sfântă, cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului. În acest an, 20 de credincioşi vor să schimbe atmosfera sărbătorii de Paşti de la noi, cu cea din Ţara Sfântă. „Vrem să facem o tradiţie din a organiza un pelerinaj şi cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului”, a spus diaconul Emanuel Benchea, care ne-a mărturisit că anul trecut au fost mai multe persoane înscrise, „fiind prima dată a fost o provocare pentru pelerini, dar nădăjduim ca de la an la an numărul lor să crească”.

Cei care în acest an aleg să vadă cu ochii lor una dintre cele 3 minuni din Ţara Sfântă, Lumina Sfântă din Noaptea de Înviere, trebuie să scoată din buzunar 750 de euro pentru 9 zile de şedere (28 aprilie – 6 mai). Din această sumă, pelerinilor le sunt plătite biletele de avion, taxele de paşaport, asistenţa în aeroport la sosire şi plecare, primirea şi transferul de la şi la aeroport la sosire şi plecare din Israel. De asemenea, preţul mai include şi cele 8 nopţi de cazare la hotel în Tiberias (4 nopţi) şi în Betlehem (4 nopţi), 9 zile de demipensiune (mic dejun şi cină), dar şi taxa de intrare la obiectivele religioase şi turistice (Capernaum, Ierihon, Betlehem, Gădina Ghetsimani). Transportul în Israel este şi el asigurat cu un autocar de 3 stele, la fel ca şi ghidul evreu de naţionalitate română şi preotul însoţitor pentru grup. Preţul nu include asigurarea medicală care este obligatorie, bacşişurile şi transportul la aeroportul Otopeni – Bucureşti.

Minunile din Ţara Sfântă există, cel puţin acestea sunt mărturiile credincioşilor care merg în Israel şi se întorc impresionaţi de ceea ce văd, ne-a spus diaconul Emanuel Benchea. De Paşti, pelerinii care merg în Ţara Sfântă au parte de un program adaptat la ceea ce înseamnă sărbătoarea Învierii Domnului. Credincioşii participă la toate procesiunile din Săptămâna Mare. În Joia Mare vor merge la slujba celor 12 evanghelii, iar în Vinerea Mare vor parcurge drumul crucii. Sâmbătă după-masa la Ierusalim, credincioşii iau parte la minunea venirii Sfintei Lumini, la Mormântul Sfânt. Seara în frunte cu patriarhul Ierusalimului, clerici, preoţi, diaconi, episcopi şi oamenii săvârşesc slujba Învierii, procesiunea la care se ia Sfânta Lumină. „Cei pe care i-a învrednicit Dumnezeu, probabil vor lua Sfânta Lumină direct din Cer”, ne spune diaconul Emanuel Benchea, care ne povesteşte că a avut parte de multe impresii din partea credincioşilor, care au trăit minunea Luminii Sfinte de la Ierusalim. Se spune că lumina sfântă nu arde câteva minute şi pentru că nu este o minune pământească vine din cer ca un fulger. Pentru mulţi credincioşi, Lumina Sfântă a fost şi tămăduitoare de boli, fapt pentru care încearcă an de an să facă sacrificii financiare, pentru a petrece măcar sărbătorile de Paşti într-un loc Sfânt, unde se pot regăsi şi pot medita.

 O rugăciune sau un cuvânt duhovnicesc îi fac pe oameni să se simtă mai împăcaţi cu sine şi fac ca pelerinajele să fie mai speciale, tocmai de aceea Alice Scurtu spune că „între noi se leagă o relaţie apropiată. Oamenii sunt foarte încântaţi de ceea ce facem. Se bucură că este altceva, diferit faţă de alte locuri, precum staţiunile.”

Ţara Sfântă şi Moldova atrag ca „magnetul” sutele de pelerini

Dacă ar fi să facem un clasament al destinaţiilor preferate pentru pelerinajele religioase organizate de Centrul de Pelerinaj Alba, ne putem da seama cât de departe sunt dispuşi oamenii să meargă, pentru o vorbă bună de la duhovnici, să îşi îmbogăţească şi sufletul, nu doar mintea şi să vadă minuni, care nu apar la orice colţ de stradă.

Primele 5 pelerinaje religioase din ţară, pentru care credincioşii plătesc între 260 de lei şi 620 de lei sunt la mănăstirile din Moldova, Maramureş, Dobrogea, Banat şi Valea Prahovei. Pelerinajele din afara ţării le dau ocazia oamenilor să viziteze biserici sau alte locuri la care au visat, iar pentru acestea plătesc între 260 de euro şi 750 de euro. Astfel că primele 5 destinaţii favorite sunt ocupate de: Ţara Sfântă, Grecia, Italia, Turcia şi Franţa.

Pelerinajul este locul unde oamenii sunt egali, din punct de vedere al poziţiei sociale. Aşadar sărac sau bogat, ţăran sau director, nu contează ce eşti în viaţa reală, în acel loc eşti un simplu… pelerin.

Camelia TOMADacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Prima tranșă de vaccinuri anti-COVID pentru copii sosește în țară. Cum vor fi distribuite dozele

Publicat

114.000 de doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech vor ajunge mâine în România. Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană și vor sosi pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Astfel, procesul de vaccinare a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani va începe la data de 26 ianuarie, iar dozele vor fi distribuite după cum urmează:

Centrul Național de Stocare București: 42.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Brașov: 12.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Constanța: 12.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Cluj: 12.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Craiova: 12.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Iași: 12.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 12.000 doze.

Reamintim că programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped , prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 220 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național. Harta centrelor de vaccinare este disponibilă aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.

Începând cu data de 13 ianuarie, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, platforma electronică a permis programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, iar până astăzi, 24 ianuarie – ora 08.00, au fost înregistrate 3.355 astfel de solicitări.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european.

În urma finalizării evaluării datelor științifice a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2.

Grupul de comunicare al CNCAV

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO VIDEO Incendiu la Alba Iulia: Două garaje și un automobil au fost cuprinse de flăcări

Publicat

Un garaj a fost cuprins de flăcări, luni, 24 ianuarie, în jurul orei 13.00, pe Calea Moților din Alba Iulia. La ajungerea echipajelor de pompieri incendiul se manifestă cu flacără vizibilă și degajări mari de fum. 

UPDATE 13.40: În total au ars două garaje auto, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. În interioul unui garaj se afla un atuomobil care a ars în totalitate. Incendiul nu s-a extins și la locuință, acesta fiind localizat la timp de către forțele de intervenție, au mai transmis reprezentații ISU Alba.

Potrivit ISU Alba, în interiorul garajului cuprins de flăcări, s-ar putea afla un autoturism.

La fața locului intervin pompierii din Alba Iulia cu trei autospeciale.

Momentan misiunea este în dinamică, știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Bursele pentru începători: Ar trebui ca persoanele fără o educație economică să încerce să înțeleagă investițiile? (P)

Publicat

În lumea de astăzi, investiția nu mai este un lucru rezervat giganților capitaliști; practic oricine poate avea acces la bursele de valori. Înseamnă oare că a sosit momentul ca toată lumea să devină investitor? Să aflăm împreună cu experții financiari de la MyCredy.

Ce se vinde la burse?

Există o concepție greșită conform căreia se pot cumpăra acțiuni ale companiilor doar pe piața bursieră, dar acest lucru nu este adevărat. Diverși brokeri oferă clienților lor acces la:

  • valori mobiliare;
  • valute străine;
  • criptomonede;
  • metale prețioase;
  • mărfuri;
  • alte active specifice.

În funcție de obiectivele dumneavoastră, de buget și de evoluția pieței, fiecare dintre aceste categorii poate fi o bună oportunitate de a vă spori economiile.

Burse doar pentru persoanele cu un background economic?

Desigur, o diplomă crește considerabil șansele de succes, dar nu există garanții. Fenomenul pieței bursiere este că experții pot da faliment, iar investitorii începători obțin ocazional profituri uimitoare. Totul depinde de strategie, de situația economică din lume și, într-o anumită măsură, de noroc.

În prezent, există mii de brokeri care oferă acces la piața bursieră pentru oamenii obișnuiți. Oricine poate deveni investitor, indiferent de educație, statut sau capital. Unii oameni reușesc să obțină profit fără a avea niciun capital – ei doar iau un imprumuturi online rapid fără în timp, investesc acei bani în portofolii promițătoare și își obțin profiturile. Cu toate acestea, atunci când faceți un astfel de pas, este important să alegeți cu atenție creditorul, astfel încât dobânda la împrumut să nu depășească profiturile. Selectați rapid și convenabil cele mai bune condiții de împrumut cu MyCredy, un serviciu de comparare a împrumuturilor financiare.

Cu toate acestea, nu te poți baza doar pe noroc atunci când te alături comunității de investitori. Cei care înțeleg algoritmii pieței bursiere și se educă prin intermediul cursurilor online pentru investitori începători au mai multe șanse de reușită.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 268 cazuri COVID și trei decese în ultimele 24 de ore. Situația infectărilor în localitățile din județ, 24 ianuarie

Publicat

Au fost înregistrate 268 cazuri COVID în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) luni, 24 ianuarie. Comparativ, duminică erau raportate 379 cazuri noi în 24 de ore.

Numărul cazurilor active a crescut la 2.483 (anterior 2.189).

Municipiul Alba Iulia a depășit incidența de 11 (10,5). Este urmat de de Aiud (incidența 10,52) și Cugir (incidența 9,35). Sebeș are 8,06, Abrud 7,38, Ocna Mureș 7,14.

În mediul rural, în top incidență se află în continuare Blandiana, care a rămas la 16,09, Ciugud cu 11,97, Sântimbru cu 10,7 și Meteș cu 10,48.

În ultimele 24 de ore, în Alba au fost raportate trei decese ale unor persoane confirmate COVID:

– bărbat, 85 de ani, din Zlatna – nevaccinat, cu comorbidități

– bărbat, 78 de ani, din Crăciunelu de Jos – nevaccinat, cu comorbidități

– bărbat, 74 de ani, din Alba Iulia – nevaccinat, cu comorbidități

În județul Alba, de la începutul pandemiei, au fost 37.786 cazuri confirmate, 34.188 persoane vindecate, 1.144 decese. În același interval au fost prelucrate 385.257 teste (313.593 PCR și 71.664 rapide).

În ultimele 24 de ore au fost făcute 599 testări: 351 PCR la spitalul județean și 248 teste rapide.

Localitățile din județ în care au fost raportate cazuri noi (în ultimele 24 de ore):

Mediul urban:

Alba Iulia: 71 cazuri (+8 cazuri reinfectare; +1 caz/rural)

Sebeș: 27 cazuri (+2 cazuri reinfectare)

Aiud: 25 cazuri (+5 cazuri reinfectare)

Cugir: 21 cazuri (+7 cazuri reinfectare)

Ocna Mureș: 6 cazuri (+1 caz/rural)

Abrud: 6 cazuri (+2 cazuri reinfectare)

Baia de Arieș: 6 cazuri (+2 cazuri reinfectare)

Blaj: 5 cazuri (+1  caz reinfectare)

Teiuș: 4 cazuri

Câmpeni: 1 caz (+1 caz reinfectare)

+5 cazuri neatribuite pe localități

Mediul rural:

Ciugud: 3 cazuri

Gârbova: 3 cazuri

Sântimbru: 3 cazuri (+1 caz reinfectare)

Stremț: 3 cazuri

Șugag: 3 cazuri

Bucerdea Grânoasă: 2 cazuri

Câlnic: 2 cazuri

Ighiu: 2 cazuri (+1 caz reinfectare)

Lunca Mureșului: 2 cazuri

Șibot: 2 cazuri (+1 caz reinfectare)

Șpring: 2 cazuri (+1 caz reinfectare)

Valea Lungă: 2 cazuri (+1 caz reinfectare)

Albac: 1 caz

Almașu Mare: 1 caz

Berghin: 1 caz

Bistra: 1 caz

Cut: 1 caz

Daia Română: 1 caz

Fărău: 1 caz

Galda de Jos: 1 caz

Lopadea Nouă: 1 caz

Lupșa: 1 caz

Mihalț: 1 caz

Pianu: 1 caz

Rădești: 1 caz

Roșia Montană: 1 caz

Săliștea: 1 caz

Săsciori: 1 caz (+1 caz reinfectare)

Sohodol: 1 caz

Șona: 1 caz

Unirea: 1 caz (+1 caz reinfectare)

Vințu de Jos: 1 caz (+1 caz reinfectare)

Blandiana: 1 caz reinfectare

Mirăslău: 1 caz reinfectare

Săcel: 1 caz reinfectare

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 6,65 (anterior 5,86).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile

Localitate Incidență Cazuri
Urban    
MUNICIPIUL ALBA IULIA 11.5 877
MUNICIPIUL AIUD 10.52 265
ORAŞ CUGIR 9.35 238
MUNICIPIUL SEBEŞ 8.06 265
ORAŞ ABRUD 7.38 38
ORAŞ OCNA MUREŞ 7.14 99
ORAŞ TEIUŞ 4.61 33
MUNICIPIUL BLAJ 3.88 80
ORAŞ ZLATNA 2.69 21
ORAŞ CÂMPENI 2.65 19
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 1.86 7
Rural    
BLANDIANA 16.09 14
CIUGUD 11.97 39
SÂNTIMBRU 10.7 32
METEŞ 10.48 29
ALBAC 8.19 16
DAIA ROMÂNĂ 7.99 25
VALEA LUNGĂ 7.42 23
SĂLIŞTEA 7.29 17
RIMETEA 7.06 7
LIVEZILE 6.87 8
ŞPRING 6.77 17
GÂRBOVA 6.04 13
UNIREA 5.97 29
VADU MOŢILOR 5.5 7
CIURULEASA 5.32 6
VIDRA 5.25 8
ARIEŞENI 5.2 8
IGHIU 4.52 32
NOŞLAC 4.4 8
VINŢU DE JOS 4.36 24
SOHODOL 4.19 7
CÂLNIC 4.13 8
RĂDEŞTI 3.94 5
LUPŞA 3.83 11
ŞIBOT 3.42 8
STREMŢ 3.28 8
SĂSCIORI 3.08 20
LUNCA MUREŞULUI 2.75 7
BISTRA 2.66 12
HOPÂRTA 2.59 3
PIANU 2.52 9
ALMAŞU MARE 2.5 3
BUCIUM 2.14 3
MIRĂSLĂU 2.04 4
CRICĂU 2.03 4
GALDA DE JOS 2.02 9
CENADE 1.91 2
ÎNTREGALDE 1.82 1
ŞUGAG 1.75 5
PONOR 1.74 1
OHABA 1.69 1
ŞONA 1.61 7
LOPADEA NOUĂ 1.59 4
MIHALŢ 1.56 5
JIDVEI 1.51 8
ROŞIA MONTANĂ 1.47 4
ROŞIA DE SECAŞ 1.25 2
CERGĂU 1.22 2
DOŞTAT 0.99 1
CRĂCIUNELU DE JOS 0.93 2
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0.88 2
CUT 0.79 1
SÂNCEL 0.77 2
SĂLCIUA 0.72 1
AVRAM IANCU 0.7 1
GÂRDA DE SUS 0.68 1
SCĂRIŞOARA 0.67 1
CETATEA DE BALTĂ 0.65 2
BERGHIN 0.53 1
HOREA 0.52 1
CERU-BĂCĂINŢI 0 0
FĂRĂU 0 0
MOGOŞ 0 0
OCOLIŞ 0 0
POIANA VADULUI 0 0
POŞAGA 0 0
RÂMEŢ 0 0

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate