Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Sute de elevi din Alba au aflat de la poliţişti cum pot proteja patrimoniul cultural naţional

Publicat

Aproximativ 600 de elevi din judeţul Alba au aflat de la poliţişti ce înseamnă şi cum pot să protejeze patrimoniul cultural naţional. Activităţile au avut loc în cadrul Proiectului Educaţional „Cunoaşte şi protejează Patrimoniul Cultural Naţional”, desfăşurat de Poliţia Română, în parteneriat cu Fundația Collegium XXI.  

În perioada martie – mai 2018, polițiștii Inspectoratului de Poliţie Județean Alba au derulat, în parteneriat cu Fundaţia COLLEGIUM XXI activităţi de informare a elevilor de gimnaziu şi liceu, în cadrul proiectului educaţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional”.

Proiectul este organizat,  la nivel naţional, în cadrul programului Școala altfel „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” şi are ca scop creşterea gradului de sensibilizare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la prejudiciile grave pe care le produce traficul ilicit de bunuri culturale mobile, acesta fiind la cea de-a cincea ediţie.

Principalul obiectiv al acestei activităţi a fost promovarea patrimoniului cultural în rândul tinerilor, a necesităţii protejării bunurilor culturale indiferent că vorbim despre monumente istorice sau obiecte de patrimoniu.

Dacă în ediţiile precedente proiectul a vizat toate judeţele ţării, în anul 2018 a fost restrâns la zece judeţe, selecţia fiind realizată în baza bogăţiei şi varietăţii patrimoniului cultural din fiecare unitate administrativă, dar şi a activităţii inspectoratelor de poliţie în acest domeniu şi a implicării lor în ediţiile precedente ale proiectului, IPJ Alba fiind una dintre unităţile cele mai performante în acest sens.

De la debutul proiectului, în anul 2014, acesta s-a extins, iar numărul elevilor participanţi a crescut foarte mult, în această ediţie fiind implicaţi în jur de 600 de elevi.

În cadrul prezentărilor făcute la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş, Colegiul Naţional „Titu Maiorescu” Aiud, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” Alba Iulia şi Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, ofiţerul specialist în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Alba – Serviciul de Investigaţii Criminale, comisar şef de poliţie dr. Marius-Mihai Ciută, a purtat un dialog deschis cu elevii despre problemele privind modalităţile de realizare a protejării patrimoniului cultural naţional, persoanele şi instituţiile implicate, legislaţia din domeniu şi activitatea Poliţiei Române în acest domeniu. Au fost prezentate unele din cazurile reprezentative din ultimii ani, ale lucrătorilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Alba, cum ar fi recuperarea statuii antice din marmură care îl prezintă pe Hercule, sau recuperarea colierului din aur cu pandantivi și perechea de cercei, din cetatea dacică de la Căpâlna.

Prezentările au fost însoţite de imagini semnificative ale bunurilor aparţinând patrimoniului cultural românesc, expuse în muzee, atât din ţară cât şi din străinătate.

La finalul întâlnirilor, toţi elevii şi cadrele didactice participante la proiect au primit diplome şi materiale promoţionale puse la dispoziție de Fundația Collegium XXI.

Fundaţia COLLEGIUM XXI, iniţiatoarea proiectului, este unul dintre cei mai importanţi colaboratori ai Poliţiei Române în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, organizând până în prezent, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române, numeroase şi însemnate proiecte culturale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax