Eveniment
FOTO|VIDEO: Târgul Grădinarului, la Alba Iulia. Pomi fructiferi, seminţe, mobilier şi „Doctorul Plantelor”. Dispute politice la inaugurare
Dacă încă nu aţi apucat să vă ocupaţi de grădină la început de primăvară, de vineri şi până duminică, la Târgul Grădinarului de la Alba Mall aveţi ocazia să achiziţionaţi toate cele necesare, de la seminţe, pomi fructiferi, arbuşti, butaşi de viţă de vie şi până la articole de grădinărit precum maşini de tăiat iarbă, drujbe, sau motocultoare. Nici curţile nu trebuie lăsate de izbelişte în acest an, iar comercianţii au adus la târg atât mobilier de lemn, cât şi pomi ornamentali.
Vineri, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, s-a deschis cea de-a VI-a ediţie a Târgului Grădinarului. Târgul va fi deschis de vineri şi până duminică, între orele 10.00 şi 19.00.
„Toată lumea are nevoie de ceea ce se vede aici. Mă bucur pentru albaiulieni, dar nu numai pentru ei, ci şi pentru administraţia publică, pentru că se mai ocupă şi de ce este verde. Este un târg de unde putem lua idei, dar nu numai idei, putem lua şi ce este verde”, a declarat Mircea Hava la deschiderea târgului.
Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel a spus că odată cu deschiderea Târgului Grădinarului a venit şi prima zi de primăvară. „Vreau să urez succes celor care se ocupă de acest domeniu şi sunt convins că an de an şi nu numai în ziua aceasta ne vor înfrumuseţa viaţa. Să le meargă bine şi să facă mulţi bani din afacerea asta”, a spus în final Ion Dumitrel.
Ce produse puteți găsi la Târgul Grădinarului
În cadrul târgului sunt expuse o gamă largă de produse pentru grădinărit, precum seminţe, arbuşti, pomi fructiferi şi ornamentali, plante decorative, produse fitosanitare, mobilier şi accesorii pentru grădini, unelte şi echipamente pentru întreţinerea grădinilor şi a spaţiilor verzi, instalaţii de irigat, drujbe, maşini de tuns iarba, motocultoare.
Pentru această ediţie, comercianţii au încercat pe cât posibil să îşi atragă clienţii la stand cu tot felul de produse, atât prezentate în premieră în acest an la târg, cât și produse tradiționale, la preţuri accesbile fiecărui buzunar.
De exemplu, la standul de la Toskana Garten, cei care doresc să îşi înfrumuseţeze curtea cu un ghiveci, care până acum nu a mai fost expus la târgurile de grădinărit, pot opta pentru o floare cu petale mov care se numeşte Bougaimvillea (foto). Şi preţul este pe măsura frumuseţii, respectiv 199 de lei.
Pomișori exotici: Un lămâi care face fructe de aproape un kilogram
Atracţia de la Târgul Grădinarului din acest an putem spune că este un lămâi adus tocmai din Ungaria, fiind şi singurul soi care face lămâi ce ajung să cântărească şi 900 de grame. Expozantul a spus că a fost nevoie de zece ani pentru ca o lămâie să ajungă să cântărească şi 500 de grame. Pentru un lămâi înmugurit, clienţii trebuie să scoată din buzunar 150 de lei.
De la panseluţe, muşcate în ghiveci, garofiţe şi până la bulbi de begonii sau tuberoze, preţurile pornesc de la 1,5 lei şi ajung până la 5 lei. În cazul pomilor ornamentali, diferenţa de preţ este dată de înălţimea arbustului dar şi de soi; preţurile încep de la 30 de lei, spre 68 de lei şi pot să coste şi 250 de lei.
Dacă vă gândiţi să vă îmbogăţiţi grădina cu pomi fructiferi, la târg puteţi găsi mai multe soiuri de meri, pruni, caişi, cireşi, peri, cu preţuri între 10 şi 12 lei.
În cazul în care vi s-a uscat viţa de vie sau vreţi să plantați soiuri noi în grădină, un butaş costă 8 lei, un arbust de trandafir 7 lei, iar unul de coacăze sau mure 10 lei.
Seminţele de legume româneşti costă între 1 leu şi 1,5 lei, pe când cele italieneşti pornesc de la 2,5 lei i ajung la 5 lei. La seminţele de flori preţurile sunt de 2,5 lei, 6 lei, 9 lei în funcţie de soi.
Nici curţile sau spaţiile verzi unde vreţi să vă amenajaţi un loc de relaxare nu au fost uitate în acest an. Un expozant din Hăpria a venit la târg cu un set de mobilier din lemn, mai exact o masă şi bănci, la preţul de 600 de lei.
Printre produsele expuse la acest stand, fiind şi singurul cu mobilier de lemn, puteţi găsi şi o pergolă, pe care vă puteţi aranja ghivecele cu flori sau pe care puteți să o folosiţi ca suport împodobit cu flori la diferite evenimente costă 370 de lei (foto). Cei care vor să se întoarcă în anii copilăriei, le pot cumpăra celor mici scăunele la preţul de 35 lei/bucată. Pentru o relaxare deplină în curte sau pe terasă vă puteţi cumpăra un fotoliu din lemn care ajunge la 400 de lei.
Ateliere de creaţie, pictură pe apă şi „Doctorul plantelor”
Din programul târgului nu lipseşte „Doctorul plantelor”, care este la dispoziția oamenilor care doresc să se consulte cu privire la bolile plantelor, tratamente şi recomandări pentru îngrijirea acestora. Vineri, programul târgului continuă între orele 17.00 – 19.00 cu un atelier de creație pălării decorate.
Dispute politice la deschiderea Târgului Grădinarului
Nici vremea frumoasă, nici soarele de afară nu l-a încălzit pe Florin Roman. La deschiderea celei de-a VI-a ediţii a Târgului Grădinarului, vicepreşedintele CJ Alba nu a trecut cu vederea prezenţa primarului Mircea Hava şi a ţinut să spună că „Alba Iulia este din păcate un oraş gri” pe care târgul îl va ajuta să devină mai verde. Roman nu a pierdut ocazia să îl „împungă” pe edil, motiv pentru care Hava şi-a exprimat intenţia de a nu mai participa la astfel de evenimente, în prima linie, alături de Florin Roman.
Chiar dacă s-a arătat supărat foc pe faptul că tot ceea ce a făcut în Alba Iulia, pentru vicepreşedintele Roman este „gri”, primarul Mircea Hava a fost și mai deranjat de faptul că ai săi colegi de partid, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel şi vicepreşedintele Alin Cucui, nu l-au susţinut.
„Mă bucur că suntem la acest târg pentru că Alba Iulia este din păcate un oraş gri şi e foarte bine ca cei care sunt azi aici să ajute să avem un oraş verde. Avem nevoie de sănătate, avem nevoie de aer curat”, a declarat Florin Roman.
Primarul Mircea Hava nu s-a lăsat cu una cu două şi a spus că nu va mai participa evenimentele Consiliului Judeţean şi mai ales în linie cu restul autorităţilor, dacă i se mai aduc astfel de jigniri.
Programul târgului pentru următoarele două zile este după cum urmează:
Sâmbătă, 22 martie
10.00 – 13.00 – Doctorul plantelor
10.00 – 19.00 – Atelier Ebru – pictură pe apă
11.00 – 13.00 – Atelier de creație coronițe de primăvară
17.00 – 17.30 – Tombola grădinarului
Duminică, 23 martie
10.00 – 12.00 – Doctorul plantelor
12.00 – 13.00 – „Ritmuri de primăvară” – spectacol de dans sportiv
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
nice
vineri, 21.03.2014 at 19:11
cine si-a batut joc de inbracamintea celor 5 :)))) si un puscarias se inbraca mai bine ca ei
nicolaescu
sâmbătă, 22.03.2014 at 04:53
Vor sa dea impresia ca sunt saraci si cinstiti.