Actualitate
FOTO: Un adolescent din Alba şi alţi tineri dintr-un centru de reeducare au construit o maşină de teren. Vor să o vândă la Salonul Auto Bucureşti
Trei dintre minorii internaţi în Centrul de Reeducare Buziaş, printre care şi unul din cei 6 adolescenţi care au domiciliul în judeţul Alba vor fi prezenţi în perioada 10-20 octombrie la Salonul Auto Bucureşti, cu maşina de teren „Zorro”, construită în cadrul proiectului de „De la zero la Zorro”. Maşina de teren construită din piese de schimb casate, va fi scoasă la licitaţie în cadrul salonului auto, iar fondurile obţinute vor fi folosite pentru amenajarea unui teren de sport modern, cu gazon sintetic, echipat pentru minifotbal, baschet, volei şi handbal, destinat activităţilor sportive derulate de către minorii internaţi.
Proiectul „De la zero la Zorro” s-a desfăşurat în perioada 12 iunie – 25 septembrie şi s-au implicat zece dintre minorii din cadrul centrului reeducare de la Buziaş şi un grup de mecanici voluntari. „Analogia dintre numele proiectului şi situaţia beneficiarilor fiind acea că, odată instituţionalizaţi, aceşti tineri sunt priviţi de către societate ca nişte <zerouri> sau <rebuturi>, etichetă păstrată, din păcate, şi după punerea lor în libertate. La internarea în centru, ca urmare a istoricului de viață, a feedback-ului pe care îl primesc de la familie și societate, copiii pot considera că nu sunt buni de nimic, că sunt un zero, că par a fi aruncați în coşul de gunoi al societății şi au, poate, sentimentul că nu vor mai fi ceva sau cineva niciodată”, au transmis reprezentanţii centrului.
Proiectul presupune implicarea tinerilor aflaţi în conflict cu legea penală, care se pot transforma dintr-un „zero” într-un adevărat „Zorro”. De asemenea, tinerii vor avea ocazia să se responsabilizeze cu anumite deprinderi practice.
Scopul Centrului de Reeducare Buziaş este acela de a asigura educaţia şi asistenţa minorilor în vederea reintegrării sociale, având în vedere faptul că privarea de libertate duce la izolarea socială şi marcarea negativă a personalităţii. Astfel, tinerii implicaţi în proiect au învăţat să urmeze o disciplină de muncă, şi-au însuşit noţiuni teoretice şi practice de mecanică şi design şi ştiu să lucreze în echipă. Dar cel mai important lucru este ca au învăţat că nimic nu este pierdut. În cadrul centrului sunt internati 90 de minori, 6 dintre ei fiind din judeţul Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News