Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: „Via Severus”, traseu turistic tematic care urmează drumul roman ce unea orașul Zlatna de comuna Bucium

Publicat

Asociația de Turism și Ecologie Trascău Corp din Zlatna, în colaborare cu asociația Baia Domnilor din Bucium a început recent o acțiune pentru marcarea unui traseu care recrează drumul roman ce unea orașul Zlatna de comuna Bucium.

„Via Severus” (Via Severvs) se dorește a fi un traseu turistic tematic, care să urmeze drumul roman ce pleca din orașul Zlatna (anticul Ampelum) către minele din zona Vîlcoi – Corabia și apoi până în Bucium. 

„Inginerul I. T. Lipovan a cercetat pe teren o porţiune de drum care scurta distanța între cele două centre miniere, Ampelum și Alburnus Maior. Acesta urca pe coastele Troianului până la Dumbrava, apoi pe culmea Muncelului, pe lângă vârful Tisei până la <Dâmbul Pădurilor>, unde terasamentul căii rutiere romane a fost observat pe teren pe distanţa de 1 km. De aici în continuare drumul se îndreaptă spre <Fântâna Străjii>.

Denumirea traseului pe care îl propunem provine de la împăratul roman Septimius Severus, cel care a ridicat Ampelum-ul la rangul de municipium și care se presupune că a vizitat orașul și a parcurs drumul roman.

În ultima săptămână am reușit marcarea în teren a aprox. 92% din porțiunea Zlatna -Vîlcoi, cu marcajul turistic TA (triunghi albastru), în perioada următoare intenționăm să montăm și stâlpii aferenți traseului”, a scris luni, 6 iunie, președintele ATE Trascău Corp, Adrian Puiuleț, pe pagina de Facebook.

Potrivit acestuia, prin proiect se dorește:

„1. Identificarea drumului prin deplasări în teren, corelarea potecii turistice cu caracteristicile drumului roman pe cât de mult este posibil, în colaborare cu specialiști în domeniu.

2. Realizarea marcajului turistic între Zlatna și zona Vîlcoi-Corabia (vom propune semnul de marcaj triunghi albastru), montarea de stâlpi și săgeți de direcționare (acolo unde este cazul).

3. Tematizarea traseului – montarea de panouri informative (informații geografice și istorice), bornarea traseului cu așa numitele borne milliare romane.

4. Colaborarea cu istorici, arheologici pentru identificarea a cât mai multe porțiuni din drumul roman și prezervarea lor în situ.

5. Identificarea tuturor fântânilor de pe traseu (inclusiv cele două considerate istorice: Fântâna Străjii și Fântâna Craiului), amenajarea lor.

6. Amenajarea de puncte de odihnă și/sau de belvedere, unde este cazul.

7. Promovarea traseului: pliante, broșuri, obiecte promoționale (logo-ul traseului, figurine cu efigia îmăratului Septimius Severus, copii monede istorice etc.) evenimente, aplicații on și off-line.

8. Realizarea de evenimente specifice, reenactment, <Ziua Împăratului>”.

La realizarea proiectului au ajutat: Cercul de Turism „Dor de Munți” Zlatna, Potecătorii, Asociația Ecouri Verzi Cluj Napoca, Primăria Comunei Bucium, SP Salvamont-Salvaspeo Alba, Horia Ion Ciugudean, Calin Anghel.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement