Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: A fost lansată Garda Națională de la Alba Iulia. Reconstituire istorică a „legiunii” care asigura paza oraşului, la 1 Decembrie 1918

Publicat


20161123_132929Garda Națională de la Alba Iulia a fost lansată miercuri, 23 noiembrie, la Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina. Noua trupă de reenactment este formată din zece voluntari (nouă soldați și un ofițer) și poartă echipamente specifice care urmează tiparul armatei austro-ungare. 

La evenimentul de lansare au participat, printre alții, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

Garda Națională de la Alba Iulia, intitulată și Legiunea română de la Alba Iulia, este o nouă trupă de re-enactment (reconstituire istorică) a Muzeului Național al Unirii, formată din nouă soldați și un ofițer.

„Legiunea” a activat în preajma Unirii de la 1 Decembrie 1918, având rolul esențial de a păzi orașul ce găzduia lucrările Marii Adunări Naționale. Existența acestei formațiuni și excelența ei organizare au constituit chiar un argument forte pentru alegerea orașului Alba Iulia ca loc pentru realizarea Unirii cu România.

Cei mai mulți gardiști ai acesteia au fost recrutați dintre soldații proaspăt întorși de pe front. În lipsa altor structuri din Transilvania după dezmembrarea Imperiului austro-ungar, rolul gărzilor naționale a fost cu atât mai important.

Garda Națională de la Alba Iulia a fost pusă sub comanda unui sfat militar de 12 persoane, în frunte cu căpitanul I.F. Negruțiu, membru în Consiliul Național Român al comitatului, și cu căpitanul Florian Medrea. La data înființării, 4 noiembrie, avea 120 de soldați, număr care va spori la 800 în săptămânile următoare.

Trupa de reenactment de la Alba Iulia este formată din 10 gardiști. Pe lângă reconstituirea echipamentelor și executarea unor manevre militare specifice, scopul formațiunii este acela de a prezenta publicului  informații dintre cele mai diverse legate de istoria Unirii de la 1 Decembrie 1918.

Proiectul „Ținutele Istoriei V – Garda națională de la Alba Iulia” a fost câștigat în sesiunea de finanțare a Administrației Fondului Cultural Național, 2016, aria Patrimoniu imaterial. Proiectul a obținut 93,33 puncte la competiție, iar cunatumul finanțării AFCN a fost de 54.084 lei (din totalul de 67.726 lei). Din toate cele 9 arii, doar două muzee au avut proiecte câștigătoare (între care și muzeul albaiulian).

Scopul proiectului a fost reconstituirea unui detașament de 10 militari sau „gardiști”, reprezentând Garda Națională de la 1 decembrie 1918, sau „Legiunea română de la Alba Iulia” (numită în epocă, de asemenea, “Legiunea a XIII-a”) , formațiune care contribuit decisiv la buna organizare a evenimentelor din ziua Unirii. Excelenta organizare a acestui corp militar a constituit, de altfel, și unul dintre argumentele pentru care Alba Iulia a fost aleasă, în noiembrie 1918, ca loc pentru Marea Adunare Națională ce avea să hotărască unirea Transilvaniei cu România.

În cadrul proiectului a fost realizat un catalog/volum de prezentare, intitulat „Garda Națională de la Alba Iulia”, ce cuprinde 86 de pagini.

Proiectul face parte dintr-un program pe 3 ani, vizând sărbătorile Centenarului Unirii (1 decembrie 2018). Odată finalizată componenta militară, în anii 2017 și 2018 se va trece la componenta civilă (reconstituirea segmentului politic și a marii mase de participanți la unire – țărani, muncitori etc.).


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

235 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan. Povestea tragică a ţăranilor iobagi din Apuseni

Publicat

Horea-Closca-si-Crisan

Pe 28 februarie, se împlinesc 235 de ani de când conducătorii răscoalei țărănești de la 1784-1785, Horea, Cloșca și Crișan, au fost pedepsiți și executați cu cruzime, prin tragerea pe roată, la Alba Iulia, pentru acțiunile lor prin care au încercat să îi scape pe țărani de situația extrem de grea în care trăiau. Povestea […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe DN 1, între Alba Iulia și Sebeș. O persoană rănită după un impact între o mașină și un microbuz

Publicat

Un accident rutier s-a produs vineri dimineața, pe DN 1, între Alba Iulia și Sebeș. O persoană a rămas încarcerată după ce o mașină și un microbuz s-au lovit. UPDATE: Traficul se desfășoară alternativ. Știrea inițială Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a produs în zona „Izvorul lui Homoșteanu”. În evenimentul rutier au fost implicate două autovehicule. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Elevă de la Liceul de Arte din Alba Iulia, în CARANTINĂ la Boli Infecțioase. Va fi internată și mama fetei. Precizările DSP

Publicat

O elevă de la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia a fost adusă, joi seara, la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, în spațiul amenajat pentru carantină de la Compartimentul Dermatologie. Fata a fost în excursia în Italia, săptămâna trecută și se afla în izolare la domiciliu. Eleva este din Teleac și […]

Citește mai departe
Publicitate

CÎMPENI

Investiție în infrastructura educațională rurală, în Munții Apuseni. Şcoala generală din Bistra va fi modernizată și extinsă

Publicat

Şcoala generală cu clasele I-IV din comuna Bistra va fi reabilitată, modernizată și extinsă, pentru a asigura copiilor condițiile optime pentru învățământ. Investiția se ridică la suma de aproape 490.000 de lei. Primăria Bistra a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reabilitare, modernizare și extindere la Școala […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate