Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: Artefacte romane descoperite în castrul Legiunii a XIII-a Gemina, expuse în noul sediu al Consiliului Județean Alba

Publicat

Mai multe artefacte romane descoperite în castrul Legiunii a XIII-a Gemina și în așezarea civilă au fost expuse în noul sediu al Consiliului Județean Alba din Cetatea Alba Carolina. 

În spațiul interior al instituției, denumit „Atrium Centurionum”, a fost amenajată o mică expoziție. Sunt prezentate, printre altele, o garnitură de armură romană cu inscripție, un altar votiv, piese de echipament militar, piese de joc, ace de păr și opaițe.

 

În anul 2016, în urma cercetării arheologice preventive efectuate cu ocazia reabilitării fostului Comisariat de Război Habsburgic (actualul sediu al Consiliului Județean Alba), au fost descoperite ziduri romane, care au fost conservate și puse în valoare în curtea interioară.

Au fost descoperite zidurile laturilor interioare de la două barăci (centuriae), situate una în fața celeilalte, fiind dezvelită o parte din suprafața apartamentelor locuite de centurioni.

Tot aici a fost descoperit un altar votiv dedicate lui Iupiter Optimus Maximus și Geniului protector al centuriei, datat în sec. III d.Hr.

Exponatul principal, o garnitură de armură romană cu inscripție

Exponatul principal îl constituie o garnitură de armură romană cu inscripție, reprezentând-o pe zeița Victoria. Piesa a fost descoperită într-o locuință romană din așezarea civilă a castrului de legiune, în cursul cercetării arheologice sistematice de pe Ravelinul Sf. Francisc de Paola (Cetatea Alba Carolina), coordonate de Dr. Anca Timofan (MNUAI) în anii 2009 – 2010.

Reprezintă garnitura stângă dintr-un sistem de fixare a armurii din două piese, fabricată dintr-o foaie de aliaj de cupru de 0,2 cm grosime. Pe marginea laturii lungi a fost incizată o inscripție de proprietate, relevând numele centuriei (lui Vindicianus) şi abrevierea numelui soldatului. Numele centuriei este abreviat în VINDICIA. Armura aparținea unui legionar în serviciu într-o centurie identificată prin cognomenul centurionului Vindicianus, o derivare a lui Vindex. Acest marcaj de proprietate ne informează despre un soldat din Legio XIII Gemina și un nou centurion, Vindicianus. Centuria era o unitate de bază a legiunii romane, formată din aproximativ 80 de soldați, conduși de un centurion. O legiune romană avea în jur de 5000 – 6000 de oameni (inafanterie și cavalerie). Garnitura cu imaginea Victoriei este datată la mijlocul sec. II – începutul sec. III d.Hr.

Altar votiv dedicat lui Iupiter Optimus Maximus și Genius-ului protector al centuriei

În urma cercetării arheologice preventive efectuată în 2016 cu ocazia reabilitării fostului Comisariat de Război Habsburgic au fost identificate zidurile laturilor interioare a două barăci (centuriae), situate una în fața celeilalte, fiind dezvelită o parte din suprafața apartamentelor locuite de centurioni.

Aici a fost descoperit un altar votiv dedicate lui Iupiter Optimus Maximus și Geniului protector al centuriei, datat în sec. III d.Hr.

Monumentul a fost descoperit în poziția originală, pe veranda uneia dintre barăci, pe partea stângă a intrării în primul contubernium, o încăpere mică folosită pentru locuit. Această cameră era situată în apropierea apartamentului centurionului.

Altarul a fost ridicat de către Marcus Attius Valens, optio, soldat cu cel mai înalt rang militar, aflat imediat sub centurion. Genius centuriae proteja atât subunitatea militară, cât și barăcile în care locuiau soldații, fiind divinitatea cea mai venerată în cazarmă. În dedicație este asociată cu Iupiter Optimus Maximus, zeul suprem care proteja armata romană și Imperiul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement