Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO: Aşezământul pentru persoane vârstnice „Sfântul Andrei” din Bărăbanţ a fost reabilitat şi extins la standarde europene


Publicat

Luni, în prezenţa ÎPS Irineu, a oficialităţilor locale, dar şi a coordonatorilor Aşezământului pentru persoane vârstnice „Sfântul Andrei”, Ioan şi Mihai Ţârău, a fost inaugurat al doilea corp al centrului. Este vorba despre o extindere a clădirii, începută în luna noiembrie a anului 2011 şi finalizată în luna mai a acestui an.

Aşezământul deserveşte 32 de persoane vârstnice, care au ales să îşi petreacă ultimii ani din viaţă într-un loc liniştit, ferit de aglomeraţia oraşului. Preotul Ioan Ţârău a spus că lucrările de extindere s-au rezumat la construirea a patru camere, pe lângă cele 12 existente în cadrul aşezământului, o sală de mese, camere recreative unde beneficiarii pot desfăşura activităţi atât cu membrii familiei, personalul, cât şi cu restul persoanelor cazate aici, camere frigorifice pentru depozitare, lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi, iar bucătărie modernizată.

Citește și Mesaje de Sfântul Andrei. Urări și SMS-uri pentru Andrei, Andi, Andreea, Andra, Andrada Felicitări pentru cei din familie, prieteni sau colegi

Este vorba despre un proiect Regio de reabilitare şi extindere a imobilului, a cărui valoare totală este de 3.939.377 de lei, din care 2.588.501 lei finanţare de la UE, 395.888 de lei contribuţia statului, iar 954.986 de lei este suma alocată lucrărilor de către beneficiari, respectiv Asociaţia „Sfântul Andrei” din care face parte şi aşezământul.

Ideea înfiinţării acestui aşezământ aparţine părintelui Ioan Ţârău, a cărui parohie este în Bărăbanţ. Acesta a spus că în 2004 se gândea cum să ajute persoanele vârstnice, iar în 2010 a pus în aplicare planul său de a ridica un aşezământ în această zonă.

În urmă cu trei ani, Asociaţia „Sfântul Andrei”, coordonată de acesta şi de fiul său, preotul Mihai Ţârău, a depus un proiect pentru finanţare europeană privind reabilitarea şi extinderea aşezământului.

Au fost executate lucrări de extindre şi reabilitare pe o suprafaţă de 1.841 de mp, astfel că odată cu mărirea centrului numărul de camere a crescut de la 12 la 16. „Aşezământul nostru are o bază materială modernă, bine echipată care vine în sprijinul persoanelor vârstnice”. Cele 32 de persoane care locuiesc aici au parte de îngrijire din partea unor „profesionişti, de servicii medicale şi de recuperare eficiente”.

„Reabilitarea şi extinderea vine ca o completare la ceea ce exista. Aveam 12 camere, a câte două locuri fiecare cu baie proprie, iar prin reabilitare am mai adăugat încă patru, iar în ceea ce înseamnă extindere a completat cu încă un lift absolut necesar pentru persoanele vârstnice, cu lift pentru transportul alimentelor la bucătărie, şi de asemenea instalaţie de încălzire şi aer condiţionat. S-a modernizat bucătăria, s-a construit o nouă bucătărie şi s-a dotat după standarde europene, sală de mese, spălătorie pentru haine şi alte spaţii necesare pentru pentru o muncă optimă”, a declarat preotul Mihai Ţârău despre proiectul a cărui durată de implementare a fost de 30 de luni.

La inaugurarea celui de-al doilea corp al Aşezământului pentru persoane vârstince „Sfântul Andrei” au participat, pe lângă coordonatorii, preoţii Ioan şi Mihai Ţârău, şi ÎPS Andrei, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, viceprimarul Dorin Şerdean, directorul ADR Centru, Simion Creţu, directorul DGASPC, Sorin Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, Emil Jurcan, preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, părintele Nicolae Ignat, comandantul Colegiului Militar „Mihai Viteazul”, colonel Marcel Domşa, administratorul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, dar şi alţi preoţi din Alba Iulia, persoanele vârstnice cazate în aşezământ.

A fost oficiată o slujbă de sfinţire şi binecuvântare a noului corp al aşezământului, de către ÎPS Irineu. În opinia sa, acest centru „beneficiază de facilităţi moderne spre a uşura viaţa celor ce locuiesc aici şi pentru a le acorda o îngrijire calitativă şi o slujire socială de calitate, pentru că aşa se cuvine să avem respect. Fiecare suflet omenesc valorează cât acel sânge divin care s-a scurs în Vinerea Mare pe colina Golgotei la piciorul crucii”.

„Aici la Bărăbanţ se vorbeşte de „noi”. Pentru că noi am făcut şi noi o să facem în continuare, asta ma bucură foarte mult. Şi mă mai bucură foarte mult implicarea bisericii, a părintelui Ioan Ţârău, şi a fiului, Mihai Ţârău în ceea ce aparţinătorii noştri o să aibă nevoie. Au trecut şase de când tot pe un proiect european s-a făcut prima parte a aşezământului. Sunt oameni care ţin la semenii lor, iar împreună vom face în continuare administrarea, pentru că împreună avem datoria să avem grijă de cei în nevoie”.

Camerele sunt pentru două persoane, cu baie proprie . Fiecare beneficiar desfăşoară activităţi „pe gustul lui

Pentru Vasile Dănilă, viaţa la Aşezământul pentru persoane vârstnice „Sfântul Andrei” este foarte bună, în comparaţie cu singurătatea de acasă. Are 76 de ani şi a spus că aici la aşezământ este „foarte bine, decât să stai singur acasă”. Îi place foarte mult să citească, şi aşa îşi mai umple timpul liber la centru. Motivul principal pentru care a venit la aşezământ este singurătatea, care, spune el, este cea mai cruntă, mai ales la bătrâneţe.

Silvia Hirean are 86 de ani şi de şase ani este una dintre beneficiarele aşezământului. Înainte să se „cazeze” aici, a venit în „recunoaştere”, după cum spune ea, să vadă cum sunt condiţiile şi oamenii care lucrează aici. A fost educatoare, iar aici la aşezământ i-a plăcut cel mai mult: „camerele, numai cu două persoane, cu baie cu duş şi tot confortul. Am fost încântată de treaba asta şi aşa am venit aici”. De mâncarea pe care o primeşte, spune că este mulţumită. Silvia spune că aici fiecare îşi „desfăşoară activităţile după gustul lui”, astfel că îşi fac timpul liber cât mai plăcut.

La final beneficiarii centrului s-au bucurat şi de un spectacol folcloric.

Aşezământul pentru persoane vârstnice „Sfântul Andrei” din Bărăbanţ este casă pentru 32 de pensionari şi este coorodnat de Asociaţia „Sfântul Andrei”.

Funcţionează din anul 2007 pe lângă Parohia Ortodoxă din Bărăbanţ, cartier ce aparţine municipiului Alba Iulia în parteneriat cu Consiliul Local Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Aşezământul social oferă beneficiarilor, în principal, următoarele categorii de servicii: cazare completă şi îngrijire corporală, supraveghere a stării de sănătate şi asigurare a asistenţei medicale necesare, consiliere socială şi juridică, hrană zilnică şi activităţi cultural-educative.

Noul corp de clădire al aşezământului a fost realizat printr-un proiect european în valoare de aproape 4 milioane de lei, cofinanţat prin intermediul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul de intervenţie 3.2. – Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii sociale. Proiectul, denumit Reabilitarea şi extinderea Aşezământului Social Pentru Vârstnici „Sfântul Andrei” Bărăbanţ, a fost implementat de Asociaţia „Sfântul Andrei” Bărăbanţ şi a presupus amenajarea şi extinderea imobilului existent de la 24 la 32 de locuri, fiind îmbunătăţite totodată condiţiile şi confortul oferite beneficiarilor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Pleci în vacanță vara asta? GHID cu informații utile despre încheierea unei asigurări pentru călătorie

Publicat

Redeschiderea granițelor pentru turiști și relaxarea măsurilor de călătorie în mai multe țări presupun, totodată, riscuri specifice la care pot fi expuși turiștii, precum intervenții medicale, anularea călătoriilor, pierderea bagajelor sau a documentelor și multe altele. Pentru a veni în sprijinul celor care au în plan o călătorie, UNSAR a lansat, împreună cu ANAT – Patronatul Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România, un Ghid cu informații utile despre cum îți poți asigura o vacanță liniștită.

Indiferent de frecvența călătoriilor, o asigurare poate reduce riscul pierderilor financiare, în cazul în care lucrurile nu merg conform planului. Spre exemplu, în 2020, chiar și în contextul pandemiei de COVID-19, companiile de asigurare Membre UNSAR au plătit despăgubiri de peste 24,5 milioane lei, din care 22,6 milioane lei pentru cheltuieli medicale, iar restul pentru acoperirea unor riscuri precum anularea călătoriei (storno), problemele cu bagajele, răspunderea civilă, pierderea documentelor, întreruperea călătoriei etc.

Comparativ, în 2019 au fost achitate daune de aproximativ 32 milioane lei, dintre care peste 29,7 milioane lei pentru cheltuieli medicale. Astfel, chiar și în condițiile în care numărul polițelor încheiate de români s-a redus în 2020 față de 2019 (de la 485.210 polițe în 2019, la 370.428 în 2020 ), iar valoarea totală a primelor brute subscrise s-a înjumătățit, impactul riscurilor asupra turiștilor s-a menținut aproape constant.

„Aceste cifre ne arată cât de important este ca turiștii să încheie o asigurare medicală de călătorie care să poată absorbi anumite cheltuieli neplanificate. Fie că este vorba de un zbor pierdut, de o problemă medicală gravă în străinătate sau pe teritoriul României sau de ivirea unei situații imprevizibile care ne împiedică să plecăm în vacanță, asigurarea de călătorie poate reprezenta o plasă de siguranță pentru turiști. În același timp, le recomandăm tuturor să se informeze din surse sigure înainte de încheierea unei polițe de asigurare – demersul comun al UNSAR și ANAT reprezentând încă un pas înainte în ceea ce privește educația financiară”, a declarat Adrian MARIN, Președinte, UNSAR.

“Societățile de asigurare reprezintă în mod tradițional partenerii agențiilor de turism și, firește, ai turiștilor. Dacă agenția de turism asigură consultanță și buna derulare a pachetelor turistice, asigurările acoperă incidente neprevăzute care se pot întâmpla oricând, atât în timpul vacanțelor, cât și înainte de plecarea turistului. Ne bucură să constatăm că turiștii au înțeles importanța asigurărilor, în cele mai multe cazuri nemaifiind nevoiți să le recomandăm încheierea unor astfel de polițe, așa cum procedam în trecut. În plus, agențiile de turism au însă un mare atu, despre care încă puțini clienți știu: toate pachetele de servicii de călătorie oferite sunt garantate împotriva insolvenței – adică toți banii achitați în avans sunt asigurați”, a declarat Dumitru LUCA, Președinte, ANAT.

Există mai multe tipuri de asigurări de călătorie disponibile, de la polițe de bază care acoperă cheltuielile medicale pentru asistență medicală, consultații și tratamente medicale, intervenții în caz de urgență, până la polițe mai complexe care pot acoperi asigurarea documentelor, bagajelor, sporturi de agrement, rambursarea contravalorii pachetelor turistice în cazul anulării călătoriei etc.

De asemenea, pot fi acoperite și cheltuielile medicale și de repatriere aferente îmbolnăvirii cu COVID-19, conform condițiilor speciale agreate la nivelul fiecărei societăți de asigurare.

Ghid de călătorie – care vine în sprijinul celor care călătoresc înăuntrul și în afara granițelor țării și care conține informații necesare cu privire la riscurile acoperite de asigurarea de călătorie

1. Cine poate încheia o asigurare de călătorie în afara granițelor României?

Orice persoană fizică cetățean sau rezident român, în calitate de asigurat care călătorește temporar în afara granițelor României. Această asigurare poate fi încheiată atât de asigurat, cât și de alte persoane în calitate de contractanți, cum ar fi, de exemplu, angajatorul sau părintele.

Chiar și în cazul asiguraților cu o vârstă mai înaintată, aceștia pot primi oferte personalizate, în funcție de politica fiecărei companii de asigurare.

2. Când se poate încheia polița medicală de călătorie?

Polița de asigurare se încheie obligatoriu pe teritoriul României și anterior începerii călătoriei. Există tot mai multe variante de achiziție a polițelor și în varianta online – astfel, asiguratul își poate achiziționa polița în format electronic chiar înainte de a se îmbarca spre destinație / părăsi teritoriul României.

3. Care sunt tipurile de călătorii pentru care vă puteți asigura?

Asigurarea este valabilă pentru deplasări în străinătate efectuate în:

 • scop turistic,
 • business (călătorie în scop de afaceri),
 • de studiu (călătorii efectuate pentru o specializare teoretică, studii de masterat, doctorat, studii de aprofundare, cercetare științifică etc.)
 • sau de lucru (efectuarea de călătorii în străinătate în scopul desfășurării unei activități legale remunerate în baza unui contract de muncă emis în România sau în altă țară și cu respectarea perioadei de ședere în străinătate).

4. Care sunt riscurile pe care le poate acoperi o poliță de asigurare pentru călătorie?

Asigurarea pentru călătorie poate cuprinde, în general, cheltuielile pentru asistență medicală, consultații și tratamente medicale, servicii de ambulanță, intervenții în caz de urgență, spitalizare în spitale acceptate și recomandate de societatea de asigurări, plata cheltuielilor efectuate pentru produse farmaceutice, intervenții stomatologice (în cazul durerilor acute – până în limitele de despăgubire menționate în polița de asigurare), serviciul de repatriere medicală (în cazul în care asiguratul nu poate beneficia de servicii medicale adecvate în zona în care se află) sau chiar repatriere în caz de deces.

De asemenea, ar putea fi acoperite și cheltuielile medicale și de repatriere aferente îmbolnăvirii cu COVID-19, conform condițiilor speciale agreate la nivelul fiecărei societăți de asigurare. Pot fi incluse și acoperiri suplimentare (clauze), cum ar fi: anularea călătoriei din motive neimputabile persoanei asigurate (asigurare sau clauza storno), întreruperea / extinderea călătoriei, servicii de asistență rutieră, asigurarea de accidente persoane, răspundere civilă legală, asigurarea documentelor, asigurarea bagajelor, sporturi de agrement etc.

Citește și GHIDUL complet – „Cum să îți asiguri o vacanță liniștită – informații utile pentru vacanțe fără griji” (.PDF)

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Anticorpii durează între 6 și 12 luni după infectare. Ce se întâmplă după vaccinare. Studiu

Publicat

Cercetătorii au descoperit că anticorpii continuă să evolueze timp de între 6 şi 12 luni, iar aceştia cresc atunci când o persoană care a trecut prin boală se vaccinează. Concluziile lor au fost că imunitatea împotriva COVID-19 ar putea fi astfel mai durabilă.

Anticorpii generaţi ca răspuns la o infecţie cu SARS-CoV-2 durează între şase şi 12 luni după contagiere, protejează împotriva diferitelor variante care circulă şi cresc după vaccinare, relatează EFE.

Este rezultatul unui studiu, realizat de o echipă internaţională de cercetători condusă de americanul Michel Nussenzweig, şef al Laboratorului de Imunologie Molecular al Universităţii Rockefeller şi cercetător la Institutul Medical Howard Hughes, ale cărui rezultate au fost publicate luni de revista Nature.

Michel Nussenzweig şi echipa sa au analizat mostre de sânge de la 63 de persoane care anul trecut au avut COVID-19.

Dintre acestea, 26 au primit deja cel puţin o doză dintre vaccinurile de la Moderna sau Pfizer-BioNTech. Ei au verificat că după o perioadă de între 6 şi 12 luni anticorpii produşi au crescut atât ca număr cât şi ca forţă.

Ulterior, când persoanele respective au fost vaccinate, organismele lor au produs anticorpi „cu o înaltă eficienţă” împotriva diferitelor variante de SARS-CoV-2 care circulă. La un an după infectare, activitatea neutralizatoare împotriva tuturor formelor ale virusului incluse în acest studiu era mai mică la persoanele care nu erau vaccinate, comparativ cu cele care se imunizaseră.

Rezultatele studiului arată astfel că vaccinarea sporeşte imunitatea celor care au suferit de COVID-19.

Cercetătorii au precizat că, dacă celulele evoluează în mod similar la persoanele vaccinate care nu au făcut boala, un vaccin de „întărire” programat în mod adecvat ar putea fi de asemenea capabil să genereze o imunitate protectoare împotriva variantelor noului coronavirus aflate în circulaţie.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vot final asupra moțiunii simple a PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea. Ce reproșuri i se aduc

Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

Votul asupra moţiunii simple iniţiată de PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, va fi exprimat marţi, 15 iunie, de plenul Camerei Deputaţilor.

PSD a susţinut în moţiune că se impune demiterea urgentă a ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, pentru că acesta a dat dovadă de „diletantism managerial”, iar Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este „un dezastru” şi „distruge România pentru următorii cinci ani”, potrivit agerpres.ro

„Ce blestem pe această ţară ca tocmai cel care a îngropat fondurile europene în 2016 să aibă în pix miliardele de euro promise de Iohannis, pe care să le facă praf! Semnalele sunt clare: fiecare zi cu Ghinea la butoane înseamnă pierderi imense din fondurile europene şi scufundarea în abisul austerităţii. Absorbţia curentă este la pământ, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un dezastru, iar programele din Cadrul Financiar 2021 – 2027 nu există nici pe hârtie. În fiecare zi, România pierde bani mulţi din cauza incompetenţei ministrului Ghinea”, susţine PSD.

Ministrul Cristian Ghinea a afirmat că textul moţiunii este un „banc prost”, susţinând că sunt „cinci mari minciuni” în document care se pot verifica uşor din informaţii publice.

„Am citit textul moţiunii. Este un banc prost. Am tot spus la dezbaterile din comisiile de afaceri europene că ar fi bine să discutam pe bune, serios, aşezat despre fondurile europene. Văd şi azi aici că nu am cu cine. Domnule Ciolacu, să nu publicaţi pe Facebook textul moţiunii că va suspenda contul pentru fake news. Sunt cinci mari minciuni în această moţiune pe care oricine le putea verifica uşor din informaţii publice. Trebuie doar să citiţi”, a declarat ministrul.

În opinia lui Cristian Ghinea, sunt opt motive pentru care „PSD fuge de PNRR ca dracu de tămâie”, menţionând, printre altele, examenul naţional pentru toţi funcţionarii publici pe baza meritocratică, reformarea companiilor de stat, tăierea accesului mafiei la păduri şi faptul că a prevăzut în plan „un sistem foarte strict de monitorizare şi prevenţie a fraudelor”.

„Haideţi să vorbim despre ce vă doare cu adevărat! Văd că sunteţi foarte supăraţi pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Adevărul este că după ce PNRR reuşeşte – şi va reuşi – partidul sărăciei, partidul subdezvoltării, partidul corupţiei, adică PSD, nu-şi va mai găsi locul şi menirea în România, pentru că PNRR înseamnă că vom repara România după ce aţi stricat voi. PNRR înseamnă opusul a ceea ce face PSD în România atunci când apucă să guverneze”, a declarat Ghinea.

Potrivit regulamentului, moţiunea simplă se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Procedural, o moţiune simplă împotriva unui ministru nu are efect juridic şi, chiar dacă este adoptată de Parlament, acesta nu este automat demis.

sursă: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

SPAP Sebeș cumpără un buldoexcavator cu accesorii pentru întreținerea drumurilor și îngrijirea spațiilor verzi din muncipiu

Publicat

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș cumpără un buldoexcavator și accesorii necesare întreținerii drumurilor, respectiv a amprizei acestora precum și îngrijirea spațiilor verzi din municipiu. 

SPAP Sebeș a lansat luni, 14 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unui buldoexcavator cu accesorii.

Valoarea totală estimată este de 625.000 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, se va achiziționa un buldoexcavator cu pneuri cu roți egale, nou, an de fabricație 2021, care va fi văzut prevăzut cu următoarele accesorii:

 • lamă de zăpadă articulată
 • cupă excavare pentru lucrări grele
 • cupă taluzare
 • picon
 • tocător vegetație

Buldoexcavatorul va contribui la asigurarea intervenției rapide și eficiente pentru realizarea activităților temporare și permanente de la nivelul SPAP Sebeș, respectiv:

 • reparația străzilor pietruite de pe raza municipiului Sebeș și din localitățile aparținătoare
 • tocat vegetație
 • diverse activități de reparații și întreținere
 • deszăpezirea străzilor în perioada sezonului rece din municipiul Sebeș și localitățile aparținătoare: Lancrăm, Petrești, Răhău
 • deblocarea drumurilor publice în caz de înzăpezire

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate