Actualitate
FOTO – VIDEO: Aşezământul pentru persoane vârstnice „Sfântul Andrei” din Bărăbanţ a fost reabilitat şi extins la standarde europene
Luni, în prezenţa ÎPS Irineu, a oficialităţilor locale, dar şi a coordonatorilor Aşezământului pentru persoane vârstnice „Sfântul Andrei”, Ioan şi Mihai Ţârău, a fost inaugurat al doilea corp al centrului. Este vorba despre o extindere a clădirii, începută în luna noiembrie a anului 2011 şi finalizată în luna mai a acestui an.
Aşezământul deserveşte 32 de persoane vârstnice, care au ales să îşi petreacă ultimii ani din viaţă într-un loc liniştit, ferit de aglomeraţia oraşului. Preotul Ioan Ţârău a spus că lucrările de extindere s-au rezumat la construirea a patru camere, pe lângă cele 12 existente în cadrul aşezământului, o sală de mese, camere recreative unde beneficiarii pot desfăşura activităţi atât cu membrii familiei, personalul, cât şi cu restul persoanelor cazate aici, camere frigorifice pentru depozitare, lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi, iar bucătărie modernizată.
Citește și Mesaje de Sfântul Andrei. Urări și SMS-uri pentru Andrei, Andi, Andreea, Andra, Andrada Felicitări pentru cei din familie, prieteni sau colegi
Este vorba despre un proiect Regio de reabilitare şi extindere a imobilului, a cărui valoare totală este de 3.939.377 de lei, din care 2.588.501 lei finanţare de la UE, 395.888 de lei contribuţia statului, iar 954.986 de lei este suma alocată lucrărilor de către beneficiari, respectiv Asociaţia „Sfântul Andrei” din care face parte şi aşezământul.
Ideea înfiinţării acestui aşezământ aparţine părintelui Ioan Ţârău, a cărui parohie este în Bărăbanţ. Acesta a spus că în 2004 se gândea cum să ajute persoanele vârstnice, iar în 2010 a pus în aplicare planul său de a ridica un aşezământ în această zonă.
În urmă cu trei ani, Asociaţia „Sfântul Andrei”, coordonată de acesta şi de fiul său, preotul Mihai Ţârău, a depus un proiect pentru finanţare europeană privind reabilitarea şi extinderea aşezământului.
Au fost executate lucrări de extindre şi reabilitare pe o suprafaţă de 1.841 de mp, astfel că odată cu mărirea centrului numărul de camere a crescut de la 12 la 16. „Aşezământul nostru are o bază materială modernă, bine echipată care vine în sprijinul persoanelor vârstnice”. Cele 32 de persoane care locuiesc aici au parte de îngrijire din partea unor „profesionişti, de servicii medicale şi de recuperare eficiente”.
„Reabilitarea şi extinderea vine ca o completare la ceea ce exista. Aveam 12 camere, a câte două locuri fiecare cu baie proprie, iar prin reabilitare am mai adăugat încă patru, iar în ceea ce înseamnă extindere a completat cu încă un lift absolut necesar pentru persoanele vârstnice, cu lift pentru transportul alimentelor la bucătărie, şi de asemenea instalaţie de încălzire şi aer condiţionat. S-a modernizat bucătăria, s-a construit o nouă bucătărie şi s-a dotat după standarde europene, sală de mese, spălătorie pentru haine şi alte spaţii necesare pentru pentru o muncă optimă”, a declarat preotul Mihai Ţârău despre proiectul a cărui durată de implementare a fost de 30 de luni.
La inaugurarea celui de-al doilea corp al Aşezământului pentru persoane vârstince „Sfântul Andrei” au participat, pe lângă coordonatorii, preoţii Ioan şi Mihai Ţârău, şi ÎPS Andrei, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, viceprimarul Dorin Şerdean, directorul ADR Centru, Simion Creţu, directorul DGASPC, Sorin Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, Emil Jurcan, preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, părintele Nicolae Ignat, comandantul Colegiului Militar „Mihai Viteazul”, colonel Marcel Domşa, administratorul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, dar şi alţi preoţi din Alba Iulia, persoanele vârstnice cazate în aşezământ.
A fost oficiată o slujbă de sfinţire şi binecuvântare a noului corp al aşezământului, de către ÎPS Irineu. În opinia sa, acest centru „beneficiază de facilităţi moderne spre a uşura viaţa celor ce locuiesc aici şi pentru a le acorda o îngrijire calitativă şi o slujire socială de calitate, pentru că aşa se cuvine să avem respect. Fiecare suflet omenesc valorează cât acel sânge divin care s-a scurs în Vinerea Mare pe colina Golgotei la piciorul crucii”.
„Aici la Bărăbanţ se vorbeşte de „noi”. Pentru că noi am făcut şi noi o să facem în continuare, asta ma bucură foarte mult. Şi mă mai bucură foarte mult implicarea bisericii, a părintelui Ioan Ţârău, şi a fiului, Mihai Ţârău în ceea ce aparţinătorii noştri o să aibă nevoie. Au trecut şase de când tot pe un proiect european s-a făcut prima parte a aşezământului. Sunt oameni care ţin la semenii lor, iar împreună vom face în continuare administrarea, pentru că împreună avem datoria să avem grijă de cei în nevoie”.
Camerele sunt pentru două persoane, cu baie proprie . Fiecare beneficiar desfăşoară activităţi „pe gustul lui”
Pentru Vasile Dănilă, viaţa la Aşezământul pentru persoane vârstnice „Sfântul Andrei” este foarte bună, în comparaţie cu singurătatea de acasă. Are 76 de ani şi a spus că aici la aşezământ este „foarte bine, decât să stai singur acasă”. Îi place foarte mult să citească, şi aşa îşi mai umple timpul liber la centru. Motivul principal pentru care a venit la aşezământ este singurătatea, care, spune el, este cea mai cruntă, mai ales la bătrâneţe.
Silvia Hirean are 86 de ani şi de şase ani este una dintre beneficiarele aşezământului. Înainte să se „cazeze” aici, a venit în „recunoaştere”, după cum spune ea, să vadă cum sunt condiţiile şi oamenii care lucrează aici. A fost educatoare, iar aici la aşezământ i-a plăcut cel mai mult: „camerele, numai cu două persoane, cu baie cu duş şi tot confortul. Am fost încântată de treaba asta şi aşa am venit aici”. De mâncarea pe care o primeşte, spune că este mulţumită. Silvia spune că aici fiecare îşi „desfăşoară activităţile după gustul lui”, astfel că îşi fac timpul liber cât mai plăcut.
La final beneficiarii centrului s-au bucurat şi de un spectacol folcloric.
Aşezământul pentru persoane vârstnice „Sfântul Andrei” din Bărăbanţ este casă pentru 32 de pensionari şi este coorodnat de Asociaţia „Sfântul Andrei”.
Funcţionează din anul 2007 pe lângă Parohia Ortodoxă din Bărăbanţ, cartier ce aparţine municipiului Alba Iulia în parteneriat cu Consiliul Local Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Aşezământul social oferă beneficiarilor, în principal, următoarele categorii de servicii: cazare completă şi îngrijire corporală, supraveghere a stării de sănătate şi asigurare a asistenţei medicale necesare, consiliere socială şi juridică, hrană zilnică şi activităţi cultural-educative.
Noul corp de clădire al aşezământului a fost realizat printr-un proiect european în valoare de aproape 4 milioane de lei, cofinanţat prin intermediul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul de intervenţie 3.2. – Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii sociale. Proiectul, denumit Reabilitarea şi extinderea Aşezământului Social Pentru Vârstnici „Sfântul Andrei” Bărăbanţ, a fost implementat de Asociaţia „Sfântul Andrei” Bărăbanţ şi a presupus amenajarea şi extinderea imobilului existent de la 24 la 32 de locuri, fiind îmbunătăţite totodată condiţiile şi confortul oferite beneficiarilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News