Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO-VIDEO: Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia și-a deschis porțile de Ziua Internațională a Monumentelor Istorice

YouTube video

Publicat

De Ziua Internațională a Monumentelor Istorice, celebrată în 18 aprilie, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia și-a deschis porțile în fața iubitorilor de cultură și carte veche. Cele câteva zeci de persoane prezente la eveniment au vizitat Aula Magna, cea mai reprezentativă sală a bibliotecii și au aflat povestea acesteia, spusă de dr. Doina Biro. 

Amenajată la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în clădirea fostei Biserici Trinitariene, de către episcopul romano-catolic al Transilvaniei, Batthyány Ignác, Biblioteca Batthyaneum este cea de-a noua bibliotecă fondată de familia Batthyány.

Biblioteca Batthyaneum deține în prezent 64.000 de unităţi bibliografice, redactate în 30 de limbi şi dialecte, 1.650 de manuscrise, unele din secolul al IX-lea, ceea ce reprezintă 80% din totalul manuscriselor medievale occidentale aflate în România. Tot aici se găsesc 609 incunabule, adică 70% din cărţile de această categorie existente în ţara noastră.

YouTube video

Expoziție de Mail Art, la Biblioteca „Batthyaneum”

Spre surpriza plăcută a vizitatorilor, holul etajului doi al Bibliotecii Batthyaneum era „tapetat” de peste 100 de plicuri și ilustrate colorate și pictate, ce alcătuiau o expoziție pe tematica bibliotecilor, realizată în stilul Mail Art. Sub sloganul „Vivat, crescat, floreat, Bibliotheca!”, artiști din mai multe țări din Europa au trimis „scrisori” cu mesaje grafice și textuale, adresate Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. Expoziția se află în acest an la cea de-a doua ediție.

Proiectul „Patrimoniu și educație”

Vizita la Biblioteca Batthyaneum face parte din proiectul „Patrimoniu și Educație”, inițiat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918”, prin care, de-a lungul anului 2013, sunt vizitate mai multe monumente istorice de pe teritoriul județului Alba, printre care sinagoga și biserica luterană din Alba Iulia, biserica ortodoxă veche din Galda de Jos, bisericile reformate din Benic, Sântimbru, Cricău și Vurpăr, fosta mănăstire franciscană, bisericile reformată și ortodoxă din Teiuș. Citiți AICI mai multe despre acest proiect.

Scurt istoric al Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia a fost înfiinţată în 31 iulie 1798, din iniţiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác (1741-1798). Alături de un observator astronomic, mai multe colecţii cu caracter muzeal, biblioteca constituia o parte a fundaţiei culturale de interes public creată de acesta cu denumirea de Institutum Batthyaniani/ Institutul lui Batthyani din Alba Iulia.

Institutul a fost amenajat în clădirea fostei Biserici trinitariene din Alba Iulia. Edificiul, construit în stil baroc între 1719-1738 a suferit modificări în cursul secolului al XVIII-lea impuse de destinaţiile succesive ale acestuia: biserică cu două turle (1719-1784), depozit apoi spital al armatei (1786-1792) şi observator astronomic şi bibliotecă (1792-1798).

Nucleul de astăzi al Biliotecii Batthyaneum, totodată fondul-tezaur al acesteia, îl constituie colecţia privată a episcopului Batthyány Ignác, formată din 18.000 de unităţi bibliografice, tipărituri şi manuscrise datate începând cu secolul al IX-lea. Ele au fost procurate prin achiziţiile efectuate în ultimele două decenii ale secolului al XVIII-lea. Cele mai importante sunt biblioteca arhiepiscopului Vienei, Cristoforo Migazzi, şi cea a Bisericii Sfântul Iacob din Levoča.

Principala modalitate de îmbogăţire a fondurilor bibliotecii în cursul secolului al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului al XX-lea a fost prin donații. Observatorul astronomic a funcţionat numai până la Revoluţia din 1848, când a fost bombardat. Ulterior, a fost transformat în muzeu, destinaţie cu care a mai funcţionat vreme de un secol. Biblioteca a funcţionat neîntrerupt până astăzi, fiind administrată de episcopia romano-catolică din Alba Iulia până în 1953. În 1962, a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat, actuala Bibliotecă Naţională a României.

Cea mai reprezentativă sală a bibliotecii, Aula Magna, păstrează amenajarea de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, în stilul austriac „Zopf”, amestec de Neoclasicism şi Rococo, având aceeaşi structurare interioară a spaţiului în nava supraînălţată de o galerie, altar şi cor.

În 1912, s-au pus aici  bazele unui valoros muzeu de arheologie şi de artă sacră, care şi-a îmbogăţit colecţiile în perioada interbelică, perioadă din care datează şi denumirea de Batthyaneum. Valoarea Bibliotecii este dată şi de cele două arhive ale Transilvaniei, a Conventului de la Cluj-Mănăştur şi a Capitolului de la Alba Iulia.

Vă prezentăm o galerie foto de la eveniment:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. cornel

    joi, 18.04.2013 at 21:25

    evenimentele de acest gen ar trebui anuntate mai din timp, de exemplu, mie mi-ar fi placut sa vizitez azi biblioteca, dar nu am stiut… asta e.

  2. Marin

    joi, 18.04.2013 at 22:34

    Biblioteca are un regim special. Nu pot intra mai mult de 20-30 persoane. Ori, astazi, au fost invitati studentii si cei care gazdele pe care l-au avut in timpul deplasarilor din teren. Impreuna au ajuns cam la 65 persoane, ceea ce e deja destul de mult. Incercati insa alta ocazie, in curand, va fi Noaptea Bibliotecilor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate