Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO-VIDEO: Blocaje la bariera de acces în Cetatea Alba Carolina, în prima zi de funcţionare. Şoferii au aşteptat zeci de minute la coadă

YouTube video

Publicat

DSC_0569 Încercarea autorităţilor locale din Alba Iulia de a pune în funcţiune sistemul de taxare a accesului cu barieră în Cetatea Alba Carolina pare să fie o provocare încă din prima zi de „testare”. Dacă primarul Mircea Hava a recunoscut că investiţia nu are rost şi că tariful de 2 lei pe oră „nu merită oboseala”, restricţia de intrare şi ieşire în spaţiul cetăţii istorice din Alba Iulia a creat şi primele probleme pentru şoferi, încă de luni.

Unii şoferi care au vrut să intre sau să iasă cu maşina din zona istorică a Cetăţii din Alba Iulia s-au plâns că au aşteptat zeci de minute la coadă, luni, până în jurul amiezii. La faţa locului, reporterii Alba24 au constatat că reprezentanţi de la Poliţia Locală îi „asistau” pe cei care, cel puţin deocamdată, nu sunt familiarizaţi cu noul sistem de acces.

Între timp,  şoferii au aflat că a fost un blocaj din cauza unor erori la softul sistemului de taxare, ulterior remediat.

Problema, sesizată încă de la stadiul de proiect al acestui sistem de taxare, este că atât eliberarea tichetelor de acces cât şi plata se fac în aceeaşi zonă a barierelor amplasate chiar pe sensul de mers al autoturismelor. În general, tichetele de acces se iau de la aparat, dar plata se face în altă parte, pentru a scurta timpul de așteptare până la trecerea de barieră.

Doar că la Alba Iulia, procedura generează cozi în trafic, chiar dacă aparatul dă rest, pentru că bancnota trebuie să fie acceptată.

Dacă aparatul nu recunoaște o bancnotă șifonată,  toți șoferii aflați în spatele mașini blocate la barieră trebuie să aștepte în coadă până când se rezolvă problema. Locul nu permite nici întoarcerea autoturismului al cărui șofer a avut probleme cu plata la automatul de tichete, ceea ce dă liber unui blocaj total pe banda de ieșire din Cetate.

YouTube video

DSC_0562 Sistemul de taxare din Cetatea Alba Carolina este funcţional “de probă”, de luni, 23 februarie.

Citeşte şi Parcare cu plată în Cetatea Alba Carolina. Tarife, reguli de acces pentru vizitatori şi riverani, amenzi

Consilierii locali au votat în ședința ordinară de vineri, 20 februarie, modificarea Hotărârii nr. 214/2014 a Consiliului local privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată în Cetatea Alba Carolina. Prin hotărâre este specificat tariful de 2 lei pe oră, cu TVA inclus, pentru un loc de parcare în Cetatea Alba Carolina.

Prezent la ședința Consiliului Local, primarul Mircea Hava a precizat că se dorește mutarea barierei de acces, motivând faptul că ”la 2 lei din care scoți TVA” nu merită și în plus, aceasta ”este o piedică în calea celor care vor să intre” în Cetate. Totodată, primarul a precizat că vor avea loc discuții pentru găsirea unor soluții.

”Încercăm să vedem, tot «săpând», studiind, cred că o să o mutăm de acolo în altă parte, pentru că la 2 lei din care scoți TVA nu are niciun rost. Nu merită nici măcar să ne obosim. O să ne gândim, o să ne întâlnim să discutăm foarte bine. Acea barieră este o piedică în calea celor care vor să intre acolo. Este drept că se poate face altceva. Deocamdată îi dăm drumul să vedem cum merge. Eu vă spun sincer, s-ar putea să greșesc, dar nu cred că va fi un lucru bun pentru Cetate”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Referitor la problema nuntașilor care doresc să ajungă cu mașinile în ”inima” Cetății, ”cel de la barieră știe când se duce vornicul la el”, lucrurile fiind rezolvate, potrivit primarului.

Timp de o săptămână, personalul tehnic va verifica capacitățile de funcționare a echipamentului de acces montat, respectiv recunoașterea cartelelor magnetice distribuite riveranilor și celor care desfășoară activități constant în interiorul cetății, eliberarea tichetelor de acces, modul de încasare al fluxului de numerar.

Încă de anul trecut, reprezentanţii Primăriei Alba Iulia anunţau că, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina, au în plan aplicarea unui sistem de parcare cu plată în zona istorică a oraşului. Documentaţia şi regulamentul sistemului automatizat  de parcare prevede tarifele, regulile pentru cei care vor să aibă acces cu maşina în interiorul Cetăţii, dar şi sancţiuni.

Citeşte şi Regulamentul de PARCARE cu PLATĂ în Cetatea Alba Carolina, APROBAT. Doi consilieri au vrut acces gratuit pentru aleşii locali şi nuntaşi

DSC_0559 În documentaţie sunt prevăzute 247 locuri de parcare pentru public şi 10 locuri de parcare pentru autovehiculele persoanelor cu handicap. Parcarea cu plată aparţine domeniului public al municipiului, afându-se în administrarea Primăriei.

Potrivit regulamentului, în Cetatea Alba Carolina au acces numai autovehiculele cu masă maximă totală autorizată de 3,5 tone. La intrarea în Cetate se află o barieră de acces şi o unitate prevăzută cu un dispozitiv de eliberare tichet cu cod de bare. Orarul de funcţionare a sistemului de taxare pentru staţionarea în parcare este de luni până duminică, între orele 0.00-24.00.

Albaiulienii şi turiştii vor plăti pentru acces cu maşina, cei care locuiesc în interiorul Cetăţii sau îşi desfăşoară activitatea în acest spaţiu (persoanele juridice) vor avea carduri de acces, însă sunt şi categorii cu „intrare liberă”. Este vorba despre autovehiculele Primăriei Alba Iulia, ale Poliţiei Locale, ale IPJ, jandarmilor, ISU şi Ambulanţei, dar şi „alte categorii”.

Tariful de parcare este de 2 lei/oră pentru un loc. Contravaloarea tarifului de parcare se calcuează automat în funcţie de durata de staţionare, intervalul minim 60 de minute, indivizibil. Plata se efectuează cu bancnote de 1 leu, 5 lei sau 10 lei.

Vizitatorii vor fi obligaţi să cumpere tichetul de parcare înainte de intra în Cetatea Alba Carolina şi să-l lase în loc vizibil pe bordul autovehiculului. Îl va păstra până la ieşire. Dacă îl deteriorează sau îl pierd, vor lua de la automatul de plată un nou tichet (tichet amendă) pentru ieşirea din Cetate. Acesta costă 50 de lei. Parcarea trebuie să fie făcută în limitele marcajului rutier, iar şoferii trebuie să păstreze curăţenia în parcări, să asigure securitatea autovehicului şi vor răspunde pentru distrugerea dotărilor şi instalaţiilor din Cetate, ca urmare unor manevre greşite.

Nu au voie însă să-şi repare sau să execute lucrări de întreţinere a autovehiculelor pe căile de acces, să murdărească locul de parcare prin scurgeri de ulei, benzine (etc), să deterioreze barierele, aparatura de taxare, indicatoarele sau marcajele rutiere, să refuze achitarea taxei de parcare, să staţioneze sau să parcheze autovehicule neînmatriculate ori în stare tehnică necorespunzătoare.

În interiorul Cetății Alba Carolina sunt amenajate 280 de locuri de parcare.

foto-video: Daniel Bloss

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. Cristian

    luni, 23.02.2015 at 13:41

    TIPIC ROMANESC !!!

  2. Popescu

    luni, 23.02.2015 at 13:45

    Si uite asa se invata si albaiulienii cum e sa foloseasca o parcare cu plata. Bravo! 🙂

  3. eu

    luni, 23.02.2015 at 14:24

    Draga Popescu, crezi ca nu stim sa folosim o parcare cu plata?! Poate ne trebuie si scoala, doar ca eminenti ca tine pierd esenta, cetatenii ar folosi corect, dar e gandita prost. Si in plus, domnilor de la primarie, va promit ca se reduce intrarea in cetate, pt ca oamenii sunt satui sa tot plateasca, mai bine isi iau o cafea. Pa cetate…

  4. Lunetistul

    luni, 23.02.2015 at 15:37

    Foarte bine. In sfarsit se intampla si lucruri bune.N-ai chef sa platesti sau sa stai la coada?………mergi pe jos, asa cum de fapt ar trebui sa se intample intr-un obiectiv turistic de-o asemenea importanta.Ar trebui autoritatile sa interzica accesul aproape total in cetate. Sa aiba acces doar cei care au domiciliul in zona……..si-atat. Ceilalti „perpedes” ca nu crapa soricul pe nimeni daca umbla putin pe jos.Au dreptate cei care spun in bataie de joc „asa-i in Romania”. Da, asa-i la noi, ne place sa negociem totul si sa comentam fara a avea nimic a spune. Majoritatea a ales sa fim condusi de niste oameni. Buni sau rai, competenti sau nu, decizile luate de ei,ne plac sau nu, trebuie respectate. Data viitoare la alegeri, daca am constatat ca nu-i bun, jos cu el si altul la rand………….si tot asa. Oricum niciodata factorii decizionali n-au sa multumeasca pe toata lumea, dar de fapt asta-i democratia. Majoritatea decide. Sper din suflet sa ramana in functiune barierele acelea.

  5. Cristi

    luni, 23.02.2015 at 17:09

    Problema poate fi rezolvata foarte simplu daca se vrea. Ar trebui folosit acelasi sistem ca in parcarile din alte orase europene: la intrare primesti un „card” de la acel aparat, mergi si parchezi unde vrei si la plecare, mergi la cel mai apropiat taxator, pui cardul in aparat, platesti cat trebuie (fie taxa fixa, fie pe minut), dupa plata ti se returneaza cardul, iar la iesire il inserezi in aparat si gata! Rapid si eficient

  6. albanezul

    luni, 23.02.2015 at 20:27

    Nu se merita aia 2 lei? Bravo mai hava(cu h mic)…lasa ca se merita aia 120 luati pt parcarile dintre blocuri! in orasele civilizate daca vrei sa te lafai cu masina ta bengoasa in mijlocul orasului..platesti nene! Si nu ma refer in cazul de fata doar la cetate,care fie zis intre noi..doar vara ai ce face acolo,in rest bate vantul…Deci sa revin,parcarile din oras sunt sugrumate de masini,dc sa nu plateasca si aceea 1 leu-ora..ia socotiti..chiar nu merita ..mai hava?? Avem in cetate bulevard cu 2 benzi pe sens?Da pe 2 metrii,intre piata si closca..in rest..1 banda mereu ocupata de masini..ia pune o taxa sa se mai miste de acolo,unele au praf de nu se mai vad ce masini sunt,altele iarba sub roti!Si altii care vor ..nu au unde sa parcheze!

  7. Tabac

    miercuri, 25.02.2015 at 09:53

    Tipic romanesc, dupa ce investitia este finalizate se fac calculele daca este rentabila sau nu.
    Ce mai tot atata, bine ca a avut de lucru firma care a montat-o. Apropo cat a costa investitia ? Cat costa contractul de intretinere ?

  8. Tabac

    miercuri, 25.02.2015 at 10:07

    „Blocaje la bariera de acces în Cetatea Alba Carolina” – romanii sunt curiosi din fire ca si brazilienii. Daca se anunta ceva pe TV, radio sau internet, romanul trebuie sa mearga el la fata locului sa vada, sa se convinga.

    Prea ne-am invatat sa circulam doar cu masina, sa ne coboram direct in fata magazinului, sa opreasca taxiul in mijlocul drumului. Cred ca si la Catedrala daca ar fi deschise ambele porti s-ar gasi unuii care sa intre inauntru cu masina.

    PS: „mersul pe jos face piciorul frumos” si e inca GRATIS ! !!

    • maxx

      joi, 26.02.2015 at 01:42

      asa e mersul pe jos face bulanul frumos dar cand ma duc la muzeu si imi duc machete care sunt extrem de fragile si vin ***** ca tre. sa le platesc taxa nu prea e rentabil ,,nu mai stiu de unde sa fure bani de la cetatenii,,maine poimaine o sa platesti taxa pe aerul din cetate multi intra cu masina ca au de dus cate ceva dar ce se poate intelege de la unii c-a tine.

  9. Tabac

    vineri, 27.02.2015 at 19:05

    Maxx, imi pare rau dar dupa felul cum scrii, nu prea ai cum sa intelegi.
    Oricum iti dau un sfat ca sa iesi pe profit poti sa folosesti un carut ! :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate