Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Blocaje la bariera de acces în Cetatea Alba Carolina, în prima zi de funcţionare. Şoferii au aşteptat zeci de minute la coadă


Publicat

DSC_0569Încercarea autorităţilor locale din Alba Iulia de a pune în funcţiune sistemul de taxare a accesului cu barieră în Cetatea Alba Carolina pare să fie o provocare încă din prima zi de „testare”. Dacă primarul Mircea Hava a recunoscut că investiţia nu are rost şi că tariful de 2 lei pe oră „nu merită oboseala”, restricţia de intrare şi ieşire în spaţiul cetăţii istorice din Alba Iulia a creat şi primele probleme pentru şoferi, încă de luni.

Unii şoferi care au vrut să intre sau să iasă cu maşina din zona istorică a Cetăţii din Alba Iulia s-au plâns că au aşteptat zeci de minute la coadă, luni, până în jurul amiezii. La faţa locului, reporterii Alba24 au constatat că reprezentanţi de la Poliţia Locală îi „asistau” pe cei care, cel puţin deocamdată, nu sunt familiarizaţi cu noul sistem de acces.

Între timp,  şoferii au aflat că a fost un blocaj din cauza unor erori la softul sistemului de taxare, ulterior remediat.

Problema, sesizată încă de la stadiul de proiect al acestui sistem de taxare, este că atât eliberarea tichetelor de acces cât şi plata se fac în aceeaşi zonă a barierelor amplasate chiar pe sensul de mers al autoturismelor. În general, tichetele de acces se iau de la aparat, dar plata se face în altă parte, pentru a scurta timpul de așteptare până la trecerea de barieră.

Doar că la Alba Iulia, procedura generează cozi în trafic, chiar dacă aparatul dă rest, pentru că bancnota trebuie să fie acceptată.

Dacă aparatul nu recunoaște o bancnotă șifonată,  toți șoferii aflați în spatele mașini blocate la barieră trebuie să aștepte în coadă până când se rezolvă problema. Locul nu permite nici întoarcerea autoturismului al cărui șofer a avut probleme cu plata la automatul de tichete, ceea ce dă liber unui blocaj total pe banda de ieșire din Cetate.

DSC_0562Sistemul de taxare din Cetatea Alba Carolina este funcţional “de probă”, de luni, 23 februarie.

Citeşte şi Parcare cu plată în Cetatea Alba Carolina. Tarife, reguli de acces pentru vizitatori şi riverani, amenzi

Consilierii locali au votat în ședința ordinară de vineri, 20 februarie, modificarea Hotărârii nr. 214/2014 a Consiliului local privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată în Cetatea Alba Carolina. Prin hotărâre este specificat tariful de 2 lei pe oră, cu TVA inclus, pentru un loc de parcare în Cetatea Alba Carolina.

Prezent la ședința Consiliului Local, primarul Mircea Hava a precizat că se dorește mutarea barierei de acces, motivând faptul că ”la 2 lei din care scoți TVA” nu merită și în plus, aceasta ”este o piedică în calea celor care vor să intre” în Cetate. Totodată, primarul a precizat că vor avea loc discuții pentru găsirea unor soluții.

”Încercăm să vedem, tot «săpând», studiind, cred că o să o mutăm de acolo în altă parte, pentru că la 2 lei din care scoți TVA nu are niciun rost. Nu merită nici măcar să ne obosim. O să ne gândim, o să ne întâlnim să discutăm foarte bine. Acea barieră este o piedică în calea celor care vor să intre acolo. Este drept că se poate face altceva. Deocamdată îi dăm drumul să vedem cum merge. Eu vă spun sincer, s-ar putea să greșesc, dar nu cred că va fi un lucru bun pentru Cetate”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Referitor la problema nuntașilor care doresc să ajungă cu mașinile în ”inima” Cetății, ”cel de la barieră știe când se duce vornicul la el”, lucrurile fiind rezolvate, potrivit primarului.

Timp de o săptămână, personalul tehnic va verifica capacitățile de funcționare a echipamentului de acces montat, respectiv recunoașterea cartelelor magnetice distribuite riveranilor și celor care desfășoară activități constant în interiorul cetății, eliberarea tichetelor de acces, modul de încasare al fluxului de numerar.

Încă de anul trecut, reprezentanţii Primăriei Alba Iulia anunţau că, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina, au în plan aplicarea unui sistem de parcare cu plată în zona istorică a oraşului. Documentaţia şi regulamentul sistemului automatizat  de parcare prevede tarifele, regulile pentru cei care vor să aibă acces cu maşina în interiorul Cetăţii, dar şi sancţiuni.

Citeşte şi Regulamentul de PARCARE cu PLATĂ în Cetatea Alba Carolina, APROBAT. Doi consilieri au vrut acces gratuit pentru aleşii locali şi nuntaşi

DSC_0559În documentaţie sunt prevăzute 247 locuri de parcare pentru public şi 10 locuri de parcare pentru autovehiculele persoanelor cu handicap. Parcarea cu plată aparţine domeniului public al municipiului, afându-se în administrarea Primăriei.

Potrivit regulamentului, în Cetatea Alba Carolina au acces numai autovehiculele cu masă maximă totală autorizată de 3,5 tone. La intrarea în Cetate se află o barieră de acces şi o unitate prevăzută cu un dispozitiv de eliberare tichet cu cod de bare. Orarul de funcţionare a sistemului de taxare pentru staţionarea în parcare este de luni până duminică, între orele 0.00-24.00.

Albaiulienii şi turiştii vor plăti pentru acces cu maşina, cei care locuiesc în interiorul Cetăţii sau îşi desfăşoară activitatea în acest spaţiu (persoanele juridice) vor avea carduri de acces, însă sunt şi categorii cu „intrare liberă”. Este vorba despre autovehiculele Primăriei Alba Iulia, ale Poliţiei Locale, ale IPJ, jandarmilor, ISU şi Ambulanţei, dar şi „alte categorii”.

Tariful de parcare este de 2 lei/oră pentru un loc. Contravaloarea tarifului de parcare se calcuează automat în funcţie de durata de staţionare, intervalul minim 60 de minute, indivizibil. Plata se efectuează cu bancnote de 1 leu, 5 lei sau 10 lei.

Vizitatorii vor fi obligaţi să cumpere tichetul de parcare înainte de intra în Cetatea Alba Carolina şi să-l lase în loc vizibil pe bordul autovehiculului. Îl va păstra până la ieşire. Dacă îl deteriorează sau îl pierd, vor lua de la automatul de plată un nou tichet (tichet amendă) pentru ieşirea din Cetate. Acesta costă 50 de lei. Parcarea trebuie să fie făcută în limitele marcajului rutier, iar şoferii trebuie să păstreze curăţenia în parcări, să asigure securitatea autovehicului şi vor răspunde pentru distrugerea dotărilor şi instalaţiilor din Cetate, ca urmare unor manevre greşite.

Nu au voie însă să-şi repare sau să execute lucrări de întreţinere a autovehiculelor pe căile de acces, să murdărească locul de parcare prin scurgeri de ulei, benzine (etc), să deterioreze barierele, aparatura de taxare, indicatoarele sau marcajele rutiere, să refuze achitarea taxei de parcare, să staţioneze sau să parcheze autovehicule neînmatriculate ori în stare tehnică necorespunzătoare.

În interiorul Cetății Alba Carolina sunt amenajate 280 de locuri de parcare.

foto-video: Daniel BlossȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

10 Comentarii

10 Comments

 1. Cristian

  luni, 23.02.2015 at 13:41

  TIPIC ROMANESC !!!

 2. Popescu

  luni, 23.02.2015 at 13:45

  Si uite asa se invata si albaiulienii cum e sa foloseasca o parcare cu plata. Bravo! 🙂

 3. eu

  luni, 23.02.2015 at 14:24

  Draga Popescu, crezi ca nu stim sa folosim o parcare cu plata?! Poate ne trebuie si scoala, doar ca eminenti ca tine pierd esenta, cetatenii ar folosi corect, dar e gandita prost. Si in plus, domnilor de la primarie, va promit ca se reduce intrarea in cetate, pt ca oamenii sunt satui sa tot plateasca, mai bine isi iau o cafea. Pa cetate…

 4. Lunetistul

  luni, 23.02.2015 at 15:37

  Foarte bine. In sfarsit se intampla si lucruri bune.N-ai chef sa platesti sau sa stai la coada?………mergi pe jos, asa cum de fapt ar trebui sa se intample intr-un obiectiv turistic de-o asemenea importanta.Ar trebui autoritatile sa interzica accesul aproape total in cetate. Sa aiba acces doar cei care au domiciliul in zona……..si-atat. Ceilalti „perpedes” ca nu crapa soricul pe nimeni daca umbla putin pe jos.Au dreptate cei care spun in bataie de joc „asa-i in Romania”. Da, asa-i la noi, ne place sa negociem totul si sa comentam fara a avea nimic a spune. Majoritatea a ales sa fim condusi de niste oameni. Buni sau rai, competenti sau nu, decizile luate de ei,ne plac sau nu, trebuie respectate. Data viitoare la alegeri, daca am constatat ca nu-i bun, jos cu el si altul la rand………….si tot asa. Oricum niciodata factorii decizionali n-au sa multumeasca pe toata lumea, dar de fapt asta-i democratia. Majoritatea decide. Sper din suflet sa ramana in functiune barierele acelea.

 5. Cristi

  luni, 23.02.2015 at 17:09

  Problema poate fi rezolvata foarte simplu daca se vrea. Ar trebui folosit acelasi sistem ca in parcarile din alte orase europene: la intrare primesti un „card” de la acel aparat, mergi si parchezi unde vrei si la plecare, mergi la cel mai apropiat taxator, pui cardul in aparat, platesti cat trebuie (fie taxa fixa, fie pe minut), dupa plata ti se returneaza cardul, iar la iesire il inserezi in aparat si gata! Rapid si eficient

 6. albanezul

  luni, 23.02.2015 at 20:27

  Nu se merita aia 2 lei? Bravo mai hava(cu h mic)…lasa ca se merita aia 120 luati pt parcarile dintre blocuri! in orasele civilizate daca vrei sa te lafai cu masina ta bengoasa in mijlocul orasului..platesti nene! Si nu ma refer in cazul de fata doar la cetate,care fie zis intre noi..doar vara ai ce face acolo,in rest bate vantul…Deci sa revin,parcarile din oras sunt sugrumate de masini,dc sa nu plateasca si aceea 1 leu-ora..ia socotiti..chiar nu merita ..mai hava?? Avem in cetate bulevard cu 2 benzi pe sens?Da pe 2 metrii,intre piata si closca..in rest..1 banda mereu ocupata de masini..ia pune o taxa sa se mai miste de acolo,unele au praf de nu se mai vad ce masini sunt,altele iarba sub roti!Si altii care vor ..nu au unde sa parcheze!

 7. Tabac

  miercuri, 25.02.2015 at 09:53

  Tipic romanesc, dupa ce investitia este finalizate se fac calculele daca este rentabila sau nu.
  Ce mai tot atata, bine ca a avut de lucru firma care a montat-o. Apropo cat a costa investitia ? Cat costa contractul de intretinere ?

 8. Tabac

  miercuri, 25.02.2015 at 10:07

  „Blocaje la bariera de acces în Cetatea Alba Carolina” – romanii sunt curiosi din fire ca si brazilienii. Daca se anunta ceva pe TV, radio sau internet, romanul trebuie sa mearga el la fata locului sa vada, sa se convinga.

  Prea ne-am invatat sa circulam doar cu masina, sa ne coboram direct in fata magazinului, sa opreasca taxiul in mijlocul drumului. Cred ca si la Catedrala daca ar fi deschise ambele porti s-ar gasi unuii care sa intre inauntru cu masina.

  PS: „mersul pe jos face piciorul frumos” si e inca GRATIS ! !!

  • maxx

   joi, 26.02.2015 at 01:42

   asa e mersul pe jos face bulanul frumos dar cand ma duc la muzeu si imi duc machete care sunt extrem de fragile si vin ***** ca tre. sa le platesc taxa nu prea e rentabil ,,nu mai stiu de unde sa fure bani de la cetatenii,,maine poimaine o sa platesti taxa pe aerul din cetate multi intra cu masina ca au de dus cate ceva dar ce se poate intelege de la unii c-a tine.

 9. Tabac

  vineri, 27.02.2015 at 19:05

  Maxx, imi pare rau dar dupa felul cum scrii, nu prea ai cum sa intelegi.
  Oricum iti dau un sfat ca sa iesi pe profit poti sa folosesti un carut ! :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CUGIR

Un nou deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus, în județul Alba. Este vorba despre o femeie din Cugir

Publicat

Un nou deces s-a înregistrat în județul Alba. Este vorba despre o femeie din cugir, în vârstă de 72 de ani. Aceasta a fost internată la spitatul din Cugir în data de 5 august cu simptome COVID și a decedat o zi mai târziu. 

Surse medicale au declarat că aceasta avea și afecțiuni cardiace.

Este cel de-al 33-lea deces înregistrat în județul Alba, al unui pacient infectat cu COVID-19.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

1.378 cazuri noi de COVID-19 în România, după 23.946 de teste. Număr record de decese: 50. În total, 59.273 îmbolnăviri

Publicat

Numărul total de cazuri confirmate COVID-19 în România a ajuns la 59.273, potrivit datelor transmise vineri, 7 august, de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Au fost înregistrate 1.378 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore, după 23.946 de teste. Este a patra zi de creștere semnificativă a numărului de cazuri noi. S-au înmulțit și decesele: 50, înregistrate de ieri până azi – număr record.

Vezi și ALBA: 12 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Până joi, erau raportate 57.895 de cazuri (1.345 noi, 737 reconfirmați), 28.992 pacienți vindecați, 5.639 asimptomatici externați la 10 zile după depistare, 2.566 decese (45 noi), 1.319.369 de teste de teste prelucrate (24.147 efectuate în ultimele 24 de ore, 14.887 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.260 la cerere).

Situația cazurilor noi vs. numărul testări din ultimele zile:

7 august – 1.378 de cazuri noi după 23.946 (1.343.315 de teste, în total; 23.946 efectuate în ultimele 24 de ore, din care 14.276 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 9.670 la cerere)

6 august – 1.345 cazuri noi după 24.147 teste (1.319.369 teste în total; 24.147 în ultimele 24 de ore din care 14.887 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 9.260 la cerere)

5 august – 1.309 cazuri noi după 24.108 testări (1.295.222 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 15.956 teste în baza definiției de caz și a protocolului medical, 8.152 la cerere)

4 august – 1.232 cazuri noi după 20.581 teste (1.268.899 de teste în total; 20.581 efectuate în ultimele 24 de ore, 13.033 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 7.548 la cerere).

3 august – 823 cazuri noi după 8.045 teste (1.248.318 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 8.045 teste, din care 5.646 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 2.399 la cerere)

2 august – 1.075 cazuri noi după 14.215 teste (1.240.273 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 8.525 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 5.690 la cerere)

1 august – 1.225 cazuri noi după 23.451 teste (1.226.058 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 13.756 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 9.695 la cerere)

30 iulie – 1.356 cazuri noi după 23.401 teste (1.177.630 teste în total; 23.346 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.566 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.780 la cerere; au fost raportate și rezultatele a 56 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore)

Situația îmbolnăvirilor pe județe – 7 august – sursă INSP:

Județ / Număr de cazuri confirmate (total) / Număr de cazuri nou confirmate:

Mun. București – 6900 – 199

Suceava – 4681 – 25

Argeș – 3900 – 96

Brașov – 3547 – 79

Prahova – 2483 – 110

Galați – 2439 – 40

Dâmbovița – 2224 – 86

Vrancea – 1921 – 26

Bacău – 1716 – 55

Iași – 1668 – 31

Timiș – 1544 – 44

Buzău – 1493 – 28

Neamț – 1483 – 28

Ilfov – 1451 – 28

Cluj – 1398 – 30

Arad – 1221 – 30

Botoșani – 1195 – 3

Bihor – 1194 – 53

Constanța – 1113 – 31

Hunedoara – 1089 – 15

Mureș – 1054 – 24

Gorj – 1023 – 45

Sibiu – 1017 – 23

Brăila – 1005 – 14

Bistrița – Năsăud – 941 – 14

Dolj – 921 – 46

Olt – 862 – 14

Mehedinți – 854 – 19

Vaslui – 831 – 30

Alba – 794 – 10 (807 cazuri, potrivit DSP Alba, 12 noi)

Ialomița – 787 – 3

Vâlcea – 595 – 19

Harghita – 589 – 5

Maramureș – 556 – 14

Covasna – 523 – 11

Giurgiu – 439 –  –

Teleorman – 404 – 7

Caraș – Severin – 370 – 20

Călărași – 338 – 2

Tulcea – 320 – 8

Sălaj – 214 – 6

Satu Mare – 123 – 7

Grupul de Comunicare Strategică: ”Până astăzi, 7 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 59.273 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 29.289 de pacienți au fost declarați vindecați și 5.897 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.378 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 605 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 12 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Publicat

Au fost confirmate  12 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise vineri, 7 august, de către Direcția de Sănătate Publică.

În total, de la începutul pandemiei în județ, sunt înregistrate 807 de îmbolnăviri.

Localitățile din care provin cazurile noi (7 august):

Ciugud – 5 (ar fi vorba despre un focar într-o familie care s-a testat în vederea plecării în concediu și ar fi asimptomatici)

Alba Iulia – 3

Cugir – 2

Cricau – 2

606 de persoane s-au vindecat și s-au înregistrat 33 de decese.

În Alba, joi au fost prelucrate în total 666 de teste (496 la DSP si 170 la SJU). Numărul total de teste efectuate în județ a ajuns la 46.415

Până joi, erau raportate 795 de cazuri (4 noi), 588 de persoane vindecate, 32 decese, 45.749 teste efectuate (684 de teste, în ultimele 24 de ore).

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Măsuri de sprijin pentru salariați şi angajatori, pregătite de Guvern. Scheme de finanțare cu impact bugetar de 2,5 miliarde lei

Publicat

Guvernul urmează să adopte, în şedinţa de vineri, un pachet de măsuri de sprijin pentru angajaţii şi angajatorii care se confruntă cu situaţii de diminuare a contractelor, respectiv a cifrei de afaceri.

Măsurile sunt incluse proiectul de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.

„Proiectul de act normativ reglementează o măsură de sprijin pentru revenirea în activitate, sub forma unei scheme de finanţare temporară a angajaţilor care vor avea program redus de muncă. Având în vedere apariţia unor situaţii cu caracter imprevizibil şi excepţionale care determină stabilirea de reguli specifice pentru anumite domenii de activitate privind asigurarea continuităţii activităţii în condiţii de securitate şi sănătate în muncă, astfel încât activitatea să fie menţinută la un flux continuu şi operată sub anumiţi parametri de eficienţă economică, prin prezentul act normativ se stabileşte posibilitatea acordată angajatorului de reducere a timpului de muncă al salariaţilor, cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru şi reducerea corespunzătoare a salariului. Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului, dezbătut în şedinţa de guvern de săptămâna trecută.

Tot acolo se precizează că pe perioada reducerii temporare a activităţii cauzată de existenţa stării de urgenţă/alertă/asediu, salariatul beneficiază de toate celelalte drepturi aferente timpului normal de muncă prevăzut în contractul individual de muncă anterior reducerii unilaterale a timpului de muncă corespunzător timpului de muncă efectiv lucrat.

„În reglementarea cuprinsă în proiectul de act normativ, această măsură se propune a fi aplicată ori de către ori se instituie stare de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii”, conform notei de fundamentare.

În document se menţionează că prin proiectul de OUG se are în vedere şi sprijinirea altor categorii de persoane care realizează venituri în regim independent, respectiv „alţi profesionişti, astfel cum sunt reglementaţi de articolul 3 alineat (2) din Legea 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, a căror activitate este redusă ca urmare a instituirii stării de urgenţă/alertă/asediu”.

„Pentru aceştia, prin proiectul de act normativ se propune ca pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu să se acorde o indemnizaţie lunară de 41,5% din câştigul salarial mediu brut, de la bugetul de stat, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, pe baza cererii şi a declaraţiei pe propria răspundere”, se spune în nota de fundamentare.

Totodată, se instituie măsuri de stimulare a ocupării, acordate pentru o perioadă de trei luni de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, care vizează, în principal, domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activităţii ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2.

Măsurile au în vedere zilierii şi persoanele care lucrează în baza unui contract de muncă pe perioadă determinată pentru activităţi sezoniere.

Astfel, pentru zilieri se propune acordarea unei sume de „35% din remuneraţia cuvenită/ zi de muncă”, iar pentru sezonieri, acordarea unei indemnizaţii, reprezentând „41,5% din salariu, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut pe economie, aferent perioadei lucrate”.

Totodată, prin proiectul de OUG, în vederea impulsionării angajatorilor de a utiliza telemunca, se propune „acordarea o singură dată a unei sume de 2.500 lei pentru angajaţii care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă sau de alertă pentru cel puţin 15 zile, pentru achiziţionarea de pachete de bunuri şi servicii tehnologice necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă”.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat la finalul şedinţei de guvern de săptămâna trecută că impactul bugetar pentru toate măsurile din pachet este estimat la 2,5 miliarde de lei.

„Estimăm un impact bugetar pentru toate aceste măsuri de 2,5 miliarde de lei şi estimarea noastră, urmând să fim constant atenţi la ceea ce se va întâmpla în piaţă, este că un număr de aproximativ 700.000 de persoane şi profesionişti ar putea beneficia de această nouă măsură. Suntem receptivi la toate semnalele pe care le-am primit. Această măsură privind munca flexibilă – ca şi toate celelalte – a fost gândită împreună cu partenerii sociali, a fost o măsură care ţine cont de toate evoluţiile care au loc pe piaţa muncii şi de toate semnalele pe care le avem de la angajatori”, a afirmat ministrul.

Pe agenda şedinţei de guvern mai figurează un proiect de ordonanţă de urgenţă privind „reglementarea unor măsuri” referitoare la acordarea de sporuri pentru comitetul director şi altor categorii de angajaţi ai DSP-urilor.

În nota de fundamentare se arată că: prin proiectul de act normativ „se creează cadrul legal astfel încât până la data încetării stării de alertă, instituită în condiţiile legii, comitetul director beneficiază de un spor pentru condiţii epidemiologice deosebite de 40% la salariul de bază, iar funcţionarii publici care desfăşoară activităţi în domeniul controlului în sănătatea publică, din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, beneficiază de un spor de 30% la salariul de bază, cu scopul ajustării diferenţelor salariale dintre categoriile de personal din cadrul direcţiilor de sănătate publică implicate în aplicarea măsurilor impuse pe perioada stării alertă, în vederea atragerii de personal calificat pe de o parte, cât şi menţinerii celui existent pe de altă parte, în condiţiile în care numărul angajaţilor din aceste instituţii este unul redus”.

sursă: Agerpres

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate