ADMINISTRATIE
Parcare cu plată în Cetatea Alba Carolina. Tarife, reguli de acces pentru vizitatori şi riverani, amenzi, în dezbatere publică
Încă de anul trecut, reprezentanţii Primăriei Alba Iulia anunţau că, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina au în plan aplicarea unui sistem de parcare cu plată în zona istorică a oraşului. Acum se pregăteşte documentaţia şi regulamentul, care se află în consultare publică până în 25 iulie. Acesta conţine tarifele propuse, regulile pentru cei care vor să aibă acces cu maşina în interiorul Cetăţii, dar şi sancţiuni.
Primăria Alba Iulia şi Serviciul Poliţia Locală pregătesc un proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată în Cetatea Alba Carolina. Locuitorii interesaţi pot prezenta observaţii şi sugestii până în data de 25 iulie, la sediul Primăriei din Alba Iulia.
Potrivit raportului de specialitate, în cadrul proiectului „Reconstituire şi punere în valoare a accesului pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina”, s-a achiziţionat un sistem de control acces – aparat de taxare cu cameră video, bariere, semafoare – ce a fost montat la capătul podului auto de beton din zona Hotelului Cetate, ce asigură accesul auto în Cetatea Alba Carolina.
Astfel se doreşte monitorizarea fluxului de autovehicule şi gestionarea traficului în parcările amenajate în zona de vest şi în interiorul Cetăţii Alba Carolina.
În documentaţie sunt prevăzute 247 locuri de parcare pentru public şi 10 locuri de parcare pentru autovehiculele persoanelor cu handicap. Parcarea cu plată aparţine domeniului public al municipiului, afându-se în administrarea Primăriei.
Potrivit regulamentului, în Cetatea Alba Carolina au acces numai autovehiculele cu masă maximă totală autorizată de 3,5 tone. La intrarea în Cetate se află o barieră de acces şi o unitate prevăzută cu un dispozitiv de eliberare tichet cu cod de bare. Orarul de funcţionare a sistemului de taxare pentru staţionarea în parcare este de luni până duminică, între orele 0.00-24.00.
Albaiulienii şi turiştii vor plăti pentru acces cu maşina, cei care locuiesc în interiorul Cetăţii sau îşi desfăşoară activitatea în acest spaţiu (persoanele juridice) vor avea carduri de acces, însă sunt şi categorii cu „intrare liberă”. Este vorba despre autovehiculele Primăriei Alba Iulia, ale Poliţiei Locale, ale IPJ, jandarmilor, ISU şi Ambulanţei, dar şi „alte categorii”.
Tariful de parcare propus este de 2 le/oră pentru un loc. Contravaloarea tarifului de parcare se calcuează automat în funcţie de durata de staţionare, intervalul minim 60 de minute, indivizibil. Plata se efectuează cu bancnote de 1 leu, 5 lei sau 10 lei.
Vizitatorii vor fi obligaţi să cumpere tichetul de parcare înainte de intra în Cetatea Alba Carolina şi să-l lase în loc vizibil pe bordul autovehiculului. Îl va păstra până la ieşire. Dacă îl deteriorează sau îl pierd, vor lua de la automatul de plată un nou tichet (tichet amendă) pentru ieşirea din Cetate. Acesta costă 50 de lei. Parcarea trebuie să fie făcută în limitele marcajului rutier, iar şoferii trebuie să păstreze curăţenia în parcări, să asigure securitatea autovehicului şi vor răspunde pentru distrugerea dotărilor şi instalaţiilor din Cetate, ca urmare unor manevre greşite.
Nu au voie însă să-şi repare sau să execute lucrări de întreţinere a autovehiculelor pe căile de acces, să murdărească locul de parcare prin scurgeri de ulei, benzine (etc), să deterioreze barierele, aparatura de taxare, indicatoarele sau marcajele rutiere, să refuze achitarea taxei de parcare, să staţioneze sau să parcheze autovehicule neînmatriculate ori în stare tehnică necorespunzătoare.
Cum au acces vizitatorii cu maşinile în Cetatea Alba Carolina:
– accesul se face numai la culoarea verde a semaforului
– se opreşte autovehiculul în faţa barierei
– se apasă butonul de acces
– după ridicarea tichetului de parcare din tonomat, bariera se va ridica automat
– parcarea se va face obligatoriu pe locurile de parcare prevăzute
– la ieşirea din Cetatea Alba Carolina se va introduce tichetul în automatul de încasare care va afişa timpul de staţionare şi suma de plată
– plata se va efectua doar în bancnote româneşti
– după efectuarea plăţii, bariera se va deschide automat
Pentru cei care au dreptul la card de acces, acesta are termen de valabilitate 12 luni şi se achiziţionează de la Primăria Alba Iulia contra sumei de 30 de lei. Valabilitatea acestuia se prelungeşte prin cerere, înainte cu 15 zile de expirare. Cardul de acces nu poate fi înstrăinat şi deţinătorii nu pot staţiona cu maşinile pe locurile de parcare destinate vizitatorilor sau pe căile de acces.
Pentru deţinătorii cardurilor de acces, regulile de acces sunt similare cu cele ale vizitatorilor, doar că se validează aceste carduri la intrarea şi ieşirea marcată cu barieră.
Pentru nerespectarea regulilor amintite, sunt prevăzute şi sancţiuni.
Astfel, pentru accesul în zona istorică a autovehiculelor fără tichet de parcare sau card de acces sunt prevăzute amenzi între 200 de lei şi 400 de lei, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice.
Acelaşi cuantum de amendă se poate aplica şi pentru: repararea sau executarea lucrărilor de întreţinere la autovehicule în parcări sau pe căile de acces; murdărirea locului de parcare prin scurgeri de ulei, benzine (etc) provenite de la autovehiculul parcat; reguzul achitării taxei de parcare; parcarea necorespunzătoare care are ca efect blocarea utilizării locurilor de parcare de către alte autovehicule; deteriorarea stâlpilor ornamentali pentru protecţie şi delimitare, a barierelor sau a aparaturii de taxare; neafişarea tichetului de parcare la loc vizibil (pe bord), ocuparea abuzivă a locurilor de parcare destinate vizitatorilor de către deţinătorii cardurilor de acces; înstrăinarea cardului de acces.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se face de către împuterniciţii primarului şi Serviciul Poliţia Locală Alba Iulia. Dacă amenda se achită în termen de 48 de ore, se aplică doar jumătate din cuantum.
Administratorul parcării, Primăria Alba Iulia, este obligat să execute lucrări de reparaţii, investiţii şi întreţinere pentru buna funcţionare a sistemului de parcare cu plată, să asigure salubrizarea permanent, inclusiv deszăpezirea pe timp de iarnă, să afişeze la loc vizibil taxa de parcare. De asemenea, va sesiza autorităţile abilitate în cazul unor fapte da vandalism, va elibera cardurile de acces pe baza tabelelor aprobate de conducerea primăriei, va verifica legalitatea ocupării spaţiilor de parcare şi va informa cetăţenii cu privire la serviciile care pot fi oferite.
Nu este responsabil, însă, pentru: daunele provocate de nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor rutiere, daunele provocate de mişcările barierelor, în situaţia nerespectării distanţei reglementată prin indicatoarele rutiere şi daunele survenite ca urmare a neluării de către vizitatori a măsurilor de asigurare a autovehiculului parcat şi a bunurilor aflate în acesta
Valoarea totală a proiectului „Reconstituire şi punere în valoare acces Latura de Vest Cetatea Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, Municipiul Alba Iulia” a fost de 68.347.406,8 lei, din care cheltuielile de implementare au fost de 50.562.051,68 lei. Din această sumă, 80,35% au reprezentat fonduri europene, 17,65% bani din bugetul de stat şi 2% de la bugetul local.
În total, pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina a fost reabilitată o suprafaţă de aproximativ 46.000 mp, din care pe 27.000 mp au fost amenajate parcări, piste de biciclete şi trotuare şi 19.000 mp spaţii verzi. Au fost construite trei poduri auto din beton, cu lungimi de 8 ml, 10 ml, respectiv 37 ml, și are cinci puncte de acces între zona din faţa Catedralei şi Şanţurile Cetăţii.
Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina, reabilitată, a fost inaugurată oficial şi deschisă publicului pe 30 noiembrie 2013, după trei ani de lucrări.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
michelangelo
miercuri, 02.07.2014 at 00:42
de ce ar trebui ca autovehiculele autoritatilor publice sa fie scutite de plata parcarii? nu inteleg ratiunea ca angajatii care se deplaseaza in interes personal in afara orelor de program sa nu plateasca!!! si asa sunt platiti din bani publici mult mai mult decat merita. de ce ar merita si alte avantaje.
eu
miercuri, 02.07.2014 at 08:58
si apropo , pt rauvoitori cand am zis ca cine are buletin de alba iulia m-am referit ca locuitorii unui oras au niste drepturi in plus,asa e si la ocna sibiului , la intrarea in incinta lacurilor cei care au buletin pe ocna intra gratuit. inca o data ati ajuns sa faceti comert si atat cu banii nostri si de oferit ce, niste trasuri care sunt a lui cine poate si nu au nici o treaba cu istoria ci doar cu afacerea…
eu
miercuri, 02.07.2014 at 09:14
pai primul comentariu nu asteapta nici macar moderarea. si maq repet daca platesti taxa si impozite in orasul tau trebuie sa ai si drepturi nu numai obligatii, luati bani de la vizitatori, chiar din orice tb sa faceti un prilej de afacere. dragi albaiuleni nu mai mergeti in cetate e lin de betoane si pavele, ne vom duce parintii l catedrala pe bani, chiar se poate asa ceva? in loc sa nu tot investiti in aparaturi sofisticate nu mai bine lasati sa se treaca la liber? sa plateasca si studentii si profesorii care merg la 1 dec si comerciantii. habar nu aveti de management, doar sa ciupiti.
simona
miercuri, 02.07.2014 at 15:54
iar noi, studenții, care venim la universitate din alte localități, cu mașinile proprii, unde vom parca? În fața hotelului Cetate? ȘI nu suntem puțini în situația aceasta. Mă refer doar la studenții care vin din alte localități…
Rocco
miercuri, 02.07.2014 at 22:25
E inadmisibil sa ni se ceara bani ca sa mergem la biserica si facultate , cum zicea cineva mai sus ca sa duci pe cineva la biserica trebuie sa platesti. Luati bani de la turisti nu de la noi.
mda
joi, 03.07.2014 at 12:32
Pe jos nu poti circula? Toata lumea sta cu fundul in masina. Domnia se PLATESTE!
andrei
vineri, 01.08.2014 at 02:27
Tu zici ca mori de invidie ca altii circula cu masina, unii poate stam departe, unii suntem grabiti, n-avem timp s-o labarim pe jos. D-asta avem masini. Vad ca incepe sa fie lux sa ai masina in tara asta, ce urmeaza „nu poti tine si tu un post din cand in cand? Tot cu burta plina, mancarea-i un lux, domnia se plateste!”?
eu
luni, 28.07.2014 at 09:35
circula tu pe jos , probabil nu ai masina , eu vorbesc aici de bun simt si de niste parinti batrani care tb dusi la catedrala.
bo
vineri, 01.08.2014 at 21:31
Atat timp cat e vorba de 2 LEI nu stiu de ce mai comentati,cu parinti batrani sau alte prosti e virba de 2 lei
Viper
joi, 08.01.2015 at 13:27
Astia ori is prosti ori nu is normali. Studentii merg cu masina la facultate ca multi lucra si nu ar ajunge la timp pe jos. Si taxa de 2 lei pe ora cind stai la facultate 10 ore ii 20 de lei. Mai bine ii dai foc la bariere, oricum nu o sa functioneze mai mult de 90 de zile pentru ca o sa fie pustiu cetatea si vor fi masini in apropierea cetatii de nu o sa mai ai loc nici cu bicicleta.