Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO |Concursul Naţional de Vinuri „Strugurele de Aur” la Alba Iulia: Licoarea câştigătoare va fi aleasă din 100 de probe înscrise

YouTube video

Publicat

Alba Iulia găzduieşte, în perioada 9-11 septembrie, a VII-a ediţie a Concursului Naţional de Vinuri „Strugurele de Aur”. Organizat înaintea celui mai important eveniment din calendarul viticol, culesul viilor. Evenimentul are loc la Hotel „Cetate” din Alba Iulia și este organizat de Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România, Organizaţia Naţională Interprofesională a Vinului şi Consiliul Judeţean Alba. La competiție s-au înscris 11 producători din toate zonele viticole ale ţării, astfel că în cadrul concursului vor fi degustate 100 de probe, 70 de vin alb şi spumant şi 30 roşii.

Citește și  CELE MAI BUNE 20 de VINURI din România, medaliate cu AUR la Concursul Național de Vinuri de la Alba Iulia

La evenimentul de deschidere au participat, luni, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui, administratorul judeţului, Sorin Bumb, preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, Dan Boboc, preşedintele Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole, Petre Mocanu, secretarul general ADAR Diana Pavelescu şi preşedintele Asociaţiei Ţara Vinului Alba, Ioan Stanciu.

Lupta pentru cel mai bun vin a început luni, 9 septembrie, la Hotel „Cetate” şi se încheie miercuri, 11 septembrie, când se acordă diplome şi medalii câştigătorilor. Vor fi prezenţi producători de vin, degustători experţi, somelieri.

Concursul de vinuri „Strugurele de Aur” este împărţit în două secţiuni: vinuri liniştite şi vinuri efervescente. Vinurile liniştite sunt împărţite în vinuri albe, rose, roşii, precum şi în funcţie de conţinutul de zahăr: seci, demiseci, demidulci, dulci. Vinurile din ţară participante în competiţie sunt în mare parte din Moldova, Oltenia, Dealu Mare.

„Sperăm ca acest concurs să devină un reper pentru cei care participă la aceste competiţii, pentru producători, dar şi pentru consumatorii de vin din ţară şi din străinătate”, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba.

„În Transilvania, vinurile albe sunt cele care dau cele mai bune arome pentru ţara noastră. Avem un lider de piaţă în zona Ardealului, şi este vorba de firma Jidvei, care s-a dus spre 2.200 de hectare şi în felul acesta a putut duce mai departe, anul acesta, tradiţia pentru vinificaţia din zona Ardealului”, a spus Dan Boboc, preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România.

Tot în cadrul acestui eveniment, Diana Pavelescu, secretar general ADAR a anunţat că asociaţia a făcut demersurile pentru înfiinţarea Institutului Vinului, care va promova ramura vitivinicolă din România. În prezent este în fază de proiect pentru aprobare, sediul va fi la Bucureşti, iar, dacă totul va merge bine, în două săptămâni Institutul Vinului va putea funcţiona, a mai spus reprezentanta ADAR.

Petre Mocanu, preşedintele ONIV a spus, în cadrul deschiderii concursului de vinuri, că ramura vitivinicolă supravieţuieşte comparativ cu celelalte ramuri ale economiei pentru că „este o ramură de tradiţie şi pentru că suntem o ţară consumatoare de vinuri”. Dan Boboc a adăugat că meritul îl are şi omul, pentru că „vinul este prieten cu românul”.

Probele vor fi secretizate şi codificate cu două zile înainte de începerea concursului, iar sistemul de notare va fi va fi cel practicat de Organizaţia Internaţională a Vinului, cu puncte de la 0 la 100. Numărul medaliilor nu poate depăşi 40% din numărul de probe înscrise.

Pe toată durata concursului, degustările vor fi deschise, pentru a se putea observa modalitatea de evaluare şi corectitudinea acesteia.

La sfârșitul fiecărei zile din perioada desfășurării concursului, iubitorii vinurilor de calitate sunt așteptați la degustări și prezentări ale vinurilor înscrise în competiție.

Degustările de vin vor fi realizate sub îndrumarea somelierilor şi membrilor ADAR. Vizitatorii vor putea descoperi, astfel, diverse sortimente de vin înscrise în festival, la fiecare sesiune fiind degustate între 8 şi 10 probe de vin.

Medalia de aur va fi acordată vinului ce a obţinut un punctaj între 90-100 de puncte, medalia de argint revine celui care însumează 80-89,9 puncte, medalia de bronz pentru 70-79,9 puncte, diploma de onoare 60-69,9 puncte şi diploma de participare 50-59,9 puncte.

Vezi AICI care au fost vinurile medaliate, anul trecut în cadrul Concursului Naţional de Vinuri „Strugurele de Aur”.

 

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement