Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: Etapa finală a festivalului-concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” 2017, în premieră, la Alba Iulia

Publicat

20170709_151021 Un număr de 25 de comunităţi locale din judeţul Alba se întrec, duminică, 9 iulie, în finala Festivalului – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, eveniment cultural unic în Europa ce are ca scop păstrarea tradiţiilor, obiceiurilor, gastronomiei şi meşteşugurilor populare. Finala festivalului – concurs are loc pentru prima dată la Alba Iulia şi reuneşte comunităţi locale care au câştigat cele patru etape zonale organizate la Negrileasa, Loman, Ciugud şi Unirea.

Comunităţile participante în finală sunt Poiana Vadului, Bucium, Avram Iancu, Almașu Mare, Sohodol, Lupșa, Gârda de Sus, Vințu de Jos, Daia Română, Șpring, Cut, Săsciori, Pianu, Șugag, Sâncel, Șona, Berghin, Mihalț, Roșia de Secaș, Stremț, Unirea, Livezile, Hopârta, Noșlac și Rădești. Reprezentanţii acestor localităţi vor încerca să arate ce au mai frumos în materie de tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri populare, folclor şi gastronomie.

YouTube video

 

19598702_850150965135377_7719019037620885842_n

Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa ce are ca scop revitalizarea şi promovarea zestrei comunităţilor locale din judeţul Alba în materie de tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri populare, folclor şi gastronomie. Este o competiţie în care oamenii satului încercă să arate ce au mai de preţ, zestrea păstrată din străbuni, şi să împărtăşească tuturor aceste obiceiuri şi tradiţii. Ne bucurăm că în acest an am avut aproape toate comunele din judeţul Alba participante în cadrul acestui festival şi sperăm ca finala concursului, organizată în premieră la Alba Iulia, să fie pe placul publicului, fie că vorbim de localnici sau de turiştii care se vor afla duminică în Cealaltă Capitală. Pentru această finală ne bucurăm că a venit alături de noi Primăria municipiului Alba Iulia căreia îi mulţumim pentru susţinerea oferită în organizare şi pentru găzduire”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

 Finala Festivalului – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”  a început duminică, la ora 13,00, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, şi va fi urmată de un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” alături de Roxana Reche, Cătălin Hașa, Nicolae Plută, Maria Filimon, Dorina Narița, Nicolae Tuhuț, Floricica Moga, Bogdan Toma, Ansamblul de dansuri populare coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza. Conducerea muzicală este asigurată de Alexandru.

Juriul concursului este format din specialişti în diferite domenii culturale respectiv – Marinela Popa – şef serviciu ,,Şcoala de arte şi meşteşuguri,, din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Sorica Fărcașiu – maestru coregraf, Adriana Țuțuianu – etnograf la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Ana Maria Grigoruț – istoric specialist Patrimoniu Cultural, Alexandru Pal – manager Centrul de Cultură „Augustin Bena” – dirijor, profesor de nai şi artist instrumentist, Georgeta Orian – conferenţiar universitar doctor Universitatea 1 Decembrie 1918 – coordonator al Cercului Ştiinţific „Ovidiu Bârlea”, Alina Stan – lector universitar doctor Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca – clasa de muzică vocală tradiţională românească, Ilie Moise – profesor universitar doctor şi cercetător ştiinţific Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu.

Finala Festivalului – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Municipiului Alba Iulia.

Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa care îşi propune să promoveze valorile, obiceiurile, gastronomia şi tradiţiile autentice ale Albei astfel încât criteriile generale de evaluare în cadrul concursului sunt doar două respectiv autenticitate (cu o pondere de 90%) şi valoare artistică (cu o pondere de 10%). Începând din 2017 festivalul aduce şi o serie de noutăţi cum ar fi încurajarea comunităţilor locale să participe cu câte două reprezentanţii pentru fiecare secţiune şi/sau subsecţiune, dacă una dintre reprezentanţii este realizată de către comunitatea uneia sau mai multor minorităţi naţionale. Astfel începând cu ediţia din acest an a festivalului – concurs la secţiunea „Spectacol folcloric” a fost introdusă subsecţiunea „Minorităţi naţionale”. Ajuns la cea de-a XII-a ediţie, festivalul s-a desfăşurat în perioada 21 mai – 9 iulie la Negrileasa, Loman, Ciugud şi Unirea, iar finala concursului are loc la Alba Iulia în 9 iulie.

Vezi şi FOTO: Festivalul de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”. PREMIILE de la Ciugud. Ultima etapă, la Unirea, cu comunele din zona Aiud – Ocna Mureş

Citeşte şi FOTO: Opt comune au participat la a doua etapă zonală a Festivalului-concurs „Cultură pentru Cultură”, de la Loman. Comunităţile premiate

Vezi şi FOTO: Premiile la Festivalul „Cultură pentru Cultură” 2017, etapa de la Negrileasa. Comunele calificate în finală, pentru păstrarea tradiţiilor

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Destepta-te romane!

    luni, 10.07.2017 at 21:27

    Am participat la aproape toate editiile festivalului, insa anul acesta a fost cea mai proasta organizare, care din pacate nu prea ne mai incurajeaza sa participam si anul viitor!!!

    A fost foarte buna ideea de a aduce cat mai multe comune in Alba Iulia, insa foarte prost aleasa ora (temparaturi de aproape 40 de grade in conditiile in care mai mult de 50% din participanti erau trecuti de 60 de ani). De aceea pana in jur de ora 6 in piata cetatii erau numai membrii grupurilor …

    La fel de prost a fost si sistemul de premiere. Mi se pare absurd sa aduci oamenii de la 100 de Km si sa nu le oferi un premiu de participare, daca nu material macar o diploma …

    Asa ca anul viitor ii vom lasa pe cei de la centrul de cultura Augustin Bena sa participe ei la toate sectiunile sa fie pe placul publicului absent!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement