Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Premiile la Festivalul „Cultură pentru Cultură” 2017, etapa de la Negrileasa. Comunele calificate în finală, pentru păstrarea tradiţiilor

Publicat

18582549_826408400842967_83736023192736930_n Şapte comunităţi locale s-au întrecut în prima etapă a Festivalului-concurs „Cultură pentru Cultură”, organizată duminică, în Poiana Narciselor de la Negrileasa. Premiile au fost acordate pe categorii.

Ediţia din 2017 a Festivalului – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, eveniment cultural unic în Europa, a debutat, duminică, 21 mai, la Poiana Narciselor de la Negrileasa. Concursul a inclus şapte comunităţi locale care au încercat să arate ce au mai frumos în materie de tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri populare, folclor şi gastronomie. Comunităţile participante la prima etapă zonală a festivalului au fost comunele Gârda de Sus, Lupşa, Sohodol, Almaşu Mare, Avram Iancu, Bucium şi Poiana Vadului.

Juriul concursului a fost format din specialişti în diferite domenii  culturale respectiv – Marinela Popa – şef serviciu ,,Şcoala de arte şi meşteşuguri,, din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Sorica Fărcașiu – maestru coregraf, Adriana Ţuţuianu – etnograf la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Ana Maria Grigoruţ – istoric specialist Patrimoniu Cultural, Alexandru Pal – manager Centrul de Cultură „Augustin Bena” – dirijor, profesor de nai şi artist instrumentist, Georgeta Orian – conferenţiar universitar doctor Universitatea 1 Decembrie 1918 – coordonator al Cercului Ştiinţific „Ovidiu Bârlea”, Alina Stan – lector universitar doctor Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca – clasa de muzică vocală tradiţională românească, Ilie Moise – profesor universitar doctor şi cercetător ştiinţific Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu.

Premiile acordate la etapa zonală de la Poiana Narciselor de la Negrileasa:
Premiul pentru conservarea, promovare şi valorificarea Patrimoniului Cultural material și imaterial din judeţul Alba: comunele Avram Iancu, Bucium, Poiana Vadului și Almaşu Mare.

Datorită calităţii momentelor prezentate de către comunităţile participante, au obţinut clasarea pe locul I şi calificarea la etapa finală a Festivalului-concurs ,,Cultură pentru Cultură” următoarele:

La secţiunea Obicei tradiţional – comunele Bucium şi Almaşu Mare

La subsecţiunea solist vocal – comunele Almaşu Mare, Poiana Vadului, Bucium şi Lupşa.

La subsecţiunea grup vocal – comunele Bucium şi Poiana Vadului.

La subsecţiunea solist instrumentist – comunele Sohodol, Poiana Vadului și Bucium.

La subsecţiunea grup instrumental – comunele Avram Iancu și Sohodol.

La subsecţiunea dans tradiţional – comunele Almaşu Mare, Poiana Vadului și Bucium.

La secţiunea meşteşuguri tradiţionale – comunele Avram Iancu, Poiana Vadului, Almaşu Mare şi Bucium.

La secţiunea gastronomie – comunele Poiana Vadului, Almașu Mare, Bucium și Gârda.

De asemenea au fost acordate diplome de excelenţă autorităţilor locale care sprijină prin activitatea lor conservarea, promovarea și valorificarea Patrimoniului Cultural material și imaterial din județul Alba (din Poiana Vadului, Bucium, Avram Iancu, Almașu Mare, Sohodol, Lupșa și Gârda de Sus).

Comunitățile participante au mai primit cu această ocazie câte un exemplar din prima lucrare publicată sub egida Editurii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” – Corespondență Doina Blaga-Ovidiu Bârlea (la 100 de ani de la nașterea lui Ovidiu Bârlea la Bârlești-Mogoș, Jud. Alba).

Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa care îşi propune să promoveze valorile, obiceiurile, gastronomia şi tradiţiile autentice ale Albei astfel încât criteriile generale de evaluare în cadrul concursului sunt doar două respectiv autenticitate (cu o pondere de 90%) şi valoare artistică (cu o pondere de 10%). Începând din 2017 festivalul aduce şi o serie de noutăţi cum ar fi încurajarea comunităţilor locale să participe cu câte două reprezentanţii pentru fiecare secţiune şi/sau subsecţiune, dacă una dintre reprezentanţii este realizată de către comunitatea uneia sau mai multor minorităţi naţionale. Astfel începând cu ediţia din acest an a festivalului – concurs la secţiunea „Spectacol folcloric” a fost introdusă subsecţiunea „Minorităţi naţionale”. Ajuns la cea de-a XII-a ediţie, festivalul se va desfăşura în perioada 21 mai – 9 iulie la Negrileasa, Loman, Ciugud şi Unirea, iar finala concursului va avea loc la Alba Iulia în 9 iulie.

Credit foto: Vasile Sârb (coordonatorul Clasei de Artă Fotografică din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement