Eveniment
FOTO-VIDEO: Masa populară de Ziua Naţională, la Alba Iulia. Peste 9000 de oameni au primit fasole cu cârnaţi. Ingredientul secret al preparatelor
Bucătari celebri de pe plaiuri mioritice, şi nu numai, şi-au dat mână cu mână, la Alba Iulia şi au gătit peste 9000 de porţii de fasole cu cârnaţi, pregătite după o rețetă culeasă din bucătăria veche țărănească. Marea Unire a bucătarilor a fost unul dintre momentele cu public numeros, de Ziua Naţională, la Alba Iulia.
De 1 Decembrie, Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba au adus românilor sosiți aici din toate colțurile țării bucate din patrimoniul gastronomic național. Bucătarii au preparat în aer liber 2 tone de fasole în cel mai mare ceaun din România din ingrediente 100% autohntone.
Spectacolul culinar s-a desfășurat în Latura de Vest a Cetății Alba Carolina, joi, 1 Decembrie, iar mâncarea a fost oferită gratuit din 5 puncte de distribuție.
Mai mulţi bucătari iscusiţi au format ad-hoc “Frăţia ceaunelor” şi au oferit celor veniţi la Alba Iulia o masă populară pe cinste.
“Liderul” echipei, chef Cosmin Toma a explicat cum s-au organizat pentru Marea Unire a Bucătarilor:
“Am folosit 2 tone de fasole şi o tonă de cârnaţi. După cum vedeţi, ceaunul este foarte mare. Reţeta este una specifică zonei Ardealului, dar, de exemplu, din Republica Moldova s-a adus cimbrul, din Piteşti s-a adus sarea, din fiecare zonă a ţării s-a adus câte ceva”, a spus Toma.
Potrivit acestuia, au fost preparate peste 9000 de porţii, iar mâncarea a fost făcută la ceaun de lemn.
“Cantitatea este foarte mare, ne-a luat numai o zi să curăţăm legumele. Azi dimineaţă la 6 am ajuns aici şi am dat drumul la ceaun. Şefii bucătari sunt din Basarabia, din Piteşti, din Moldova, din Banat, din Transilvania – Sibiu, Oradea, Deva…”, a mai spus Toma.
În ceea ce priveşte “ingredientul secret” al mâncării preparate de Ziua Naţională, chef Toma a amintit de un “parfum de Alba Iulia”, un ulei aromatizat cu ingrediente (tarhon, usturoi, rădăcină de afin, sare afumată).
„Important este că aici ne-am adunat bucătari din toată țara. Majoritatea sunt bucătari foarte buni care astăzi puteau să lucreze pe bani mulți, dar au venit să lucreze gratis aici, la Alba Iulia. Sentimentul național nu a dispărut și unirea există și chiar astăzi, pe 1 Decembrie, am înființat aici <Frăția ceaunelor>” a declarat pentru Alba24 Chef Liviu Bosnea. Potrivit acestuia la Alba Iulia au ajuns peste 30 de bucătari, toți de top, din toată țara, din Basarabia, Statele Unite ale Americii, Anglia, sau Germania.
Chefii:
– Chef Petru Scalesţchi – Republica Moldova – bucătar personal al ES Ambasadorul SUA la Chișinău
– Chef Ioan Cosmin Toma – Alba Iulia – head chef restaurant «Noblesse Events», producător emisiune culinară
– Chef Gabriel Toader – head&owner «Bucătaru’ Țăcănit și Ajutoarele Lui»
– Chef Emilian Varlescu – Sibiu – restaurant «Redal»
– Chef Sorin Gheorghiţă – Tulcea – «Pub Palace»
– Chef Vlad Bosnea – Focșani – restaurant «L’Atelier»
– Chef Emil Armeanca – Sttudgard, Germania
– Chef Cesar Alonso Velasquez – Chile, bucatar la «Gargantua» București
– Chef Gianny Bănuță – Pitești – chef executive «Bistro27»
– Chef Gabi Munteanu – Pitești – sous chef «Atelier»
– Chef Costas Tomescu – Galați – restaurant «Bachus»
Din partea scolii de bucătari unde activează chef Radu-Sebastian Băldean: Mihaela Iancu – Câmpia Turzii, Diana Istrati – Botoșani, Sergiu Tomoioaga – Borșa, Adelin Ciurdărean – Bistrița Năsăud.
Din partea „Grill World” România: Chef Liviu Bosnea, Chef Ștefania Ciocoiu– coordonator proiect.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News