Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Piatra Corbului de la Tăuți, calcare cu fosile vechi de peste 100 de milioane de ani. Legendele locului


Publicat

Piatra Corbului este o stâncă de calcare cu orbitoline (fosile) situată pe marginea drumului național DN 74, între Alba Iulia și Zlatna, la ieșirea din Tăuți spre Meteș, pe malul stâng al râului Ampoi. Stânca e o bogăţie geologică compusă din calcar, cuarţ, magmatite şi orbitoline – fosile datate în perioada cretacică (epoca cretacicului timpuriu – albian), adică în urmă cu mai bine de 100 de milioane de ani.

În jurul pietrei s-au creat mai multe legende, despre uriași și chiar despre un balaur. 

Blocul calcaros este una din cele mai interesante formațiuni geologice ale Munților Metaliferi, cu importanţă ştiinţifică, oferind totodată un aspect original în peisaj.

Stânca are dimensiunile 14 x 3,5 x 2 metri și se află la circa 60 de metri pe versant față de drumul național, la altitudinea de 335 metri.

Vezi și FOTO-VIDEO: Piatra Boului din comuna Meteș, unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Munții Apuseni

Piatra Corbului de la Meteş este un martor de eroziune calacaros, puternic diaclazat în toate direcţiile, cu precădere pe aliniamente orizontale şi cvasiverticale. Poalele versantului, sub blocul calcaros, sunt încărcate de materialul desprins selectiv, dar nefixat.

Piatra reprezintă un strat de calcar fosilifer prins în mijlocul unei formaţiuni tipice de wildfliş, depusă haotic, în condiţii de instabilitate de sedimentare. Stratul a fost sedimentat în marea Creaticului mediu, mişcările tectonice redresându-l la verticală, iar eroziunea dezgolindu-l şi detașându-l în relief.

Este constituită dintr-o alternanță de strate cu sedimentație normală (șisturi argiloase-grezoase violacee și verzui, gresii și bancuri de calcarenite fine) și strate cu sedimentație haotică, acestea fiind constituite din nivele de blocuri rulate de roci foarte variate (gresii, calcare, șisturi cristaline, dar mai ales roci eruptive) prinse într-o matrice argiloasă.

Această întreagă masă haotică este o formațiune de Wildflysch, adică o formațiune depusă în condiții de instabilitate, rezultată dintr-o alunecare, pe panta taluzului continental, a materialelor deja depuse sau desprinse dintr-o faleză. O formațiune de Wildflysch tradează iminența unei faze de cutare. În acest loc stratele sunt redresate la verticală.

Aici sunt blocuri de calcare brecioase bine sudate, printre care se află mici granule de cuarț și de roci eruptive.

În cimentul breciei se găsesc exemplare de orbitoline (Orbitolina conică și Orbitolina discoidea) pe baza cărora a fost stabilită vârsta albiana (epoca cretacicului timpuriu – inferior).

Citește și Cele mai frumoase locuri de vizitat în MUNȚII APUSENI. Cascade, peșteri și peisaje care îți taie respirația

În urma analizei microfaciesale asupra galeţilor de calcar sa identificat mai multe tipuri de microfacies: bioconstrucţii coraligen-microbiale, bioconstrucţii cu Neoteutloporella socialis, bindstone cu cruste biogene, grainstone bioclastic, wackestone/packstone peloidal bioclastic, wackestone cu Salpingoporella annulata și grainstone-rudstone litoclastic bioclastic.

Tipurile de facies identificate în compoziţia Pietrei Corbului sunt caracteristice mediului peritidal, mediului de margine de platformă, şi mediului de pantă. Pe baza asociaţiei fosilifere întâlnite în galeţii carbonatici a fost atribuita o vârstă Tithonian superior–Berriasian pentru formarea acestor galeţi.

 

Aria protejată se compune dintr-un bloc de calcar brecios (alternanță de roci sedimentate constituite din șisturi cristaline, șisturi argilo-grezoase, gresii, calcare); printre care se intercalează granule de cuarț și magmatite.

În blocul de calcar se află depozite fosile de orbitoline (foraminifere neperforate, cu țesut în formă conică sau lenticulară) atribuite perioadei geologice a albianului (ultimul etaj al cretacicului inferior), adică acum aproximativ 113 – 100,5 milioane de ani în urmă.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate și are o suprafață de 0,10 ha.

Limitele zonei strict protejate sunt restrânse la aria imediat înconjurătoare calcarelor. Zona tampon cuprinde terenul din jur pe o rază de 100 de metri, în care nu se admite realizarea de construcţii, pentru a nu afecta efectul peisagistic.

În rezervaţia propriu-zisă se interzic:

 • recoltarea de eşantioane, roci şi alte materiale;
 • exploatarea materialului din grohotişurile de la baza versanţilor sau a stâncilor izolate;
 • executarea de construcţii, deschideri de cariere sau lucrări de îmbunătăţiri funciare;
 • aprinderea focului, distrugerea marcajelor şi a tablelor indicatoare;
 • practicarea turismului pe poteci neamenajate;
 • efectuarea de lucrări agricole şi silvice de amploare (cosit şi păşunat intensiv, tăieri de regenerare etc).

Piatra Corbului – „Scălduşul uriaşilor” sau „Colțul balaurului”

Una dintre legendele locale spune că Piatra Corbului – de pe versantul stâng al văii Ampoiului și Piatra Colțului – de pe versantul drept, au făcut parte cândva în vremuri străvechi dintr-un baraj ce oprea apa râului Ampoi în acest loc.

Barajul ar fi fost defapt un „scălduș” al uriașilor. În vremurile ulterioare plecării/dispariției uriașilor, barajul era folosit la nevoie pentru inundarea zonei din aval, în cazul năvălirii dușmanilor.

O altă legendă de pe Valea Ampoiului spune că piatra ar fi purtat numele de „Colțul balaurului”.

Se povestea că în zona stâncii ar fi trăit un balaur, iar după ce acesta ar fi fost ucis, apa râului Ampoi ar fi avut mai multe zile culoarea roșie.

Căi de acces:

– pe DN 74, ce uneşte Alba Iulia cu Zlatna, până în satul Tăuţi, la circa 250 de metri de ultima casă spre Meteş, într-o curbă a acestuia, stânca este perfect vizibilă. Din drumul naţional nu există o potecă clară de acces până la blocul calcaros.

– cu trenul local pe ecartament normal între Alba Iulia şi Zlatna, până la halta Tăuţu Ampoiului, de unde este necesară parcurgerea pe şosea a distanţei de circa 1,2 km.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

RECORDER: Topul localităților din județul Alba în care se investește cel mai mult în următorii 2 ani. Surprizele din listă

Publicat

Valoarea totală a proiectelor de investiții din județul Alba, care trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2023 ajunge la peste 2,8 miliarde de lei. 

Datele au fost colectate și integrate la nivel național de jurnaliștii de la Recorder

Proiectele din fonduri europene depășesc 1,8 miliarde de lei. Cele mai mari investiții sunt în Alba Iulia, iar pe locul al doilea se află Zlatna.

Mediul urban domină din acest punct de vedere.

Alba

Investiții totale: 2.844.808.891 lei

Fonduri europene: 1.837.873.062 lei

Fonduri naționale: 776.324.698 lei

Fonduri locale: 33.350.130 lei

Fonduri mixte: 197.261.000 lei

64,4% dintre investiții sunt în mediul urban, iar 35,6% în mediul rural.

Localitățile în care se investește cel mai mult

Lista localităților în care intră cei mai mulți bani, poate fi surprinzătoare.

După Alba Iulia, Zlatna are cele mai mari proiecte, iar dintre comune, Bucium și Râmeț. Este vorba despre proiecte în care aceste comune sunt asociate cu Consiliul Județean Alba și cu alte localități, principala investiție de acolo fiind Transalpina de Apuseni.

Alba Iulia –  412.655.010 lei

Zlatna – 241.251.083 lei

Cugir – 189.845.340 lei

Aiud – 146.205.413 lei

Blaj – 57.526.467 lei

Bucium – 52.203.261 lei

Râmeț – 51.783.552 lei

Sebeș – 48.855.401 lei

Ocna Mureș – 45.277.658 lei

Teiuș – 45.046.492 lei

Pe siteul Recorder există o secțiune unde fiecare cetățean din Alba poate vedea exact investițiile din orașul sau comuna în care locuiește, AICI.

Domeniile în care se investește cel mai mult

Apă și canal – 787.969.935 lei

Infrastructură rutieră – 755.353.974 lei

Ecologizare – 296.950.831 lei

Școli și grădinițe – 256.098.034 lei

Transport în comun – 221.041.574 lei

Unități medicale – 120.090.325 lei

Iluminat public – 90.621.478 lei

Construire și reabilitare de clădiri – 87.020.564 lei

Centre culturale – 76.889.699 lei

Energie verde – 60.460.700 lei

Sport și recreere – 30.832.211 lei

Centre sociale – 29.307.265 lei

Piețe și spații publice – 18.239.621 lei

Biserici – 1.134.423 lei

Situația la nivel național:

Alba Iulia nu se află în topul orașelor reședință de județ, în ceea ce privește investițiile.

Pe primul loc se află Capitala, urmată de Satu Mare și Timișoara. Cluj-Napoca este pe locul 4 în ordinea descrescătoare a sumelor cheltuite pe investiții.

”Am colectat date de la 93 de instituții centrale și locale și am adunat la un loc peste 14.000 de proiecte de investiții aflate în derulare pe teritoriul României în următorii doi ani, din fonduri locale, guvernamentale și europene.

Scopul acestei inițiative este ca orice cetățean, din orice colț al țării, să poată verifica investițiile care se derulează în localitatea lui, de unde vin banii, cine îi administrează și care ar trebui să fie termenul de finalizare a fiecărui proiect” au precizat jurnaliștii de la Recorder.

Datele obținute de Recorder pentru realizarea acestui material erau valabile la data de 1 aprilie 2021.

Este posibil ca unele proiecte să sufere modificări ulterioare, cum ar fi o schimbare a termenului de finalizare sau o recalculare a sumei investite, în funcție de cofinanțarea de la nivel local a unor proiecte europene sau de semnarea unor acte adiționale ulterioare.

Sursă: Recorder

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Flashmob organizat la Aiud, de Ziua Imnului Național al României

Publicat

De Ziua Imnului Național al României a fost realizat un Flashmob în zona pieței organizată joia în municipiul Aiud.

Au fost interpretate, împreună cu publicul prezent, dansuri populare românești iar în final participanții au cântat Imnul Național al României. 

Manifestarea, inedită atât pentru aiudeni cât și pentru cei prezenți la târgul săptămânal, s-a bucurat de aprecierile publicului și de aplauze prelungite.

Organizatorii evenimentului au fost: Ansamblul Folcloric Doina Aiudului al Centrului Multicultural Liviu Rebreanu, Primăria/Consiliul Local Aiud.

Ce înseamnă un Flashmob? 

Flashmob (termen provenit din engleză flash mob, unde flash—flash, clipă; mob — mulțime) este o adunare foarte scurtă într-un loc public, participanții efectuând o anumită acțiune neobișnuită pentru o durată scurtă de timp (de obicei câteva minute), după care grupul se împrăștie.

Orice „spectacol” în stil Flashmob are reguli, dintre care cele mai importante sunt:

 • Acțiunea trebuie sa fie spontană și concomitentă. Este interzisă atragerea atenției de către participanți înainte de acțiune.
 • Trebuie să se formeze impresia că participanții nu se cunosc și înainte de acțiune să nu afișeze că se pregătesc să facă ceva neobișnuit.
 • Toate acțiunile trebuie efectuate după scenariu.
 • Acțiunea nu trebuie să urmeze cu reacții agresive din partea spectatorilor.
 • Fără încălcare de lege sau afișare a intereselor politice.
 • După Flashmob nu trebuie să rămână urme.
 • Toate acțiunile trebuie să fie efectuate cu toată seriozitatea.
 • După finalizare toți participanții trebuie să părăsească imediat locul acțiunii fără a mai arăta că s-a întâmplat ceva deosebit.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Transporturile de animale de lungă durată, suspendate temporar pe perioada caniculei. Precizări ANSVSA

Publicat

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus suspendarea temporară a transporturilor de animale de lungă durată, efectuate cu mijloace de transport care nu sunt echipate cu sistem de răcire a aerului. Măsura a fost luată având în vedere faptul că pentru săptămâna în curs şi săptămâna viitoare în ţara noastră sunt prognozate temperaturi foarte ridicate, maximele urmând să depăşească chiar şi 40 de grade Celsius.

Această măsură a fost dispusă întrucât, în cazul în care temperaturile exterioare preconizate pe ruta planificată depăşesc 30 de grade Celsius, sistemul de ventilaţie nu este capabil să menţină temperaturile din mijloacele de transport în intervalul 5 – 30 grade Celsius, cu o marjă de +/- 5 grade Celsius, prevăzut de dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 1/2005.

ANSVSA a transmis instrucţiuni tehnice în teritoriu pentru medicii veterinari oficiali, aplicabile transportului rutier de lungă şi scurtă durată şi transportului efectuat pe cale maritimă.

De asemenea, în perioadele cu temperaturi ridicate, se creşte suprafaţa alocată pe cap de animal, atât în cazul transportului rutier de lungă durată, cât şi în situaţia transporturilor efectuate pe cale maritimă.

Călătoriile rutiere de scurtă durată sunt permise doar atunci când acestea se desfăşoară în cursul nopţii sau în primele ore ale dimineţii, cu creşterea spaţiului alocat pe cap de animal şi cu limitarea cât mai mult posibil a duratei călătoriei.

În cazul exportului de animale către ţări terţe, indiferent de tipul mijlocului de transport utilizat, sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 150/2020.

Transporturile de animale efectuate pe distanţe lungi se vor relua atunci când temperaturile exterioare de-a lungul întregii rute a călătoriei planificate vor scădea sub 30 grade Celsius.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Un nou ATAC al unui URS pe o pășune de lângă Aiud. Cetățean: „În aceste zone numărul de urși trebuie să fie zero”

Publicat

Un urs a atacat din nou o cireadă de vaci aflată pe o pășune de pe raza localității Ciumbrud, sat ce aparține de municipiul Aiud. Acesta este al doilea atac din ultimele zile, după ce duminică o ursoaică cu pui au omorât o vacă și au rănit un vițel și două capre. 

Potrivit unui cetățean, pășunea pe care a avut loc atacul este împrejmuită cu gard electric, însă acesta nu a avut niciun efect în fața ursului.

„În aceste zone numărul de urși trebuie să fie zero, deoarece nu este un mediu sănătos pentru ei.

Acești urși au fost aduși aici prin relocare fără să ceară acordul primăriei sau a Ocolului Silvic Aiud și sau înmulțit deoarece nu au unde să meargă”, a scris cetățeanul, pe pagina de Facebook.

Vezi și FOTO: Un URS a ATACAT pe o pășune de lângă Aiud. A omorât o vacă, îngrijitorul a scăpat după ce s-a refugiat într-un adăpost

Reamintim faptul că o ursoaică cu doi pui a atacat duminică, 25 iulie, pe o pășune din zona Ciumbrud, lângă municipiul Aiud.

Un îngrijitor a scăpat de atac după ce a fugit într-un adăpost. Ursoaica a omorât mai apoi o vacă, iar puii au rănit un vițel și două capre.

sursa: Vasile C.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate