Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Piatra Corbului de la Tăuți, calcare cu fosile vechi de peste 100 de milioane de ani. Legendele locului

Publicat

Piatra Corbului este o stâncă de calcare cu orbitoline (fosile) situată pe marginea drumului național DN 74, între Alba Iulia și Zlatna, la ieșirea din Tăuți spre Meteș, pe malul stâng al râului Ampoi. Stânca e o bogăţie geologică compusă din calcar, cuarţ, magmatite şi orbitoline – fosile datate în perioada cretacică (epoca cretacicului timpuriu – albian), adică în urmă cu mai bine de 100 de milioane de ani.

În jurul pietrei s-au creat mai multe legende, despre uriași și chiar despre un balaur. 

Blocul calcaros este una din cele mai interesante formațiuni geologice ale Munților Metaliferi, cu importanţă ştiinţifică, oferind totodată un aspect original în peisaj.

Stânca are dimensiunile 14 x 3,5 x 2 metri și se află la circa 60 de metri pe versant față de drumul național, la altitudinea de 335 metri.

Vezi și FOTO-VIDEO: Piatra Boului din comuna Meteș, unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Munții Apuseni

Piatra Corbului de la Meteş este un martor de eroziune calacaros, puternic diaclazat în toate direcţiile, cu precădere pe aliniamente orizontale şi cvasiverticale. Poalele versantului, sub blocul calcaros, sunt încărcate de materialul desprins selectiv, dar nefixat.

Piatra reprezintă un strat de calcar fosilifer prins în mijlocul unei formaţiuni tipice de wildfliş, depusă haotic, în condiţii de instabilitate de sedimentare. Stratul a fost sedimentat în marea Creaticului mediu, mişcările tectonice redresându-l la verticală, iar eroziunea dezgolindu-l şi detașându-l în relief.

YouTube video

Este constituită dintr-o alternanță de strate cu sedimentație normală (șisturi argiloase-grezoase violacee și verzui, gresii și bancuri de calcarenite fine) și strate cu sedimentație haotică, acestea fiind constituite din nivele de blocuri rulate de roci foarte variate (gresii, calcare, șisturi cristaline, dar mai ales roci eruptive) prinse într-o matrice argiloasă.

Această întreagă masă haotică este o formațiune de Wildflysch, adică o formațiune depusă în condiții de instabilitate, rezultată dintr-o alunecare, pe panta taluzului continental, a materialelor deja depuse sau desprinse dintr-o faleză. O formațiune de Wildflysch tradează iminența unei faze de cutare. În acest loc stratele sunt redresate la verticală.

Aici sunt blocuri de calcare brecioase bine sudate, printre care se află mici granule de cuarț și de roci eruptive.

În cimentul breciei se găsesc exemplare de orbitoline (Orbitolina conică și Orbitolina discoidea) pe baza cărora a fost stabilită vârsta albiana (epoca cretacicului timpuriu – inferior).

Citește și Cele mai frumoase locuri de vizitat în MUNȚII APUSENI. Cascade, peșteri și peisaje care îți taie respirația

În urma analizei microfaciesale asupra galeţilor de calcar sa identificat mai multe tipuri de microfacies: bioconstrucţii coraligen-microbiale, bioconstrucţii cu Neoteutloporella socialis, bindstone cu cruste biogene, grainstone bioclastic, wackestone/packstone peloidal bioclastic, wackestone cu Salpingoporella annulata și grainstone-rudstone litoclastic bioclastic.

Tipurile de facies identificate în compoziţia Pietrei Corbului sunt caracteristice mediului peritidal, mediului de margine de platformă, şi mediului de pantă. Pe baza asociaţiei fosilifere întâlnite în galeţii carbonatici a fost atribuita o vârstă Tithonian superior–Berriasian pentru formarea acestor galeţi.

 

Aria protejată se compune dintr-un bloc de calcar brecios (alternanță de roci sedimentate constituite din șisturi cristaline, șisturi argilo-grezoase, gresii, calcare); printre care se intercalează granule de cuarț și magmatite.

În blocul de calcar se află depozite fosile de orbitoline (foraminifere neperforate, cu țesut în formă conică sau lenticulară) atribuite perioadei geologice a albianului (ultimul etaj al cretacicului inferior), adică acum aproximativ 113 – 100,5 milioane de ani în urmă.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate și are o suprafață de 0,10 ha.

Limitele zonei strict protejate sunt restrânse la aria imediat înconjurătoare calcarelor. Zona tampon cuprinde terenul din jur pe o rază de 100 de metri, în care nu se admite realizarea de construcţii, pentru a nu afecta efectul peisagistic.

În rezervaţia propriu-zisă se interzic:

 • recoltarea de eşantioane, roci şi alte materiale;
 • exploatarea materialului din grohotişurile de la baza versanţilor sau a stâncilor izolate;
 • executarea de construcţii, deschideri de cariere sau lucrări de îmbunătăţiri funciare;
 • aprinderea focului, distrugerea marcajelor şi a tablelor indicatoare;
 • practicarea turismului pe poteci neamenajate;
 • efectuarea de lucrări agricole şi silvice de amploare (cosit şi păşunat intensiv, tăieri de regenerare etc).

Piatra Corbului – „Scălduşul uriaşilor” sau „Colțul balaurului”

Una dintre legendele locale spune că Piatra Corbului – de pe versantul stâng al văii Ampoiului și Piatra Colțului – de pe versantul drept, au făcut parte cândva în vremuri străvechi dintr-un baraj ce oprea apa râului Ampoi în acest loc.

Barajul ar fi fost defapt un „scălduș” al uriașilor. În vremurile ulterioare plecării/dispariției uriașilor, barajul era folosit la nevoie pentru inundarea zonei din aval, în cazul năvălirii dușmanilor.

O altă legendă de pe Valea Ampoiului spune că piatra ar fi purtat numele de „Colțul balaurului”.

Se povestea că în zona stâncii ar fi trăit un balaur, iar după ce acesta ar fi fost ucis, apa râului Ampoi ar fi avut mai multe zile culoarea roșie.

Căi de acces:

– pe DN 74, ce uneşte Alba Iulia cu Zlatna, până în satul Tăuţi, la circa 250 de metri de ultima casă spre Meteş, într-o curbă a acestuia, stânca este perfect vizibilă. Din drumul naţional nu există o potecă clară de acces până la blocul calcaros.

– cu trenul local pe ecartament normal între Alba Iulia şi Zlatna, până la halta Tăuţu Ampoiului, de unde este necesară parcurgerea pe şosea a distanţei de circa 1,2 km.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Țeapa ”Coletul” a ajuns și în Alba. Cum funcționează înșelătoria prin care primești prin curier, ce nu ai comandat

Publicat

O nouă țeapă a ajuns la Alba Iulia, dar și în județ: produse sosite prin curier, pe care nu le-ai comandat.

Au pățit mai mulți locuitori ai județului Alba, care au primit acasă căști ieftine, pentru care au plătit 69.90 de lei. 

Povestea funcționează simplu: oamenii primesc acasă un colet pe care nu l-au comandat.

Majoritatea îl acceptă, considerând că este posibil să-l fi comandat un alt membru al familiei, mai ales că este perioada în care sosesc bunurile întârziate cumpărate de ”black friday”.

Coletele au o valoare relativ mică, pentru a nu atrage atenția, dar bunurile pe care le conțin sunt de fapt produse ieftine, care sunt departe de valoarea plătită.

Colet nesolicitat, primit de o familie din Alba Iulia

O familie din Alba Iulia a primit miercuri un colet prin DPD.

”Am crezut că l-a comandat băiatul nostru, care nu era cu noi, așa că l-am acceptat. Am plătit 69,90 de lei. După ce am vorbit cu el și am aflat că nu a comandat nimic” a spus M.B. din Alba Iulia.

Coletul, care conținea o pereche de căști fără valoare (care se pot cumpăra din magazinele chinezești din oraș cu 10 lei), avea drept expeditor firma Daxton Mobil Invest SRL.

Firma nu are website de pe care se presupune că ar fi comandat familia din Alba Iulia și nici date de contact, lucru constatat de ei la o simplă căutare în google.

Asta exclude și posibilitatea ca altcineva să fi comandat în numele lor.

Mai mult, apare ca fiind înființată în data de 6 octombrie 2022, iar adresa de la Ministerul Finanțelor este alta decât cea de pe colet.

Cazul familiei din Alba Iulia nu este singular. O altă familie, dintr-o comună din apropiere a primit un colet similar.

Valoarea coletelor, de 69,90 de lei, este destul de mică, astfel încât oamenii să ezite în a face plângere la Poliție, preferând mai degrabă să își asume ”achiziția”.

Rămâne întrebarea legată de modul în care firma care a trimis coletul a obținut datele personale ale păgubiților.

Asta în condițiile în care, în mod ciudat, pe colet era numele soției, iar numărul de telefon era al soțului, exact ca în cazul altor tranzacții legitime pe care le-au efectuat.

Oamenii spun că vor solicita DPD blocarea plății și că vor depune o plângere la Poliție.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Românii se vor putea folosi de panourile fotovoltaice, chiar dacă stau la bloc. OUG pentru implementarea Directivei RED II

Publicat

Țara noastră va implementa Directiva RED II, care favorizează producătorii casnici de energie. Noutatea este aceea că vor oamenii își vor putea monta panouri nu numai în locaţia unde are loc consumul, ci şi în alte locaţii, dacă locaţia principală nu permite.

Asta înseamnă că românii pot monta panouri fotovoltaice și dacă stau la bloc, cu condiția ca amplasamentul panourilor să fie făcut într-o altă proprietate a prosumatorului.

În acest caz se va face o compensare între producție/consum pe ambele locații, iar acum va exista și cadrul legal pentru asta, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Declarația ministrului în ședința de Guvern

”Da, domnul prim-ministru. Este vorba de implementarea Directivei RED II, din Directiva de Regenerabile.

Practic, prin această directivă se stabilește noul cadru de producere și promovare în România a energiei regenerabile, atât în cadrul energiei electrice, cât și în cadrul energiei termice, precum și transportul de gaze naturale; vorbim de gaze, la transportul de gaze naturale, prin facilitarea transportului în amestec așa-ziselor gaze verzi.

În principal, este o ordonanță tehnică, dar aș vrea să subliniez un punct foarte important care este prins în această ordonanță și sunt convins că venim în sprijinul tuturor românilor care doresc să-și monteze energie regenerabilă, respectiv panouri fotovoltaice pentru autoconsum.

Prin această prin această directivă își pot monta panouri fotovoltaice pentru autoconsum, pot deveni prosumatori, nu numai în locația aceea, unde este consumul, ci și în alte locații, dacă locația principală nu permite, urmând să se facă compensarea pe toate locațiile beneficiarului, pe toate locațiile prosumatorului, cu condiția să fie același furnizor și același distribuitor.

Într-o arie de distribuție a unui distribuitor de energie electrică, un prosumator poate să-și instaleze mai multe centre de producere a energiei electrice pentru autoconsum și beneficiază, practic, de energia produsă, ori la o locație, ori mai multe locații, dacă decide acest lucru.

Venim în întâmpinarea cererilor mai multor prosumatori, care au venit atât la Ministerul Energiei, cât și la Parlament și le-am spus că, prin această ordonanță de implementare a directivei, rezolvăm acest lucru.

Un alt punct important ar fi din punct de vedere al contabilizării producției de energie regenerabilă, printr-o retehnologizare a unei capacități deja existente, prin creșterea capacității.

Diferența între capacitatea nouă creată și capacitatea veche este considerată ca o unitate nouă; practic, crește producția de energie regenerabilă și se contabilizează pe total țară suplimentar. Sunt două aspecte, zic eu, importante.

Pe lângă faptul că transportatorii de sistem de gaze naturale au obligația să încurajeze injecția în sistemul de gaze naturale a gazelor verzi, sunt mai multe lucruri care duc la încurajarea producerii de energie regenerabilă, mai multe ministere sunt implicate în implementarea acestei ordonanțe.

Vom lucra împreună cu Ministerul Dezvoltării pentru partea de încălzire-răcire a locuințelor, cu Ministerul Mediului- vorbim de energie regenerabilă, iar schemele de finanțare și instrumentele financiare sunt deja existente pe piață, urmând să implementăm și contractele pentru diferență, tocmai pentru a putea încuraja creșterea într-un ritm susținut a energiei regenerabile. Mulțumesc!” spus ministrul Virgil Popescu, în ședința de Guvern.

Foto: Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

VIDEO: La un pas de accident. Derapaj surprins în trafic de o cameră de bord, la Lunca Târnavei. Un autoturism s-a rotit pe asfalt

Publicat

Derapajul unui autoturism, produs pe un drum din Alba, a fost surprins de o cameră de bord. Incidentul s-a produs la Lunca Târnavei, potrivit unui cititor Alba24. 

Acesta a transmis că miercuri, în jurul orei 13:00, din cauza carosabilului înghețat, o mașină a intrat în derapaj, rotind-se pe asfalt până pe banda opusă de mers, la 180 de grade.

YouTube video

”Eu eram în spate și am intrat și eu puțin în derapaj, dar am putut redresa mașina” a spus cititorul.

Polițiștii insistă cu privire la starea cauciucurilor de iarnă și la adaptarea vitezi la condițiile de trafic.

Incidentul s-ar fi putut transforma într-un accident grav, dacă pe celălalt sens de mers s-ar fi aflat un alt participant la trafic.

Sursă: cititor Alba24

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA de 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia, în Apuseni, Șureanu și în alte zone din țară. Condiții meteo de Ziua Națională

Publicat

1 decembrie

Vremea de 1 Decembrie 2022 – Ziua Națională: În țară, joi, cerul va fi predominant noros, în majoritatea zonelor țării. Este posibil să plouă sau chiar să ningă, în a doua parte a zilei. Temperaturile maxime vor varia între -4 și 8 grade, în zonele joase.

La Alba Iulia, cerul va fi noros, cu temperaturi între 2 și 4/5 grade Celsius. Cel mai frig va fi dimineața, în jurul orei 7.00, înainte de răsărit (-2 grade Celsius). Este posibil să fie averse (ploi), spre seară. Soarele răsare la ora 7.47 și apune la ora 16.42.

Vezi și PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Vremea/ Prognoza meteo: Joi, 1 Decembrie

 • Alba Iulia: minime de 2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; noros; averse seara
 • Sebeș: minime de 1 grad Celsius, maxime de 4 grade Celsius; noros; averse seara
 • Șugag: minime de -1 grad Celsius, maxime de 2 grade Celsius; noros; averse seara
 • Oaşa: minime de -2 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; noros; averse seara
 • Șureanu: minime de -2 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; noros, șanse de ninsoare seara
 • Aiud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; predominant noros; averse seara
 • Blaj: minime de 2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; predominant noros; averse seara
 • Ocna Mureş: minime de 1 grad Celsius, maxime de 4 grade Celsius; predominant noros; averse seara
 • Zlatna: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; noros; averse seara
 • Abrud: minime de -1 grad Celsius, maxime de 4 grade Celsius; noros; averse seara
 • Câmpeni: minime de -1 grad Celsius, maxime de 4 grade Celsius; noros; averse seara
 • Arieşeni: minime de -1 grad Celsius, maxime de 2 grade Celsius; noros; averse seara
 • Cugir: minime de 2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; noros; averse seara

Vremea/ Prognoza meteo: Joi, 1 Decembrie – în țară

 • București: minime de 1 grad Celsius, maxime de 2 grade Celsius; amestec ploaie/ninsoare
 • Sibiu: minime de 1 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; noros; averse seara
 • Brașov: minime de 1 grad Celsius, maxime de 4 grade Celsius; perioade de ploaie
 • Cluj-Napoca: minime de 1 grad Celsius, maxime de 4 grade Celsius; predominant noros; averse seara
 • Oradea: minime de 2 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; nori și soare; averse seara
 • Baia Mare: minime de 2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; nori și soare; noros seara
 • Târgu-Mureș: minime de 1 grad Celsius, maxime de 4 grade Celsius; predominant noros; averse seara
 • Timișoara: minime de 2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; noros; averse seara
 • Craiova: minime de 0 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; ninsoare apoi ploaie
 • Iași: minime de -5 grade Celsius, maxime de -4 grade Celsius; frig, predominant noros; seara câțiva fulgi
 • Suceava: minime de -7 grade Celsius, maxime de -4 grade Celsius; frig, nebulozitate variabilă; seara câțiva fulgi
 • Bacău: minime de -4 grade Celsius, maxime de -3 grade Celsius; frig, predominant noros; seara câțiva fulgi
 • Constanța: minime de 5 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; ploi scurte/burniță

sursă: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax