Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: Piatra Boului din comuna Meteș, unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Munții Apuseni

Publicat

La aproximativ 12 kilometri de Alba Iulia, în apropiere de localitățile Ampoița și Tăuți din comuna Meteș se află rezervația naturală geologică Piatra Boului.

Blocul calcaros, în formă de creastă ascuțită, înalt de 45 de metri, domină versantul nordic şi vestic al Dealului Fecioarei (542 m), fiind un monument al naturii şi în acelaşi timp unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Munţii Apuseni.

Piatra Boului, împreună cu Pietrele Ampoiței, Piatra Varului și Piatra Bulbuci sunt blocuri izolate de mari dimensiuni, desprinse dintr-o faleză calcaroasă, alunecate pe taluzul continental din partea de sud a Munților Trascău și însedimentate în formațiunile cretacice de fliș, detașându-se în relief prin eroziunea selectivă.

Blocul calcaros reprezintă o klippă (n.r. – masiv izolat de roci străine în raport cu formațiunile înconjurătoare) de calcare jurasice, sub forma de olistolite, ce domină formaţiunile sedimentare alcătuite din conglomerate, gresii, argilite (wildflisch) cretacice inferioare, puternic erodate.

Vezi și FOTO-VIDEO Calcarele de la Ampoița, „străjerii” de la poarta de intrare în Munții Apuseni. Imagini cu drona din „Țara de Piatră”

Rezervația geologică are o suprafață de 0,60 ha, blocul de calcar având dimensiunile de 100 x 60 metri.

Rezervaţia propriu-zisă cuprinde numai blocul de calcar, dar zona tampon se extinde pe 200 – 300 metri în jur, incluzând atât pădurea (administrată de Romsilva), cât şi păşunea (domeniu particular) din partea de nord şi nord-vest, în care nu se vor amplasa construcţii şi nu se vor exploata calcare.

Vegetaţia din jurul blocului calcaros este alcătuită din pajişti mezofile cu asociaţii de Festuca rubra cu Agrostis tenius şi local de Nardus srticta, formate în urma defrişării pădurilor de gorun cu cer şi gârniţă.

Starea actuală a rezervaţiei este foarte bună, nu apar semne de degradare antropică, blocul calcaros Piatra Boului fiind ocrotit spontan de localnici, ca urmare a aspectului său majestuos.

Vezi și FOTO-VIDEO: Piatra Corbului de la Tăuți, calcare cu fosile vechi de peste 100 de milioane de ani. Legendele locului

YouTube video

Turiștii care ajung în vârf, pe micul platou, sunt binecuvântați cu o panoramă deosebită asupra împrejurimilor.

De asemenea, întreaga zonă e presărată cu urme ale omului preistoric, cercetările arheologice atestând numeroase așezări ale culturii materiale Coțofeni. Astfel de așezări au fost cercetate la Ampoița, Poiana Ampoiului sau Meteș unde predomină locuințele de tip colibă (împletituri din nuiele lipite cu lut) având mici terase plane în față sprijinite pe borduri de bolovani, precum și cele gen bordeie cu vatră interioară.

Căi de acces:

– pe DN 74, Alba Iulia – Zlatna, până la km 16, în partea nordică a satului Tăuţi, în dreptul indicatorului „Rezervaţia naturală Piatra Boului” (aflat pe partea stângă a drumului național), se intră pe un drum de pământ / potecă (spre nord) ce urcă pe Dealul Fecioarei circa 1,5 km până la Piatra Boului.

– pe DN 74, Alba Iulia – Zlatna, până la km 10, în dreptul localității Ampoiţa, apoi se merge pe drumul comunal DC 68.

Se trece de Calcarele de la Ampoiţa (aflate pe partea dreaptă a drumului), apoi din dreptul tabelei indicatoare către Rezervaţia naturală Piatra Boului (aflată pe partea stângă a drumului), se traversează pârâul, apoi se merge spre stânga circa 100 – 200 de metri pe un drum de pământ.

Din punctul unde acesta se termină, se merge dreapta pe o potecă care duce spre pășunile de la baza dealului.

Vezi și FOTO-VIDEO: Piatra Varului, „piramida” de calcar înaltă de 48 de metri de la Meteș, „străjer” de neclintit pe malul râului Ampoi

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement