Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO VIDEO: Povestea unui tânăr din Alba Iulia care a construit o chitară electrică de la zero. Votează-i creația pe Instagram

YouTube video

Publicat

Bogdan Băcilă, un tânăr de 25 de ani din Alba Iulia, face o lucrare de doctorat despre cum percepe creierul uman sunetele în sălile de spectacol. Facultatea a facut-o la Universitatea ”Huddersfield” din Marea Britanie și tot acolo urmează doctoratul. 

Pasionat de lumea muzicii, Bogdan a construit o chitară de la zero folosind doar materiale cumpărate din magazinele de bricolaj, doze de la cuptoare cu microunde și cheițe de la calorifere. Tot procesul a durat aproape două luni, într-un atelier în aer liber, improvizat pe o masă de picnic din campusul universității.  

Tânărul din Alba Iulia a construit chitara pentru a participa la un concurs internațional, al constructorilor de chitare, susținut de ”Crimson Guitars” și care se desfășoară pe Instagram și pe Youtube.

Am vorbit cu Bogdan și am aflat ce l-a îndemnat să înceapă și să ducă la bun sfârșit un proiect atât de îndrăzneț.

Pasiunea pentru muzică 

Bogdan a pus mâna pe o chitară pentru prima dată prin clasa a IX-a, când era elev al Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.

YouTube video

A început cu o chitară clasică și apoi a ajuns la una electrică. Însă, între timp, Bogdan a descoperit chitara bass.

Inspirat de ”zeul” chitarei bass, solistul legendarei trupe Motorhead, Ian (Lemmy) Fraser Kilmister și basistul trupei Red Hot Chili Peppers, Michael Peter Balzary (Flea), tânărul din Alba Iulia a cântat în anii liceului la bass, cu diferite trupe, atât în Alba Iulia, cât și prin alte orașe din țară.

Ajuns în Marea Britanie, la Universitatea din Huddersfield, tânărul a absolvit Facultatea de Inginerie a sunetului, iar acum își face lucrarea de doctorat.

Cum a ajuns să construiască o chitară electrică de la zero

Crimson Guitars este cel mai mare producător de chitare din Marea Britanie, insturmente considerate de a fi de cea mai mare calitate.

În urmă cu ceva timp, compania a lansat pe canalul de Youtube și Instagram o competiție dedicată constructorilor de chitară. Aceștia au fost îndemnați să cumpere un kit de construcție pe care să îl asambleze sau să construiască ei o chitară de la zero.

Bogdan a ales varianta mai grea, dar și mai interesantă: aceea de a construi o chitară de la zero.

Atelier improvizat pe o bancă de picnic din campusul universității, doze de la cuptoare cu microunde și piese din calorifere

”Baciu” a început să construiască chitara la sfârșitul lunii august. Tot procesul l-a documentat în mai multe episoade, pe canalul său de YouTube.

A fost pentru prima dată când a făcut acest lucru, dar a spus că nu ar mai face-o și a doua oară.

Și-a propus și impus să folosească doar materiale din magazinele de bricolaj din zonă și să improvizeze pe parcurs.

Cea mai mare provocare a fost lipsa unui atelier și spațiul îngust dintr-o cameră de cămin. Însă s-a descurcat. O bancă de picnic din campus i-a devenit loc de atelier.

Bogdan a regândit construcția instumentului: în loc să înceapă de la o bucată mare de lemn căreia să îi dea forma chitarei, acesta a construit bucăți mici din instrument pe care le-a asamblat una câte una, ca un joc de lego.

Pentru a avea o formă cât mai corectă, cu ajutorul unei imprimante 3D, a făcut matrița după care s-a ghidat. A lucrat în lemn cu câteva scule de bază, un fierăstrău de mână și câteva instrumente.

Părțile din plastic le-a printat tot 3D.

Pentru dozele instrumentului a folosit câteva motoare pentru cuptoarele cu microunde: ”la noi în campus se strică des cuptoarele”, a spus Bogdan râzând.

Pentru cheițele de acordare a folosit cheițe de la un calorifer.

După mai bine de două luni de lucru, chitara a prins formă, iar, pentru design, a folosit un procedeu chimic de ebonizare. Mai exact, a combinat oțet cu lână de oțel, iar substanța, în contact cu lemnul folosit pentru corpul instrumentului, a început să prindă culoare.

Dopurile sunt de fapt două dopuri de la sticle de whisky.

Concursul lansat de Crimson Guitars

Pe 17 octombrie, Bogdan și-a înscris chitara în competiția online. Utilizatorii de Instagram trebuie să voteze ce chitare apreciază cel mai mult din cele din concurs. De menționat este faptul că printre participanți se numără în mare parte și firme sau persoane care cu asta se ocupă: fac chitare.

Bogdan vrea să ajungă în primii cinci participanți, care vor merge într-o etapă următoare. Acolo își vor putea expune într-un video pe Youtube, pe canalul oficial al companiei, cum au creat instrumentul respectiv.

Pentru a ajunge între primii cinci, Bogdan are nevoie de ajutorul nostru. Utilizatorii de Instagram îi pot vota chitara lui Bogdan pe link-ul de mai jos:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate