Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO-VIDEO | Prima zi la Dilema Veche: Dezbatere despre problemele omului modern, recitaluri și concerte. PROGRAMUL de sâmbătă

Publicat

dilema veche, plesu Prima zi a Festivalului „Dilema Veche”, aflat la cea de-a patra ediție, a debutat vineri, la Alba Iulia, cu o dezbatere despre problemele omului modern, susținută de scriitorii Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici și Andrei Pleșu pe esplanada Catedralei Romano-Catolice, în fața a peste 300 de persoane.

Albaiulienii și turiștii prezenți în Cetatea Alba Carolina au gustat, înainte de întâlnirea cu cei trei mari intelectuali, din entuziasmul specific muzicii noi, de calitate, dar cu tehnica de şcoală veche, alături de Emy Drăgoi și o trupă de acordeoniști.

Seara a continuat cu un recital susținut în Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia de trei muzicieni tineri, Alexandra Bobeico (vioară), Christian Naș (violă) și Răzvan Popovici (violă).

Evenimentele s-au mutat mai apoi în Piața Cetății, unde Mircea Vintilă & Brambura și Nicu Alifantis & Ansamblul Jidvei au fost pentru o seară ”ceilalți”, oferind o combinație de cântece și proiecții video cu imagini de arhivă respectiv un amestec extraordinar de sonorități tradiționale și moderne.

IMG_5044 La ediția „Dilema Veche” din 2014, o fanfară scoțiană anunța publicul că începe festivalul. Anul acesta, spațiul Cetății Alba Carolina a fost „invadat” de Emy Drăgoi, care a deschis ceremoniile cu entuziasmul specific muzicii noi, de calitate, dar cu tehnica de şcoală veche. Însoţit de band-ul lui, muzicianul se va plimba, în fiecare zi a evenimentului, pe aleile cetăţii şi va anunţa, la acordeon, că sfârşitul de săptămână din Alba Iulia este destinat manifestărilor culturale şi, în special, dilematicilor. Acordeonul vesteşte, ca odinioară, voia bună.

În fiecare zi de festival, Emy Drăgoi va susține câte un spectacol diferit, dar la fel de antrenant: tango, vals, musette, polca, java, manouche, în fine, tot ce-ncape în repertoriile de jazz franceze, italiene, spaniole sau româneşti. Intens, copleşitor, dar sensibil, spiritual şi încărcat de tradiţie. Pianul cu bretele al muzicianului rămâne, şi la Festivalul Dilema veche, acelaşi dulce pansament pentru sufletul nenorocit, dar şi acelaşi straşnic energizant pentru buna dispoziţie.

YouTube video

IMG_5060 Începând cu ora 18.00, conferința inaugurală a festivalului a adus laolaltă trei mari intelectuali: Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici și Andrei Pleșu, întâlnirea moderată de jurnalistul Luca Niculescu. Cei trei scriitori au dezbătut problemele omului modern, despre ce e mai rezonabil și ce nu în lumea de azi și despre dereglările noastre de toate zilele, pornind de la o vorbă a lui Pascal: „Cele mai nerezonabile lucruri din lume devin cele mai rezonabile din pricina dereglării oamenilor”.

Discuțiile au fost începute de către Gabriel Liiceanu, care a susținut că dereglarea oamenilor e o dereglare de gândire a creierului. ”Abia în Atena, în secolele IV-V, acolo a apărut un personaj care și-a dat seama că dispozitivul numit creier cu funcția gândire nu este reglat. A fi reglat înseamnă să distingă binele de rău, adevărul de fals. Socrate a fost primul care și-a pus problema reglării. El constata că oamenii din jurul lui aveau opinii complet diferite, și nu puteau niciunul să ajungă la un adevăr”, a spus Liiceanu.

Mai apoi, Andrei Pleșu a susținut că rațiunea e dereglată de la început, spunând celor prezenți, în stilul său umoristic: „Caut un medic care să nu îmi dea o dietă raţională, ci una rezonabilă”.

YouTube video

Horia-Roman Patapievici a completat că mintea are nevoie de un reglaj, iar reglajul poate fi făcut printr-o teorie. ”Istoria filozofiei poate fi o secveță de procedee de reglare a minții. Culturile sau civilizațiile în sens larg sunt mecanisme de reglare a minții și se obțin astfel tipuri de gândire fertile. Eu cred că ceea ce numim capitalism este un admirabil mecanism de reglare a unei anumite minți, mintea economică, care încearcă să deducă valoarea bunurilor schimbate între indivizii suverani, independenți sau proprietari. În mod miraculos se produce un reglaj pentru valoarea oricărui bun care intră în acest circuit”, a transmis Patapievici.

La conferința inaugurală a festivalului, susținută pe esplanada Catedralei Romano-Catolice au asistat peste 300 de persoane, care au gustat discuțiile uneori cu tente umoristice ale celor trei scriitori, în special ale lui Andrei Pleșu, chiar dacă Horia-Roman Patapievici tratează banalul științific. Printre cei prezenți s-au numărat și primarul municipului Alba Iulia, Mircea Hava, viceprimarul Gabriel Pleșa, președintele Consiliului Județean Alba Ion Dumitrel, vicepreședinții Florin Roman și Alin Cucui, senatorul Alexandru Pereș și alte oficialități locale.

IMG_5117 Catedrala Romano-Catolică a fost, începând cu ora 20.00, gazda unui recital susținut de trei muzicieni tineri, Alexandra Bobeico (vioară), Christian Naș (violă) și Răzvan Popovici (violă).

Cei trei au încântat publicul prezent în acordurile pieselor Wolfgang Amadeus Mozart – Duet pentru vioară și violă în si bemol major, KV 424; György Ligeti – Baladă și Joc pentru două viole; Béla Bartók – Duete pentru două viole; Antonin Dvorak – Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74.

Recitalul a fost organizat în parteneriat cu Sonoro Conac.

YouTube video

IMG_5141 Albaiulienii și turiștii aflați în Piața Cetăți, începând cu ora 21.00, au putut vedea un spectacol unicat, „Povesci din Bucuresci spuse doamnei Alba Carolina”, o combinație de cântece și proiecții video cu imagini de arhivă, susținut de Mircea Vintilă & Brambura. Capitala București a ajuns astfel în Cealaltă Capitală, Alba Iulia.

YouTube video

De la ora 22.00, Nicu Alifantis & Ansamblul Jidvei, împreună cu violonistul Mihai Neniță au oferit celor prezenți în Piața Cetății, un amestec extraordinar de sonorități tradiționale și moderne, o colaborare  inedită între un cantautor mereu tînăr și un ansamblu folcloric care grupează cei mai buni instrumentiști și interpreți.

YouTube video

Prima zi a festivalului se va încheia cu o reprezentație specială, un concert tridimensional Emy Drăgoi, Proiect 3D (Trei generații de Drăgoi), unde muzicianul reuneşte trei generaţii de artişti care ţin acordeonul la piept şi muzica la picioare. Câtă istorie şi câtă modernitate pot încăpea într-un singur burduf de acordeon se poate afla în prima zi a festivalului, pe 21 august, începând cu ora 00.30, în curtea interioară a Palatului Principilor. Concertul îi pune acordeon lângă acordeon pe Bică Drăgoi (61 de ani), Emy (39 de ani) şi Emilian (16 ani). Cu alte cuvinte, generaţia autentică a muzicii tradiţionale româneşti, îmbinarea dintre clasic, jazz şi tango, alături de prospeţimea modernă a valsului şi a cafe-urilor internaţionale, acompaniate de muzică electronică şi hiturile anilor 80.

PROGRAMUL Festivalului „Dilema Veche” 2015:

SÂMBĂTĂ, 22 august

Ora 11.00 Ateliere pentru copii – cu Adina Popescu și Alexandru Ciubotariu (în paralel: benzi desenate, scriere/lectură, carte rară). În fiecare an, copiii învață să deseneze și să scrie povești. Să fie creativi. Și dilematici – căci niciodată nu e prea devreme pentru dileme. Locaţie: Strada Muzeului

Ora 11.00 Minitârg de carte. Pe tot parcursul festivalului veţi găsi standuri de carte, unde se vor organiza diverse evenimente (lansări, discuţii, tombole).

Ora 12.00 Ceremonialul schimbului de gardă – Traseul celor trei fortificaţii. Nu e doar o atracție turistică. E o reînviere a unei pagini de istorie. Ceremonialul schimbului de gardă aduce în prezent fastul de altădată al Cetății Alba Carolina.

Ora 14.30 Acordeoane în Cetate – Emy Drăgoi – Itinerant

Ora 15.00 Expoziție Dan Stanciu. Este graficianul Dilemei de mulți ani. Pentru prima dată, “invențiile” sale grafice, realizate de-a lungul timpului pentru Dilema veche și Dilemateca, ies din paginile de revistă și ajung în fața publicului într-o expoziție unică. Locaţie: Piața Cetății

Ora 16.00 Cafeneaua cu dileme (Poarta III). Lecturi la cafenea: Adriana Bittel, Cătălin Mihuleac, Cristian Teodorescu, Daniel Vighi. Patru dintre cei mai buni prozatori de astăzi citesc din cărțile lor noi. Lecturile publice au devenit o tradiție la Festivalul Dilema veche. Locaţie: Cafe Carolina

Ora 17.00 Dezbatere: Europa și “ceilalți” –Angela Filote, șefa Reprezentanței CE în România; Piotr Pogorzelski, corespondent Radio Polonia la Kiev, autorul cărții Borș ucrainean; Andrea Pipino (jurnalist, Internazionale), Iulia Badea-Guéritée (jurnalistă, Courrier International), Carl Henrik Fredriksson (președinte Eurozine, rețeaua revistelor culturale europene), Wojciech Przybylski (redactor-șef Eurozine), Luca Niculescu (RFI România)..

Din 1993, Dilema a cultivat confruntarea de opinii și dialogul. Împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, explorăm, în această dezbatere, relația dintre Uniunea Europeană și “marginile” Locaţie: Esplanada din faţa Catedralei Romano-Catolice

Ora 19.00 Metanie Ție, Părinte! Recital Constantin Chiriac. A absolvit UATC la Bucuresti, în 1980. Din 2006, este doctor în teatru cu teza “Poezia ca spectacol”, susținută la Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu și la Universitatea de Artă Teatrală Târgu Mureș. În anul 2008, i se acordă titlul de doctor honoris causa la Leeds Metropolitan University.

Este director general al Teatrului Național “Radu Stanca” Sibiu, din anul 2000. A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one man show-uri, susținând recitaluri în peste 50 de țări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat, se numară Moromeții (regia Stere Gulea) și Croaziera (regia Mircea Daneliuc). Locaţie: Catedrala Romano-Catolică

Ora 20.00 Film documentar: „Rețeaua”. Este cel mai recent film al lui Claudiu Mitcu, bazat pe o investigație jurnalistică a lui Vlad Mixich, și urmăreşte drumul clandestin al medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria şi Ungaria pînă la pacienţii din România. Prezintă modul în care, atunci cînd e vorba de un sistem de sănătate neputincios, o astfel de reţea alternativă funcţionează și salvează vieți. Invitat: Claudiu Mitcu. Locaţie: Muzeul Principia

Ora 20.30 Itinerant Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate. Locație: Pietonala Mihai Viteazul

Ora 21.00 Ucenicul Vrăjitor – Radu Gheorghe și Orchestra Simfonică București. „O revistă se face cu bună dispoziție”, spunea Andrei Pleșu în redacție, la începuturile Dilemei. Un festival se face tot așa. Cine a văzut spectacolul Ucenicul vrăjitor îl va revedea cu plăcere. Cine nu l-a văzut are ocazia să-l descopere. Locaţie: Piața Cetății

Ora 23.00 Mihai Neniță Free Experience. Este o călătorie muzicală la propriu (într-un fel) și la figurat (în alt fel). Traseele sale muzicale sunt rezultatul incursiunilor geografice și stilistice, un amestec de ritmuri, nuanțe, parfumuri și exprimă, mai presus de toate, bucuria de a exista și de a povesti pe patru corzi fericirea de a fi împreună cu cei  pe care îi iubești și îi respecți. O „echipă” pe măsura sa vă așteaptă la Palatul Principilor într-un voiaj de la clasic la rock, de la rock la jazz, de la jazz la rădăcinile folclorului românesc. Locaţie: Palatul Principilor

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate