Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Reuniunea aniversară a reprezentanţilor misiunilor diplomatice din România, la Alba Iulia


Publicat

Mai mulţi ambasadori, miniștri şi rectori participă astăzi la Reuniunea aniversară a reprezentanţilor misiunilor diplomatice din România, ce se desfăşoară la Alba Iulia.

Inițiativa organizării evenimentului dedicat celor 100 de ani de la Marea Unire aparține conducerii Universității din Alba Iulia, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe.

Evenimentul a fost deschis cu prezentarea mesajului Președintelui României, citit de rectorul UAB, Daniel Breaz. În mesaj, Klaus Iohannis a salutat inițiativa Universității din Alba Iulia de a organiza un eveniment de o asemenea amploare și de a aduce în dezbaterea publică contribuția diplomației române în înfăptuirea Marii Uniri, susținând că locul cel mai bun pentru o asemenea conferinţă nu putea fi decât la Alba Iulia.

Doar punându-ne resursele cu toții în slujba societății, clasă politică, elite, academicieni, oameni obișnuiţi ai societății, putem contribui la dezvoltarea țării și în următorii 100 de ani. Anul 1918 ne arată în mod excepțional că, atunci când interesele naționale, iar nu cele de grup sunt puse în centrul viziunii politice, România poate face pași uriași în a deveni un stat puternic și a își căpăta locul pe scena globală. Celebrarea Centenarului Marii Uniri ne oferă prilejul să reflectăm la viitorul nostru ca țară și națiune, prin prisma eforturilor curajului și sacrificiului ce s-a depus în trecut pentru conturarea identității actuale a statului român. Marea Unire reprezintă și un succes aproape de neegalat al politicii externe românești, diplomația română a urmărit consecvent îndeplinirea idealului național și coagularea factorilor de decizie de la București, în ceea ce privea Unirea. România, la Centenar, trebuie să poată proiecta și în exterior valorile democratice și ale statului de drept. O Românie puternică în interior poate să facă față provocărilor din exterior”, a fost mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis.

Un mesaj la unitate, de data aceasta culturală, l-a avut și ministrul Culturii și Identității naționale, George Ivașcu, el declarând că scopul diplomației de a facilita înțelegerea între state trece obligatoriu printr-o cunoaștere reciprocă. Susține că puține locuri din România conțin atât de multe elemente de identitate națională şi i-a invitat pe cei prezenți la Alba Iulia să descopere România așa cum este ea în natura ei, cum numai la Alba Iulia poți vedea.

Primarul Mircea Hava și-a început discursul prin a ura participanților un călduros „Bună dimineața”, pentru a marca momentul că „în anul Centenarului mulți s-au trezit și și-au dat seama că se împlinesc 100 de ani de ani de România, o sută de ani de ceea ce am dorit noi românii”. Mircea Hava a ținut să precizeze că „la Alba Iulia s-a lucrat mai mult decât s-a vorbit, s-a lucrat mai mult începând cu 1918, când ceea ce doreau înaintașii s-a înfăptuit în cealaltă capitală, prima capitală a României, locul de unde a început să ticăie ceasul pentru 100 de ani el sperând ca ceasul să meargă și în următoarele sute de ani, dar totul depinde de cei care trăiesc în România și vor să construiască ceva în ea”.  Primarul nu a uitat să menționeze în fața publicului lucrarea care s-a făcut în Cetate cu ajutorul economic venit din partea Uniunii Europene, „acest lucru nefiind gloria unui om, ci gloria unui oraș”. La finalul discursului, Mircea Hava i-a urat, în glumă, lui George Ivașcu să treacă de pragul de șase luni de mandat ca ministru al Culturii.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm nu a putut ajunge la eveniment, dar a fost reprezentat de Abigail Rupp, adjunctul său. Surprinzător este că la această reuniune aniversară a misiunilor diplomatice din România nu au fost prezenți ambasadorii țărilor vecine și nici ambasadori ale altor țări membre UE, mare parte a invitațiilor fiind reprezentanți ai țărilor arabe.

„Evenimentul pe care l-am creat și l-am gândit în urmă cu câteva luni constă într-o conferință care va avea loc pe parcursul unei zile, pe scurt misiune și diplomație în acești 100 de ani, adică discutăm și vom dezbate chstiuni legate de relațiile internaționale ale României, despre dreptul minorităților la educație în acești 100 de ani, de fapt toate lucrurile se leagă de acești 100 de ani, relații economice, relațiile de colaborare între misiunile diplomatice și tara noastră”, a declarat rectorul Universității „1 Decembrie 1819”, Daniel Breaz.

Cu ocazia acestui eveniment Universiatea din Alba Iulia va semna un protocol de colaborare instituțională cu Universitatea Internațională pentru Științe Umaniste și Dezvoltare din Turkmenistan. 

La Reuniunea aniversară a reprezentanților misiunilor diplomatice din România „ROMÂNIA 100 – DIPLOMAȚIE, EDUCAȚIE ȘI MISIUNE” au fost invitaţi:

Ambasada Statelor Unite ale Americii: E.S. Hans Klemm (invitat), Abigail Rupp, adjunctul şefului Misiunii Diplomatice a SUA în România (prezentă)

Nunțiu Apostolic – Sfântul Scaun: E.S. Monseniorul Miguel Maury Buendia

Ambasadorul Republicii Coreea: E.S. Kim Eun-Joong

Ambasadorul Republicii Arabe Egipt: E.S. Salah Eldin Abdel Sadek Ahmed

Ambasadorul Regatului Hașemit Al Iordaniei: E.S. Saker Malkawi

Ambasadorul Malaeziei: E.S. Tajul Aman Mohammad

Ambasadorul Republicii Islamice Pakistan: E.S. Safdar Hayat

Atașat Cultural Și Însărcinat Cu Probleme De Învățământ, Ambasada Republicii Arabe Siriene: E.S. Ali Malin

Ambasadorul Turkmenistanului: E.S. Shohrat Jumayev

Consilier, Ambasada Statului Palestina: Assem Kordi

Ambasadorul Republicii Croația: E.S. Davor Vidiš

Ambasadoarea Republicii Tunisiene: E.S. Boutheina Labidi

Ambasadorul Republicii Moldova: E.S. Mihai Gribincea

Ambasadorul Republicii Kazahstan: E.S. Daulet Batrashev

Ambasadorul Statului Kuwait: E.S. Talal Mansour Alhajeri

Ambasadorul Republicii Belarus: E.S. Andrei Grinkevich

Ambasadorul Republicii Azerbaidjan: E.S.Farid Abdinbayov

Programul evenimentului

VINERI, 27 aprilie 2018

Orele 9.00 – 9.50 – Deschiderea festivă a evenimentului, Sala Aula Magna (A9)

Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis

Mesajul Președintelui Academiei Române, Acad. Ioan Aurel Pop

Alocuțiuni:

Prof. univ. dr. Daniel Breaz, Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Victor Negrescu, Ministrul Afacerilor Europene

Dănuţ Hălălai, Prefectul Județului Alba

Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba

Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia

ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei

Orele 10.00-13.00 Alocuțiuni invitați. Dezbateri. Sala Aula Magna (A9)

E.S. Monsenior Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic – Sfântul Scaun

E.S. Kim Eun-Joong, Ambasadorul Republicii Coreea

E.S. Salah Eldin Abdel Sadek Ahmed, Ambasadorul Republicii Arabe Egipt

H.E. Saker Malkawi, Ambasadorul Regatului Hașemit al Iordaniei

E.S. Tajul Aman Mohammad, Ambasadorul Malaeziei

E.S. Safdar Hayat, Ambasadorul Republicii Islamice Pakistan

E.S. Ali Malin, Atașat cultural și însărcinat cu probleme de învățământ, Ambasada Republicii Arabe Siriene

Senator Titus Corlăţean, fost ministru al Afacerilor Externe (2012-2014)

Orele 15.00-17.00 – Alocuțiuni invitați. Dezbateri. Sala Aula Magna (A9)

George Ivaşcu, Ministrul Culturii și Identității Naționale

Conf. univ. dr. Laura-Maria Crăciunean-Tatu, reprezentantul României în Comitetul ONU-CESCR

Prof. univ. dr. Rudolf Gräf, Prorector Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca

Procuror Augustin Lazăr, Procurorul General al României

Prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu, senator

Ioan Popa, Manager General „Transavia”

Mihnea Costoiu, Rectorul Politehnicii București

Prof. univ. dr. Esen Aydogdyev, Rector Universitatea Internațională pentru Științe Umaniste și Dezvoltare, Turkmenistan

Cristina Tarcea, Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție

SÂMBĂTĂ, 28 aprilie 2018

Orele 10.00 – 13.00 – Vizitarea obiectivelor turistice din Alba Iulia. Tur ghidatȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Germania ar putea interzice zborurile internaționale din cauza COVID. Merkel reproșează guvernului că a pierdut controlul

Publicat

Guvernul de la Berlin discută reducerea până aproape la zero a zborurilor internaţionale care aterizează în Germania, pentru a preveni răspândirea în această ţară a mutaţiilor mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2, a declarat marţi ministrul german de interne Horst Seehofer ziarului Bild, conform căruia cancelarul Angela Merkel a reproşat propriului său guvern că ”a pierdut controlul” asupra pandemiei, relatează agenţiile DPA, Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

”Pericolul reprezentat de aceste mutaţii ale virusului ne obligă să luăm în considerare măsuri chiar şi mai drastice”, a explicat Seehofer. ”Acestea includ controale mai stricte la graniţe, mai ales la frontierele cu regiunile de mare risc, dar şi o diminuare a traficului aerian aproape la zero, la fel cum face în prezent Israelul”, a indicat oficialul german, adăugând că ”populaţia, care în Germania acceptă restricţii (antiepidemice) importante, aşteaptă de la noi să o protejăm cât mai bine posibil în faţa unei explozii a numărului cazurilor” de COVID-19.

Conform publicaţiei Bild, cancelarul Angela Merkel i-a solicitat acestuia în weekend, la o reuniune cu uşile închise cu deputaţii din partidul ei, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), să examineze posibile măsuri menite să reducă pătrunderea în Germania a variantelor de coronavirus detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.

De asemenea, scrie Bild, Merkel le-a reproşat membrilor guvernului că au ”pierdut controlul” asupra pandemiei. ”Trebuie să fim mai stricţi, altfel ne întoarcem unde am fost cu 14 zile în urmă”, a avertizat ea, referindu-se la numărul cazurilor de COVID-19, care sub efectul măsurilor de lockdown a scăzut recent în Germania la sub 10.000 pe zi, deşi numărul deceselor se menţine la aproximativ o mie zilnic.

Bild mai notează că Merkel a criticat şi călătoriile efectuate de cetăţenii germani în afara ţării. ”De ce nu putem interzice călătoriile ?”, a întrebat Merkel, apoi sugerând ea însăşi diminuarea traficului aerian, potrivit participanţilor la acea reuniune.

Şefa guvernului german a cerut joi, la o conferinţă de presă despre situaţia epidemiologică în Germania, ca toate eforturile să se concentreze pe evitarea răspândirii mutaţiilor coronavirusului SARS-CoV-2, pentru a evita un al treilea val epidemic, şi a insistat că orice decizie de reactivare a vieţii publice trebuie luată cu mare atenţie.

Vorbind marţi la Forumul Economic de la Davos, Merkel a avertizat ”că viteza cu care am reacţionat a lăsat mult de dorit”. ”Digitalizarea insuficientă a societăţii noastre” şi procedurile birocratice reprezintă au fost fost cele mai mari puncte slabe ale Germaniei în gestionarea pandemiei.

Acele trei mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2 implică un risc foarte ridicat pentru Europa, întrucât ele sporesc transmisibilitatea virusului, a avertizat de asemenea joi Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), care îndeamnă statele UE să impună restricţii antiepidemice mai stricte, nicidecum să le relaxeze, să intensifice testarea şi mai ales activitatea de secvenţiere pentru a identifica noile mutaţii.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O nouă licitație pentru finalizarea rețelei de canalizare din Șibot și Balomiru de Câmp. Valoarea investiției, majorată

Publicat

Primăria Șibot caută un constructor pentru continuarea și finalizarea lucrărilor la rețeaua de canalizare menajeră din localitățile Șibot și Balomiru de Câmp. În acest sens a fost lansată o nouă licitație, luni, 25 ianuarie. Față de licitația anterioară, lansată în luna septembrie 2020, valoarea totală estimată a fost majorată de la 7,6 milioane de lei la 11,7 milioane de lei, fără TVA. 

Primăria Șibot a lansat luni în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor la rețeaua de canalizare menajeră și stații de epurare din Șibot și Balomiru de Câmp.

Valoarea totală estimată este de 11.706.266,37 de lei, fără TVA. 

Reamintim faptul că în primăvara anului 2019, în urma unei proceduri inițiate în SEAP a fost atribuit contractul de lucrări către un ofertant (Aria Construct SRL din Alba Iulia). Pe parcursul derulării lucrărilor au apărut neînțelegeri în ceea ce privește execuția racordurilor aferente rețelei de canalizare, executantul refuzând execuția acestora. În aceste condiții a fost necesară rezilierea contractului și reluarea procedurii pentru restul de executat din cadrul investiției. Procentual a fost executat aproximativ 1,2% din valoarea investiției.

În baza contractului de lucrări reziliat s-au decontat lucrări în valoare de 105.994,91 de lei, fără TVA. Din valoarea decontată inițial, a fost returnată suma de 6.415,08 lei, fără TVA, rezultând valoarea plătită aferentă contractului inițial de 99.579,83 de lei, fără TVA.

În 9 septembrie 2020 a fost reluată procedura de achiziție publică, valoarea totală fiind estimată la circa 7,6 milioane de lei, fără TVA, însă nu s-a prezentat nici un ofertant fapt pentru care aceasta a fost anulată automat de către sistemul SEAP.

Citește și Rețeaua de canalizare din Șibot și Balomiru de Câmp, din nou la licitație. Constructorul inițial a refuzat execuția racordurilor

Comuna Șibot a înaintat către proiectant solicitarea de a reanaliza bugetul proiectului – devizul general în situația în care valorile estimate nu mai corespund valorilor de piață actuale (ținând cont de faptul că evaluarea proiectului datează din anii 2016 – 2017). În urma evaluării, proiectantul a transmis noul deviz al investiției care a fost aprobat prin hotărârea Consiliului Local Șibot nr. 51 / 02.12.2020.

Indicatori tehnici ai investiției

Localitatea Șibot: 

– total lungime rețea de canalizare – 11.743 ml

– total lungime conductă refulare – 2.110 ml

– număr de cămine de vizitare – 392 buc.

– subtraversări de drumuri – 3

Localitatea Balomiru de Câmp:

– total lungime rețea de canalizare – 4.581 ml

– total lungime conductă refulare – 1.260 ml

– subtraversări de drumuri – 9 (din care o subtraversare de autostradă)

– subtraversări de cale ferată – 2

– subtraversări cursuri de apă – 6

– subtraversare rețea de gaz – 1

– racorduri – 750 buc.

– cămine de vizitare – 392 buc.

– stații de pompare ape uzate – 5

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbatul din Fărău dispărut în urmă cu două săptămâni, găsit decedat la patru kilometri de locuința sa. Ce s-ar fi întâmplat

Publicat

Ioan Gatea, bărbatul de 74 de ani din comuna Fărău, dispărut de mai bine de două săptămâni, a fost găsit decedat, marți, 26 ianuarie. 

Corpul neînsuflețit al bătrânului a fost descoperit de un cioban care a sunat la 112 și a anunțat autoritățile.

Potrivit reprezentanților IPJ Alba, acesta a fost găsit la o distanță de aproximativ 4 kilometri față de locuință, căzut într-un șanț cu apă, în zona Podului Sânbenedict.

Momentan, nu sunt suspiciuni că moartea bărbatului ar fi fost violentă. Nu s-au identificat urme de violență pe trupul acestuia.

Teoria anchetatorilor este că bărbatul s-ar fi împiedicat și ar fi căzut în șantul cu apă.

VEZI ȘI: VIDEO: Bătrânul din Fărău dispărut în urmă cu o săptămână nu a fost găsit. Polițiști și voluntari participă la căutări

În zona respectivă au fost efectuate căutări, dar la acel moment apa în șant era mai mare și trupul bărbatului nu a fost observat.

Totuși, trupul acestuia va fi supus unei necropsii, iar un medic legist va stabili care a fost cauza morții.

Context

La data de 7 ianuarie 2020, în jurul orei 09,00, Poliția Orașului Ocna Mureș a fost sesizată de către un bărbat din comuna Fărău, cu privire la faptul că, în seara zilei de 6 ianuarie, socrul său, GATEA IOAN, de 74 de ani, a plecat de la locuința sa din Fărău și nu a mai revenit.

VEZI ȘI: FOTO VIDEO: Acțiune de amploare pentru găsirea unui bărbat de 74 de ani din Fărău. Poliția face apel la cetățeni

Timp de mai bine de două săptămâni polițiști, voluntari și localnici l-au căutat pe bărbat, dar fără succes.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: La Ocna Mureș vor fi construite două blocuri sociale cu câte 16 apartamente fiecare. Cum vor arăta

Publicat

În orașul Ocna Mureș vor fi construite două blocuri sociale noi, cu câte 16 apartamene fiecare, care vor asigura condiții decente de locuire persoanelor defavorizate din oraș. Valoarea totală a investiției este de peste 7,4 milioane de lei, fără TVA. 

Primăria Ocna Mureș a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru construcția a două blocuri sociale pe str. G. Barițiu și pe str. Ștefan cel Mare din oraș.

Valoarea totală estimată este de 7.484.608,59 de lei, fără TVA. 

Proiectul prevede construirea a două blocuri sociale noi, identice ca și functiune și alcătuire, care să conțina următoarele spații:

 • subsol: 24 boxe de depozitare;
 • parter: hol acces în scară, hol, scară, camera pentru cărucioare cu o suprafață utilă de 4.69 mp, un apartament cu o cameră cu suprafață utilă de 39.86 mp format din: hol, cameră de zi , bucătărie, baie, cămară și un balcon; 3 apartamente cu două camere cu suprafața utilă de 52.76 mp formate din: cameră de zi, dormitor, bucătărie, baie, cămară, hol și două balcoane;
 • etajul 1: hol, scară și 4 apartamente cu două camere cu suprafața utilă de 52.57 mp format din: hol, cameră de zi, dormitor, bucătărie, baie, debara, cămară si două balcoane;
 • etajul 2 și mansardă: idem

Clădirile propuse vor avea un regim de înălțime: S+P+2E+M. Suprafața construită a fiecărei clădiri este de 312,17 mp, iar cea desfășurată de 1.280,69 mp.

Stuctura de rezistență se va compune din:

 • fundații continue din beton simplu;
 • elevații din beton armat;
 • pereți portanți din zidărie de cărămidă de 30 cm grosime la exterior și de 20 cm grosime la interior;
 • planșee din beton armat rezemate pe ziduri prin intermediul unor centuri din beton armat.

Intrarea în pod se face prin intermediul unui chepeng aflat deasupra podestului de la mansardă. Accesul pe verticală se realizează prin intermediul unei scări din beton armat pentru fiecare scară. Acestea sunt finisate cu gresie antiderapantă. Parapetul scărilor va fi metalic format din piese verticale, simple, repetate și vopsite cu vopsea de ulei. Mana curentă a parapetului va fi din lemn.

Implementarea măsurilor de eficiență energetică în clădiri va duce la îmbunătățirea condițiilor de viață ale ocupanților, prin:

 • îmbunătățirea condițiilor de confort interior;
 • reducerea consumurilor energetice;
 • reducerea costurilor de întreținere pentru încălzire;
 • reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul și consumul de energie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate