Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Ziua Armatei Române, marcată de elevii Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu” din Blaj. Cântece patriotice, poezii și dezbateri

Publicat

 

DSC_0122 Elevii Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu” din Blaj au desfășurat joi, 22 octombrie, o serie de activități, dedicate Zilei Armatei Române, în cadrul proiectului educațional „Pe urmele înaintașilor” aflat la a IV-a ediție. Sub îndrumarea dascălilor, elevii au marcat această zi prin cântece patriotice, poezii, prezentări, dezbateri, încercând să aducă un omagiu eroilor patriei, transmițând prin acțiunile lor cele mai sincere gânduri de recunoștință Armatei Române.

Formarea și cultivarea conștiinței patriotice la elevi sunt aspecte deosebit de importante în educația copiilor, aspecte pe care dascălii Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu” din Blaj, conduse de director prof. dr. Alina Maria Dulău și director adj. prof. Sabina Victoria Marinescu, le vizează permanent, îndrumându-le pașii elevilor către cunoașterea și prețuirea trecutului glorios al poporului, a principalelor momente înscrise cu litere de aur în istoria devenirii noastre, a patriotismului spiritual și cultural, acumulate de-a lungul veacurilor, expresie a geniului poporului nostru.

Având în vedere valențele formative ale activităților extracurrriculare, care adâncesc și întregesc procesul de învățământ, oferind, totodată, posibilități suplimentare de acțiune și de manifestare, de exersare a conduitei patriotice și implicit de îmbogățire a cunoștintelor, joi, 22 octombrie, s-au desfasurat activități dedicate zilei de 25 octombrie – Ziua Armatei Române – un moment simbolic în istoria poporului român, o zi de glorie și de cinstire a Armatei Române. Devenită simbol al tuturor luptelor și eroilor neamului românesc, această dată a rămas întipărită în sufletele românilor drept ziua în care țara sărbatorește armata și pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

Elevii din clasele a VII-a și a VIII-a au prezentat în fața colegilor semnificația acestei zile, printr-o captivantă incursiune în trecutul glorios al poporului nostru. De asemenea elevii au omagiat această zi prin cântece patriotice, poezii, prezentări, dezbateri, încercând prin aceste frumoase momente să aducă un omagiu eroilor patriei, transmițând prin acțiunile lor cele mai sincere gânduri de recunoștință Armatei Române.

Punctul culminant l-a constituit întâlnirea elevilor cu veteranul de război, Virgil Marius Frățilă, profesor pensionar, fost mulți ani director al școlii din Blaj-Tiur.

”O astfel de întâlnire trebuie marcată aşa cum se cuvine, pentru că aceşti oameni, veteranii de război, sunt din ce în ce mai puţini. Şi tocmai pentru că se împuţinează, trebuie să le cunoaştem experienţa lor de viaţă, să-i respectăm şi să-i preţuim pe cei care dau substanţă cuvântului erou. Ei ne pot da o adevărată lecţie de iubire de ţară, de patriotism dovedit pe câmpurile de luptă în cele mai crâncene momente ale istoriei. Trebuie să ne cunoaştem istoria aşa cum a fost ea, netrunchiată, neinterpretată, aşa cum a fost trăită de aceşti bravi români. Trebuie să conştientizăm că, fără valori adevărate, nu putem trăi prezentul şi nu putem construi un viitor sănătos”, a spus prof. Mona-Carmen Cârnaț în deschiderea activității.

Participanții la întâlnirea găzduită în sala multifuncțională a școlii, au ascultat amintirile depănate de veteranul de război, care a prezentat elevilor momente din istoria românilor, la împlinirea a 70 de ani de la încetarea celui de-al doilea război mondial. Virgil Marius Frățilă a adunat, cu demnitate, în cele aproape nouă decenii de existenţă, o experienţă bogată, din care nu au lipsit gustul liberării, frumuseţea meseriei de dascăl şi bucuria de a fi părinte.

S-a lăudat şi cu cei de-acasă, dar şi cu cei cărora le-a fost dascăl. “Eu a trebuit să iau mai întâi arma în mână şi apoi cartea. Elevii mei au avut alte opţiuni. Când erau cu oile pe câmp, aveau întotdeauna o carte în buzunar. Astăzi sunt oameni mari, dar nu au uitat de unde au plecat”, a spus Virgil Marius Frățilă la finalul intervenției. Deosebit de interesantă a fost colecția personală de metalii și brevete militare care a fost prezentată elevilor.

„Într-o lume modernă, în care valorile se schimbă permanent, ne-am făcut puţin timp pentru a aduce un omagiu celor care şi-au sacrificat viaţa pentru ceea ce înseamnă integritate naţională, libertate şi pentru toate valorile de care ne bucurăm astăzi. Aceşti eroi ai neamului românesc nu s-au gândit atunci când şi-au pus viaţa în pericol la ce vor câştiga în mod direct, ci la ceea ce vor lăsa urmaşilor lor. Trebuie să-i cinstim zi de zi pe veteranii de război pentru că nu sunt nemuritori!”, a concluzionat la sfărșitul activității , profesoara de Istorie Mona-Carmen Cârnaț, care a coordonat activitatea dedicată Zilei Armatei Române, desfășurată în cadrul Proiectului Educațional „Pe urmele înaintașilor”, aflat la a IV-a ediție. La activitate a participat și consilierul eduativ al școlii, prof. înv. primar Mirela Bălău.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate