Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Ziua Armatei Române, sărbătorită la Alba Iulia, în Cimitirul Eroilor. Vezi semnificația evenimentului

Publicat

Ziua de 25 octombrie este cunoscută în istoria României ca Ziua Armatei. Sărbătoarea provine din cel de-al doilea război mondial, după ce trupele românești au eliberat Transilvania de nord de sub ocupație maghiaro-horthystă. Cu această ocazie, joi, începând cu ora 10.00, în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia au avut loc câteva activități festive.

Autorități publice locale și județene, politicieni de toate culorile și reprezentanți ai instituțiilor publice din oraș și-au depus onorurile la Monumentul Eroilor căzuți la pe câmpul de luptă al celui de Al II-lea Război Mondial. Rândurile celor care au prezentat coroane au fost cât se poate de consistente, iar în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia s-au prezentat primarul Mircea Hava, cei doi viceprimari, Paul Voicu și Dorin Șerdean, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, dar și liderii și membrii PDL, PSD, PNL și PP-DD.

În semn de respect pentru cei pieriți la datorie, elevii Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au făcut o scurtă defilare în fața autorităților.

Despre Armata Română

Armata Română este formată din trei categorii: Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale , aflate sub comanda Statului Major General, direct subordonat Ministerului Apărării Naționale. Pe timp de război, Președintele României este comandatul suprem al Forțelor Armatei. În prezent, Armata Română are trupe în Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Irak și Afganistan. Serviciul militar obligatoriu a fost eliminat din 2007.

Bazele moderne ale constituirii și consacrării Forțelor Terestre pot fi plasate în timp din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Aviația militară română a luat ființă în anul 1910, datorită colaborării societății civile cu  Ministerul de Război, iar primul avion militar de concepție și construcție românească, proiectat de inginerul aviator Aurel Vlaicu și realizat la Arsenalul Armatei, a zburat la 17 iunie 1910.

După unirea Principatelor Române, în anul 1859, s-a acționat pentru contopirea flotelor din Moldova și Muntenia și organizarea unei structuri navale unitare ce s-a numit Corpul Flotilei. Prima flotilă militară a statului român a avut în compunere 6 şalupe-canoniere și era dispusă în 6 baze, în porturile Chilia, Ismail, Galați, Brăila, Giurgiu și Calafat. NMS Delfinul este numele primului din cele două submersibile cu acest nume ale Marinei Militare Române. Cel actual, numit tot „Delfinul” în memoria primului, a fost construit în fosta URSS. Marina militară Română mai avea înainte de Al Doilea Război Mondial alte două submarine: „Rechinul” și „Marsuinul”.

În Armata României, uniformele militare sunt purtate conform unui regulament. Toți militarii, indiferent de grad, inclusiv cei în rezervă și în retragere care au aprobare de a purta ținută militară, sunt obligați să cunoască și să aplice prevederile acestuia privind ținutele.

În fiecare an, pe 25 octombrie se sărbătorește Ziua Armatei Române, aniversându-se victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupația horthystă (25 octombrie 1944). Sărbătorirea Zilei Armatei române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959.

FOTO-VIDEO: Vali CIONTEA și Cosmin SUCIU

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pilu

    joi, 25.10.2012 at 13:37

    Un popor care nu-si cunoaste istoria este ca un copil care nu-si cunoaste parintii. (N. Iorga)

    • sus scofa

      joi, 25.10.2012 at 23:23

      …..MARI ROMANI….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax