Connect with us
Advertisement

Actualitate

Gabriel Resources a depus cerere de arbitraj internaţional împotriva României privind proiectul minier de la Roșia Montană

Publicat

ROŞIA-MONTANĂiDupă refuzul autorităţilor române de a permite demararea proiectului Roşia Montană, compania Gabriel Resources Ltd., acţionarul majoritar al companiei Gold Corporation, anunţă că a depus o cerere de arbitraj împotriva României în faţa World Bank’s International Centre for Settlement of Investment Disputes („ICSID”).

Gabriel Resources a făcut public un comunicat pe această temă, miercuri, 21 iulie 2015. Anunţul a făcut ca acțiunile companiei să crească la bursă cu un procent de aproape 17%.

„Proiectul a fost şi este în continuare considerat, atât în România cât şi în afara ţării, cea mai importantă investiţie străină cu potenţial de a avea un impuls semnificativ asupra economiei şi de a stimula dezvoltarea zonei Munţilor Apuseni, care a fost timp de secole o regiune minieră”, se arfirmă în comunicat.

Gabriel Resources deţine 80,69% din capitalul societăţii Roşia Montană Gold Corporation, restul acţiunilor fiind în proprietatea comnpaniei de stat Minvest Deva.

„Prin acţiunile şi inacţiunile sale, România a blocat implementarea proiectului fără a exista un proces echitabil şi fără compensaţii, privând, astfel, Gabriel în întregime de valoarea investiţiilor sale. România a supus Gabriel şi investiţiile sale la un tratament care încalcă obligaţiile bilaterale, provocând pierderi semnificative companiei”, se afirmă în comunicatul companiei canadiene.

Reprezentanţii Gabriel Resources mai susţin că procedura de arbitraj a fost demarată după ce, în ianuarie 2015, s-a transmis o notificare oficială de reprezentanţilor statului român, respectiv preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta. Compania canadiană susţinea că vrea să intre în dialog cât mai curând posibil cu reprezentanţii statului român, pentru ca autorizarea proiectului minier de la Roşia Montană să progreseze. Nici Preşedinţia şi nici Guvernul nu au răspuns demersului companiei private.

„Prin notificare, am invitat autorităţile române să se angajeze într-o rezolvare amiabilă a disputei. Cu toate că scrisori prin care s-a solicitat demararea consultărilor au fost transmise şi în aprilie şi mai 2015, autorităţile române nu au răspuns. Gabriel aşteaptă în continuare un angajament al autorităţilor române pentru rezolvarea problemei în dispută. De asemenea, Gabriel este pe deplin angajată în protecţia drepturilor şi intereselor sale în România şi în absenţa oricăror diligenţe din partea României în privinţa unui dialog, Compania nu a avut nicio alternativă decât să depună o cerere de arbitraj”, se afirmă în document. Canadienii au angajat pentru a-i susţine interesele firma White & Case LLP.

„Compania încă mai crede că interesele tuturor acţionarilor, în particular a statului roman, vor fi reprezentate cel mai bine prin permiterea şi dezvoltarea proiectului, iar Gabriel continuă să fie disponibilă pentru a se angaja la un dialog cu preşedintele României şi Guvernul. Dacă acest lucru devine o realitate sau nu, cade în totalitate pe factorii de decizie politică din România pentru a demonstra angajamentul de a proiectului şi a industriei miniere, în general. Am încercat un dialog cu Preşedintele şi Guvernul român, pentru a discuta o rezolvare pe cale amiabilă a litigiului. În urma refuzului dezamăgitor, Compania s-a văzut nevoită să recurgă la arbitrajul internaţional”, a declarat Jonathan Henry, preşedinte şi CEO al Gabriel Resources.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement