Actualitate
GALERIE FOTO | Ziua memorială a principelui reformat Gabriel Bethlen la Alba Iulia: Expoziție, parada porturilor istorice și spectacole
Ziua memorială a principelui reformat Gabriel Bethlen (1613-1629) a fost marcată sâmbătă, 26 octombrie, la Alba Iulia. Evenimentul a cuprins o prezentare de porturi istorice, depunere de coroane, o slujbă ecumenică în Catedrala Romană-Catolică „Sfântul Mihail”, dar şi un program artistic al ansamblurilor folclorice maghiare din judeţul Alba, Harghita, Covasna, dar şi de la Budapesta.
Evenimentul „Zilele Bethlen” este o iniţiativă a Parohiei Reformate Alba Iulia, iar pentru organizarea manifestărilor cu această ocazie, Consiliul Local a alocat suma de 10.000 lei.
La ora 9.30, a fost vernisată expoziţia de artă contemporană semnată de Gy. Syabo Bela la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Câteva zeci de persoane s-au strâns să admire lucrările de grafică expuse pe simezele sălii de la parterul instituției.
În continuare, publicul a participat la o slujbă ecumenică la Catedrala Romano-Catolică, unde a avut loc un recital coral al Colegiului Bethlen, evocarea personalităţii lui Bethlen Gabor, depunere de coroane la placa memorială Bethlen Gabor.
La 11.30 a început Parada porturilor istorice pe traseul Catedrala Sf. Mihail, ce a circulat din Piaţa Cetăţii până la Poarta a III-a a Cetății. Centurioni romani din Alba Iulia, Szombathelj, îmbrăcăminte medievală renascentistă din Alba Iulia, husari din Covasna, soldaţi austrieci călare din Alba Iulia, port popular din Rimetea, Lopadea sunt doar câteva dintre elementele prezentate publicului prezent în zona istorică a orașului.
Programul a continuat cu spectacole artistice ale trupelor Collegium Gabrielense – Aiud, Tabulatura – Budapesta, Codex – Miercurea Ciuc, Szazlabu – Sf. Gheorghe, Ansamblu folcloric – Mirăslău, Lopadea, Rimetea, Petrisat, Ciumbrud, Unirea. În Piața Cetății a fost amenajat și un târg cu produse tradiționale.
Vedeți mai jos câteva imagini de la eveniment:
FOTO: Cătălin CRĂCIUN
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dionis
miercuri, 09.10.2013 at 18:38
In limba romana nimic?
Care este ponderea populatiei de etnie maghiara in Alba Iulia?
Custozza Losenau
duminică, 27.10.2013 at 18:16
Felicitari autoritatilor judetene si locale pentru modul cum au ajutat la organizarea acestui eveniment si pentru ca l-au facut posibil! Participantii au dat dovada de maxima decenta si un exemplu clar ca cele 2 etnii, maghiara si romana, pot convietui minunat in tara lor! Trebuie sa ne asumam istoria comuna. Daca nu existau acesti principi luminati care au dorit sa traduca biblia in limba romana ar mai fi trecut cateva sute de ani pana aveam si romanii o biblie in limba noastra.