Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Garda Civilă, formată din voluntari angajați de MApN, înființată la primării. Proiect la Senat


Publicat

Parlamentarii propun înființarea Gărzii Civile la nivelul tuturor primăriilor din țară, cu persoane majore cu vârsta de până în 30 de ani, voluntari care vor fi pregătiți și angajați de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Propunerea legislativă privind Garda Civilă şi realizarea serviciului militar pe bază de voluntariat a fost respinsă de Camera Deputaților în 24 octombrie, fiind mai apoi înregistrată pe 25 octombrie pentru dezbatere, la Senat, camera decizională în acest caz.

Potrivit proiectului de lege, voluntarii civili nu vor primi indemnizație, dar vor avea o serie de facilități:

  • perioada de voluntariat este considerată vechime în câmpul muncii,
  • statul le plătește CAS și CASS,
  • au o masă caldă pe zi
  • garanție de la stat la programele guvernamentale “Prima Casă” și “Prima Mașină”.

Inițiatorii legii, mai mulți parlamentari de la PSD, susțin că este nevoie de această nouă formațiune, pregătită militar, pentru intervențiile în cazuri de urgență – cutremure, inundații, accidente grave. În plus, prin această perioadă de stagiu de voluntariat militar, se creează noi locuri de muncă pentru MApN, se încurajează voluntariatul și vom avea un corp de rezerviști în cazurile de urgență.

Voluntarii vor fi pregătiți de personalul armatei, care va face și selecțiile de angajare, apoi vor fi coordonați, în pregătirea teoretică și practică și vor da examene și vor face instruire tot cu ofițerii și subofițerii desemnați din cadrul MApN.

Potrivit proiectului, Garda Civilă se înființează și funcționează la nivel local în subordinea primarului și este coordonat la nivel județean de către prefect. Garda Civilă este compusă din voluntari ce desfășoară stagiul de pregătire militară și civilă conform prevederilor prezentei legi. Pregătirea va fi efectuată într-un stagiu de o zi – două zile de instruire militară și una-două zile de pregătire teoretică civilă, o dată la 5 ani. În cadrul acestui program de pregătire, de 8 ore cu o oră pauză de masă, li se vor acorda venituri.

De asemenea, perioada în care voluntarii militari își vor desfășura activitatea de pregtire este considerată vechime în câmpul muncii, pentru activități voluntare specifice pregătirii școlare pe care au făcut-o, iar e perioada participării la pregătirea militară și cea de perfercționare profesională, li se va acorda o soldă egală cu salariul minim pe economie.

Voluntarii vor primi un livret militar și un certificat recunoscut de perfecționare profesională. Voluntarii vor beneficia de o masă caldă pe zi și decontarea navetei în echivalent cu abonamentul lunar de transport în comun. Cei care utilizează în navet autoturismul, vor beneficia lunar de decontarea cheltuielilor cu combustibilul în echivalent cu costul abonamentului pentru transport în comun.

Ministerul Apărării va finanța din bugetul său programul de pregătire al voluntarilor civili.

Voluntarilor militari li se vor plăti contribuțiile la CAS și CASS pe toată durata efectuării stagiului, din bugetul alocat pentru program, iar timp de 2 ani, dup terminarea stagiului de voluntariat, beneficiază de scutire de la impozitul pe venit respectiv CAS, CASS, în proporție de 50%, atât ei cât și angajatorii acestora pentru toate impozitele și taxele pe care urmeză să le plătească pentru angajații respectivi.

De asemenea, după terminarea voluntariatului militar, nu este obligatorie activarea în Garda Civilă. Persoanele care activează în Garda Civilă beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu o lună pentru fiecare an de activitate în acest domeniu, dar nu mai mult de 2 ani.

Timp de 5 ani după terminarea stagiului de voluntariat, dar și pe parcursul acestuia, voluntarii beeficiază de garanție de stat pentru programele “Prima Casă” și “Prima Mașină”, în forma în care se vor derula acestea. Voluntarii care își pierd viața în urma misiunilor vor avea aceleași drepturi ca ale cadrelor active militare decedate în timpul misiunilor, atât pentru ei, cât și pentru urmașii lor.

Proiectul de lege a fost respins de deputați, dar votul senatorilor este decisiv.

sursa: legestart.ro, senat.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Guvernul majorează valoarea tichetului de masă cu 8 bănuți, din octombrie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Publicat

tichete de masa

În această săptămână, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul Ministerului Muncii prin care se stabileşte creşterea valorii tichetului de masă pentru al doilea semestru al anului 2021, conform documentelor oficiale.

Mai exact, este vorba despre Ordinul nr. 1.245/902/2021 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2021 ce a fost oficializat miercuri, 06 octombrie 2021, prin publicarea în Monitorul Oficial Partea I, nr. 956.

Ordinul Ministerului Muncii 902/2021 prevede ca pentru semestrul II al anului 2021, începând cu luna octombrie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 20,09 lei. Practic vorbim de o majorare de câţiva bani.

Valoarea nominală a tichetelor de masă se aplică şi pentru primele două luni ale semestrului I al anului 2022, respectiv februarie 2022 şi martie 2022.

Ultima majorare a valorii maximale a tichetelor de masă a fost făcută în octombrie 2020, când a fost majorată de la 20 lei la 20,01 de lei.

Valoarea tichetelor de masă este reglementată prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii din Alba au trimis o amendă unui bărbat la o adresă la care nu mai locuia de peste 30 de ani. Ce s-a întâmplat

Publicat

Epopeea unei amenzi date în urmă cu șase ani, de polițiștii din Alba, unui bărbat din Miercurea Ciuc este descrisă într-o motivare a Judecătoriei Aiud. 

Personajele principale sunt un agent al poliției, un buletin în format vechi cu file, un șofer și un proces verbal trimis la o adresă la care șoferul nu mai locuia de mai bine de 30 de ani. 

Mai exact, în 18 august 2015, un șofer era surprins de un polițist din Teiuș, la ieșirea din Alba Iulia că a depășit pe linie continuă.

Polițistul l-a amendat cu 420 de lei și reținerea permisului pe 30 de zile. Șoferul nu a fost de acord și nu a semnat pe loc procesul verbal, drept urmare acesta a fost trimis prin poștă.

Probemele au început în momentul în care polițistul a trecut o adresă greșită. Mai exact, în 2015 bărbatul deținea un buletin vechi cu file, iar pe fila a șaptea era notată o mutație de domiciliu.

Polițistul nu a fost atent și a completat procesul verbal cu o adresă din municipiul Gheorgheni, (adresă care apărea pe prima pagina) la care bărbatul nu mai locuia din anul 1984.

Procesul verbal a ajuns la adresa respectivă și nu a produs nici un efect mai bine de 6 ani până când la o actualizare de date. Bărbatul locuia din 1993 la o altă adresă din Miercurea Ciuc.

Șase ani mai târziu, șoferul în cauză a primit procesul verbal și somația de plată de la Primăria Miercurea Ciuc în data de 2 martie 2021.

După ce a primit documentele bărbatul a acționat în instanță și a cerut anularea amenzii.

Un proces s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Aiud, iar în data de 12 octombrie 2021, magistrații instanței au dat o decizie.

Aceștia au stipulat că procesul verbal nu a fost legal comunicat și au admis cererea de anulare a amenzii.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Măsurile recomandate autorităților de șeful E.ON România pentru reducerea facturilor la energie: ”Sunt decizii politice”

Publicat

contor curent gaz

Autorităţile din România ar trebui să reducă TVA la energie, pe lângă celelalte măsuri pe care le-au anunţat, pentru ca facturile plătite de oameni să scadă, a afirmat Volker Raffel, directorul general al E.ON România.

Volker Raffel, CEO al E.ON România, spune că măsurile luate de Guvern pentru a contracara creșterea prețurilor la energie sunt bune, dar ar mai trebui luată încă o măsură, reducerea TVA care tocmai s-a aplicat și în Germania, pentru ca facturile plătite de oameni să scadă.

Volker Raffel este noul CEO al Grupului E.ON România începând cu data de 1 august, preluând atribuțiile de la Manfred Paasch, care s-a retras din funcția deținută timp de aproape doi ani.

„Suntem foarte bucuroşi că Guvernul a pus deja în funcţiune două scheme-suport: prima este cea privind consumatorii vulnerabili, iar a doua, ce a făcut Guvernul chiar înainte de a fi demis, schema-suport (de compensare a facturilor – n.red.) atât pentru electricitate, cât şi gaze. Pentru cei care nu au consum mare, ci mic. Cred că este foarte important să ajutăm consumatorii”, a spus Raffel, într-un interviu acordat Agerpres.

Şeful filialei din România a companiei germane a adăugat că sunt necesare şi alte măsuri, pe lângă acestea.

Prețul electricității și al gazelor continuă să crească

„Cu toate acestea, preţul electricităţii şi al gazelor în toată Europa continuă să crească şi nu exclud necesitatea de a lua mai departe şi alte măsuri de susţinere a consumatorilor. Sunt bucuros că există discuţii politice la nivel european şi vor decide cum să o facă.

De exemplu, Germania a decis reducerea TVA pentru şase luni şi aceasta ar fi o soluţie şi pentru România, pentru a supravieţui cumva acestei ierni.

Cred că impactul energiei este atât de mare, încât o reducere a taxelor poate fi ceva folositor„, a subliniat Volker Raffel.

De asemenea, în Germania şi la nivel european se discută şi asigurarea din bugetul statului a certificatelor verzi pentru producţia de energie regenerabilă, pentru o perioadă, în locul consumatorilor finali, măsură care s-ar putea aplica şi în România.

„Deci sunt mai multe posibilităţi de a face ceva. Haideţi să vedem cum se va desfăşura dezbaterea politică, pentru că acestea sunt decizii politice, iar noi, ca şi companie, nu putem decide cu privire la ele.

Dar trebuie să fie discuţii democratice şi, dacă preţurile vor continua să crească, cred că va fi nevoie de măsuri folositoare„, a susţinut responsabilul E.ON România.

 

foto: facebook.com/VolkerRaffelE.ONRomania

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Programul prin care tinerii de 18 ani pot călători gratuit în toată Europa a fost relansat. Înscrieri, până în 26 octombrie

Publicat

Un program prin care tinerii pot călători gratuit „Discover EU” reîncepe, după ce un an de zile a fost suspendat din cauza COVID-19. Se fac din nou înscrieri.

Tinerii de 18 ani au astfel oportunitatea să călătorească gratuit cu trenul în toată Europa, timp de 30 de zile. Concurența este mare. Sunt câte 5 pe un loc.

 „O lume întreagă așteaptă să fie descoperită. Fă-ți bagajele, ia-ți cel mai bun prieten și pornește la drum.”

Tinerii pot merge în călătorie singuri sau pot forma un grup cu alte 4 persoane, atâta timp cât și acestea îndeplinesc condițiile de eligibilitate menționate mai sus.

Toți membrii grupului trebuie să utilizeze codul alocat pentru a-și completa propriul formular de înscriere.

România are aproape 2.300 de locuri libere. Iar concurența este mare. La ediţiile trecute au aplicat peste 350.000 de tineri din Uniunea Europeană pentru cele 70.000 de locuri.

4 condiţii pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să se înscrie în program:

  • – să fie născuţi în 2003, adică să aibă 18 ani
  • – să fie cetăţeni ai unei ţări din UE.
  • – să completeze un formular online de înscriere şi un chestionar, ambele disponibile pe site-ul europa.eu.

Discover EU: înscrierea este deschisă până pe 26 octombrie

Miruna Covaci – responsabil al serviciului de informare Eurodesk România: “Exista tineri care văd în asta o provocare de a se descurca singuri, să descopere locuri noi – de a testa Europa propriu-zis.

Există de exemplu tineri care, pasionaţi de arhitectură, s-au gândit să se ducă şi să vadă anumite clădiri emblematice din Europa, sau pasionaţi de o anumită limbă străină, s-au gândit că poate fi o oportuntate să o audă mai mult”.

Anul trecut, programul a fost suspendat, din cauza restricţiilor. Aşa că, în mod excepţional anul acesta se pot înscrie şi tinerii care nu au putut participa în 2020. De când s-a deschis Discover EU, 2.700 de români au călătorit cu trenul prin toată Europa, potrivit PROTV.

Tinerii selectați, pot călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 martie 2022 și 28 februarie 2023.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate