Actualitate
Manualele elevilor se schimbă. Copiii din clasa a IV-a vor fi primii beneficiari ai noilor cărți
Manualele actuale sunt pline de informațiile greșite potrivit cărora țara noastră se învecinează cu Iugoslavia sau că România face eforturi să devină membră a Uniunii Europene. În curând însă manualele elevilor vor fi schimbate, pentru a evita astfel greșelile și exercițiile aberante sau depășite.
Primii care vor avea manuale noi, cu informații adecvate, sunt elevii din clasa a IV-a. Generația lor va fi prima care va testa și noile manuale pentru clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a, potrivit digi24.ro.
Norocoșii care vor avea manuale noi, cu informații adecvate, sunt elevii din clasa a IV-a. La gimnaziu vor studia pe manuale adaptate noii programe. Generaţia lor va fi prima care va testa şi noile manuale pentru clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a.
Școala îşi obligă elevii să înveţe din manuale pline de greşeli, vechi de aproape 20 de ani. De exemplu, în unele cărți, România se învecinează la sud-vest cu… Iugoslavia. Editurile recunosc că manualele nu mai corespund nevoilor pe care le au elevii de astăzi.
Consiliul Naţional al Elevilor trage un semnal de alarmă şi sustine că 80% dintre şcolari sunt nemulţumiţi de materiile predate. Chiar dacă sunt încă în lumea jocurilor şi-a jucăriilor, copiii de clasa a II-a, de exemplu, sunt obligaţi să înveţe multipli şi submultipli.
„Părinţii acuză că este o programă încărcată, care epuizează fizic. Copiii vin pur şi simplu dărâmaţi fizic acasă. Nu există o interacţiune. Copiii îşi doresc o interacţiune mai mare între profesori şi ei. Nu-şi doresc decât să nu fie folosiţi pe post de memorator”, a explicat Iulian Costache, președintele Federaţiei Părinţilor din Învăţământul Preuniversitar din România.
Reţeta educaţională pe care statul român o aplică în şcoli se regăseşte în statistici alarmante pentru România. Conform ultimei analize Eurostat, ponderea elevilor care au abandonat şcoala în ultimii trei ani, a crescut constant: 17,3% în anul 2013, 18,1% în anul 2014 şi 19,1% în anul 2015.
Criticat din toate părţile, Ministerul Educației promite schimbarea învăţământului actual. După ce a avizat manuale noi pentru clasele I, a II-a şi a III-a în luna decembrie, se pregăteşte să încheie distribuirea manualelor noi pentru clasa a patra.
Concomitent cu finalizarea noilor manuale pentru ciclul primar, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei anunţă un nou plan de învăţământ pentru elevii claselor gimnaziale.
„Vorbim despre o abordare centrată pe competenţe ale elevului. În principiu, ne dorim un elev care să ştie să comunice, un elev care ştie să înveţe, un elev care îşi asumă anumite responsabilităţi în şcoală, în comunitate, în familie”, explică Magdalena Balica, director-adjunct la Institutul de Științe ale Educației.
Manualele claselor gimnaziale vor intra în sistemul educaţional în etape. Primii care vor studia materiile noii metodologii vor fi elevii care intra în 2017 în clasa a V-a. Ulterior, an după an, tot ei vor fi primii care vor învăţa după manuale noi în clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a.
„Noile programe şcolare vor arăta cu totul diferit faţă de cele elaborate acum 17 ani”, potrivit Magdalenei Balica.
Manualele din învăţământul românesc continuă să bulverseze, deocamdată, elevi, părinţi şi dascăli, deopotrivă. Şcolarul clasei I învaţă, de exemplu, că orice număr adunat cu 84 are ca sumă finală 45. Iar elevul care se pregăteşte să meargă la liceu, află din manualul de geografie că România nu este ţară membră a Uniunii Europene.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News