Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Gazon încălzit și aspersoare, pe Stadionul Cetate din Alba Iulia. Cum vrea Primăria să modernizeze suprafața de joc

Publicat

Primăria Alba Iulia vrea să modernizeze suprafața de joc a Stadionului Cetate. În acest sens, se propune montarea de gazon tip rulou, irigarea terenului prin aspersoare și realizarea unei instalații automate de încălzire a gazonului. 

Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia a lansat în 21 iunie procedura de atribuire a serviciilor de proiectare – elaborare studii de teren și documentație tehnico-economică faza studiu de fezabilitate pentru proiectul „Modernizare și reabilitare suprafață de joc teren de fotbal al Stadionului Victoria Cetate, Alba Iulia”.

Potrivit temei de proiectare, suprafața terenului de fotbal este cea mărginită de tușele terenului (cu dimensiunile de 105 m x 68 m), adică o suprafață de 7.140 mp, cu un plus de câte 0,5 metri pe tușele laterale și de fund, rezultând o suprafață totală de 7.314 mp.

Modernizarea suprafeței de joc a terenului va consta în:

  • realizarea gazonării cu rulouri de gazon a terenului de fotbal
  • irigarea terenului de joc prin aspersoare automate
  • instalație automată de încălzire a gazonului

Realizarea gazonării cu rulouri de gazon a terenului de fotbal

Pentru realizarea lucrărilor de gazonare se vor respecta următoarele etape tehnologice:

  • prelucrarea suportului de pământ vegetal în vederea plantării: eliminare bălării, cioturi, bolovani
  • erbicidarea totală a suprafeței pregătite
  • decopertarea terenului, circa 15 cm și transportul materialului rezultat din această operațiune
  • umplutură cu ameste de nisip cu zeolit și îngrășăminte organo-minerale (circa 15 cm)
  • montarea rulourilor de gazon va fi efectuată cu tractoare echipate cu atașamente speciale de montat gazon rulouri tip „Big Roll”
  • gazonul destinat va avea o rezistență mare la trafic, o perenitate bună și un consum redus de resurse pe perioada de mentenanță. Amestecurile de specii de gazon folosite sunt recomandate pentru microclimatul stadioanelor moderne: Lolium perenne și Poa pratensis.
  • operațiunile de mentenanță vor fi stabilite și se va indica un plan de mentenanță raportat la condițiile locale și climatice specifice

Irigarea terenului de joc prin aspersoare automate

Instalația va fi compusă din tubulatura de apă, electrovane, componente electrice și aspersoare. Irigarea terenului va putea fi programată unitar de la un programator care va controla fiecare velectrovană individual.

Programul de irigație constă din stabilirea orei de pornire, duratei de funcționare și a perioadei de succesiune pentru fiecare electrovană din sistemul de irigație. Programul propriuzis se realizează pe o unitate de programare cu interfață grafică LCD și după stabilirea tuturor parametrilor se poate memora sau transmite către modulele de comandă instalate în teren.

Sistemul va opri automat irigația în caz de precipitații naturale cu o intensitate mai mare de 10 mm.

Instalație automată de încălzire a gazonului

Proiectarea sistemului de încălzire a gazonului va cuprinde cablurile încălzitoare pe suprafața terenului de joc, cablurile de alimentare între cablurile încălzitoare și tablourile de distribuție, tablourile electrice de distribuție și tabloul general de comandă.

Suprafața terenului care va fi încălzită este de tușele terenului, cu un plus de 0,5 metri pe tușele laterale și de fund, rezultând o suprafață totală de 7.314 mp (106 m x 69 m).

Pentru încălzirea gazonului se vor utiliza cabluri încălzitoare special construite pentru acest tip de aplicații. Pentru montajul acestora se va folosi tehnologia de îngropare în sol cu ajutorul unui utilaj special, prin tăierea terenului și îngroparea cablurilor încălzitoare la adâncimea prestabilită, înainte de dispunerea rulourilor de gazon.

Instalația de încălzire a gazonului va fi astfel dimensionată astfel încât să asigure în funcționare o temperatură de 6 – 10 grade Celsius la rădăcina gazonului.

Puterea cablurilor va fi astfel aleasă încât să rezulte un efect de 95W/mp. Cablurile încălzitoare se vor alimenta la tensiunea de 400V.

Terenul va fi împărțit în zone independente, fiecare fiind controlată cu termostate și senzori de temperatură, acestea asigurând pornirea/oprirea automată a instalației, în funcție de condițiile climatice.

Cablurile încălzitoare se vor dispune pe lungimea terenului, fiecare asigurând dus-întors pe lungimea de 106 metri. Adâncimea la care se dispun cablurile va fi de 18 – 20 cm, iar distanța dintre două circuite alăturate de cablu încălzitor va fi de 23-25 cm. Fiecare cablu se va alimenta de la tabloul de distribuție cu un circuit separat.

Senzorii instalației vor fi montați la adâncimea corespunzătoare rădăcinii gazonului (15 cm). Aceștia vor detecta temperatura de la acest nivel și în funcție de parametri setați, sistemul va fi pornit dacă temperatura este sub cea setată, respectiv oprit după ce aceasta a fost atinsă.

Existența unui sistem de încălzire a gazonului este prezentă în normele UEFA și FRF ce trebuie respectate de către terenurile acreditate.

foto: arhivă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax