Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Gazon încălzit și aspersoare, pe Stadionul Cetate din Alba Iulia. Cum vrea Primăria să modernizeze suprafața de joc

Publicat

Primăria Alba Iulia vrea să modernizeze suprafața de joc a Stadionului Cetate. În acest sens, se propune montarea de gazon tip rulou, irigarea terenului prin aspersoare și realizarea unei instalații automate de încălzire a gazonului. 

Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia a lansat în 21 iunie procedura de atribuire a serviciilor de proiectare – elaborare studii de teren și documentație tehnico-economică faza studiu de fezabilitate pentru proiectul „Modernizare și reabilitare suprafață de joc teren de fotbal al Stadionului Victoria Cetate, Alba Iulia”.

Potrivit temei de proiectare, suprafața terenului de fotbal este cea mărginită de tușele terenului (cu dimensiunile de 105 m x 68 m), adică o suprafață de 7.140 mp, cu un plus de câte 0,5 metri pe tușele laterale și de fund, rezultând o suprafață totală de 7.314 mp.

Modernizarea suprafeței de joc a terenului va consta în:

  • realizarea gazonării cu rulouri de gazon a terenului de fotbal
  • irigarea terenului de joc prin aspersoare automate
  • instalație automată de încălzire a gazonului

Realizarea gazonării cu rulouri de gazon a terenului de fotbal

Pentru realizarea lucrărilor de gazonare se vor respecta următoarele etape tehnologice:

  • prelucrarea suportului de pământ vegetal în vederea plantării: eliminare bălării, cioturi, bolovani
  • erbicidarea totală a suprafeței pregătite
  • decopertarea terenului, circa 15 cm și transportul materialului rezultat din această operațiune
  • umplutură cu ameste de nisip cu zeolit și îngrășăminte organo-minerale (circa 15 cm)
  • montarea rulourilor de gazon va fi efectuată cu tractoare echipate cu atașamente speciale de montat gazon rulouri tip „Big Roll”
  • gazonul destinat va avea o rezistență mare la trafic, o perenitate bună și un consum redus de resurse pe perioada de mentenanță. Amestecurile de specii de gazon folosite sunt recomandate pentru microclimatul stadioanelor moderne: Lolium perenne și Poa pratensis.
  • operațiunile de mentenanță vor fi stabilite și se va indica un plan de mentenanță raportat la condițiile locale și climatice specifice

Irigarea terenului de joc prin aspersoare automate

Instalația va fi compusă din tubulatura de apă, electrovane, componente electrice și aspersoare. Irigarea terenului va putea fi programată unitar de la un programator care va controla fiecare velectrovană individual.

Programul de irigație constă din stabilirea orei de pornire, duratei de funcționare și a perioadei de succesiune pentru fiecare electrovană din sistemul de irigație. Programul propriuzis se realizează pe o unitate de programare cu interfață grafică LCD și după stabilirea tuturor parametrilor se poate memora sau transmite către modulele de comandă instalate în teren.

Sistemul va opri automat irigația în caz de precipitații naturale cu o intensitate mai mare de 10 mm.

Instalație automată de încălzire a gazonului

Proiectarea sistemului de încălzire a gazonului va cuprinde cablurile încălzitoare pe suprafața terenului de joc, cablurile de alimentare între cablurile încălzitoare și tablourile de distribuție, tablourile electrice de distribuție și tabloul general de comandă.

Suprafața terenului care va fi încălzită este de tușele terenului, cu un plus de 0,5 metri pe tușele laterale și de fund, rezultând o suprafață totală de 7.314 mp (106 m x 69 m).

Pentru încălzirea gazonului se vor utiliza cabluri încălzitoare special construite pentru acest tip de aplicații. Pentru montajul acestora se va folosi tehnologia de îngropare în sol cu ajutorul unui utilaj special, prin tăierea terenului și îngroparea cablurilor încălzitoare la adâncimea prestabilită, înainte de dispunerea rulourilor de gazon.

Instalația de încălzire a gazonului va fi astfel dimensionată astfel încât să asigure în funcționare o temperatură de 6 – 10 grade Celsius la rădăcina gazonului.

Puterea cablurilor va fi astfel aleasă încât să rezulte un efect de 95W/mp. Cablurile încălzitoare se vor alimenta la tensiunea de 400V.

Terenul va fi împărțit în zone independente, fiecare fiind controlată cu termostate și senzori de temperatură, acestea asigurând pornirea/oprirea automată a instalației, în funcție de condițiile climatice.

Cablurile încălzitoare se vor dispune pe lungimea terenului, fiecare asigurând dus-întors pe lungimea de 106 metri. Adâncimea la care se dispun cablurile va fi de 18 – 20 cm, iar distanța dintre două circuite alăturate de cablu încălzitor va fi de 23-25 cm. Fiecare cablu se va alimenta de la tabloul de distribuție cu un circuit separat.

Senzorii instalației vor fi montați la adâncimea corespunzătoare rădăcinii gazonului (15 cm). Aceștia vor detecta temperatura de la acest nivel și în funcție de parametri setați, sistemul va fi pornit dacă temperatura este sub cea setată, respectiv oprit după ce aceasta a fost atinsă.

Existența unui sistem de încălzire a gazonului este prezentă în normele UEFA și FRF ce trebuie respectate de către terenurile acreditate.

foto: arhivă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Două bazine hidrografice din Alba, sub un COD GALBEN: Se pot semnala scurgeri de pe versanți, viituri rapide și creșteri de debite

Publicat

Hidrologii au emis o atenționare hidrologică, de tipul Cod Galben, pentru râurile din două bazine hidrografice din Alba.

Potrivit hidrologilor, duminică, până la ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava – amonte S.H. Brănişca (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara).

Se pot semnala scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.

Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Horoscop 27 iunie-3 iulie: Energie, bani mai mulți și activități de cuplu pentru unele zodii. Ce spun astrologul despre luna nouă

Publicat

O săptămână importantă și o lună nouă în Rac avem după 27 Iunie încolo. Prima zi, 27 va fi un rezumat al ultimelor 2 luni și pentru fiecare zodie vor fi decizii importante de luat și vești bune. 

Iar luna nouă, împreună cu luna neagră vor aduce o energie aparte pentru fiecare nativ. Atenție la desprinderea de trecut, la sănătatea digestivă și la sănătatea energetică a neamului din care faceți parte. 

Horoscop 27 iunie – 3 iulie Berbec

Decizii bune și vești importante, proiecte intelectuale și rezultate benefice încă de luni. Iar Luna nouă va face un restart al vostru pe relația de familie și mai ales la anumite lecții moștenite pe neam.

Horoscop 27 iunie – 3 iulie Taur

Banii vin de luni și multe idei de pus în practică, la capitol financiar. Un rezumat benefic pentru portofelul vostru. Luna nouă vă cere să amplificați comunicarea cu frații și înțelegerea în familie.

Horoscop 27 iunie – 3 iulie Gemeni

Totul depinde de voi și de modul vostru de a vă înțelege pe sine. Luna nouă vă aduce energie care să vă sublinieze nevoia de stabilitate financiară, a voastră și a familiei. Trebuie să puneți umărul la treabă pentru a îmbunătăți bunăstarea neamului.

Horoscop 27 iunie – 3 iulie Rac

horoscop rac

Toate sunt mai simple, pentru că înțeles multe lucruri în ultima vreme și ați scăpat de unele probleme. Luna nouă în Rac și alături de ea Luna Neagră, vă poate da senzația de criză de identitate. Sau poate nu este doar o senzație! În tot cazul trebuie să vă ghidați după ce simțiți și după intuiție pentru că aveți pe umeri mari responsabilități.

Horoscop 27 iunie – 3 iulie Leu

horoscop leu

Dacă ziua de luni poate să vă arate cât de bune pot fi uneori veștile și alegerile, atunci luna nouă vă arată o stare și o energie mai puțin plăcută. Frustrările ascunse sub preș și problemele de ordin sentimental sau cele din familie, vă muncesc mai mult ca oricând.

YouTube video

Horoscop 27 iunie – 3 iulie Fecioară

horoscop fecioara

Schimbările sunt bune pentru voi și vești bune și ele. Profesionalul este favorabil și favorizat. Iar luna nouă în Rac vă aduce planuri noi. Trebuie doar să nu mai trăiți în ”universuri paralele” ci să fiți conștienți de ceea ce sunteți și reprezentați pentru viitorul vostru!

Horoscop 27 iunie – 3 iulie Balanță

horoscop balanta

Alături de Rac aveți evenimente care sunt ”la impuse” și care vă cer un plus de efort profesional. Vești bune și idei care pot învârti multe rotițe. O săptămână importantă pentru evoluția voastră.

Horoscop 27 iunie – 3 iulie Scorpion

horoscop scorpion

Luni aveți o zi cu multe revelații, sau după caz, cu nevoia de a purta un dialog cu divinitatea. Luna nouă în Rac vă cere mari schimbări de ideologie și de filosofie de viață. Vezi care sunt cele mai stringente aspecte care nu te lasă să evoluezi!

Horoscop 27 iunie – 3 iulie Săgetător

horoscop sagetator

Spiritul are muncile lui și mai ales moștenirea genetică la nivel spiritual. Atenție ce va sublinia ziua de Miercuri sau chiar și Marți seara. Începutul de săptămână vine cu mari reușite în cuplu. Weekendul însă te vrea la drum și cu planuri de vacanță.

Horoscop 27 iunie – 3 iulie Capricorn

horoscop capricorn

Proiecte noi în cuplu și vizite la socri sau o altă etapă în povestea voastră de dragoste. Vești bune la serviciu și multe reușite care apar după mult efort intelectual, deja de câteva luni încoace.

Horoscop 27 iunie – 3 iulie Vărsător

horoscop varsator

Prietenii tăi vin cu vești bune și lucruri importante se vor contura în următoarele 7 zile. Luna nouă în Rac îți aduce proiecte importante la serviciu, dar atenție și la sănătate, mai ales dacă ai multe sentimente apăsătoare în suflet!

Horoscop 27 iunie – 3 iulie Pești

horoscop pesti

Dacă încă nu ai învățat cum să comunic cu cei dragi, mai vine o lecție, așa de Luni. În plus, vin vești bune de la copii și reușite frumoase pentru sufletul vostru.

Horoscop realizat pentru cititorii Alba24, de Maria Sârbu

Youtube: Maria Sarbu – YouTube

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Cum a reușit o femeie din Aiud să își recupereze bicicleta furată. Cine a ajuns să fie bănuit de furt

Publicat

O femeie din Aiud și-a recuperat bicicleta, după ce polițiștii din oraș au reușit să identifice un bărbat. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 24 iunie 2022, polițiștii de investigații criminale din Aiud au identificat un bărbat de 63 de ani, din Aiud, care este bănuit de săvârșirea infracțiunii furt.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 23 iunie 2022, ar fi sustras o bicicletă, în valoare de 1200 de lei, de pe o stradă din municipiu, care aparținea unei femei de 44 de ani, din Aiud.

Bicicleta a fost recuperată și predată păgubitului.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum a ajuns un tânăr din Cugir să fie judecat pentru furt, după ce a bătut un alt tânăr. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un tânăr de 18 ani din Cugir a fost reținut la data de 24 iunie, pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru furt. 

Potrivit IPJ Alba, în urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că, în noaptea de 23/24 iunie 2022, în timp ce se afla pe o strada din Cugir, l-ar fi agresat pe un alt tânăr de 19 ani, din Cugir și i-ar fi sustras suma de 1.400 de lei din portmoneul pe care acesta l-ar fi pierdut în urma altercației.

Tânărul de 19 ani a restituit păgubitului prejudiciul cauzat, iar acesta din urmă și-a retras plângerea cu privire la faptele de lovire sau alte violențe.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax