Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Greenpeace România: Senatul a adoptat un proiect care permite defrișările în zonele cu păduri virgine

Publicat

Greenpeace România atrage atenția societății civile și Parlamentului României asupra propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, care vulnerabilizează cele mai valoroase păduri din România. În contextul în care suprafețele de păduri scad considerabil, Senatul a adoptat, miercuri, un proiect care permite defrișările în zonele cu păduri virgine.

Miercuri, în plenul Senatului a fost votată propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, înregistrată ca Legea 52/2018. În acest caz, Camera Deputaților este for decizional.

„Deși nu au fost realizate studii de impact sau fezabilitate, sub pretextul extinderii, îmbunătățirii și renovării serviciilor de utilitate publică, această propunere legislativă va permite scoaterea definitivă a oricărei păduri din Fondul Forestier Național, chiar și a acelora din parcurile naționale și naturale ale României. 

Mai mult de atât, proiectul va da liber defrișărilor în inima pădurilor virgine și cvasivirgine, dar și a celor potențiale, care astfel nu vor mai îndeplini criteriile de înscriere în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine și, ca atare, își vor pierde statutul de zone cu protectie integrală”, au transmis reprezentanții Greenpeace România.

Această propunere legislativă vine la doar doi ani după ce, la insistențele ONG-urilor de mediu reprezentante ale societății civile, a apărut cadrul legislativ care protejează cele mai valoroase păduri ale României.

Inițiatorul proiectului legislativ, vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din Senat, senatorul PSD Emanoil Savin, fostul primar al Bușteniului în perioada 2004 – 2016, deține alături de soția sa, 13 terenuri pe Valea Prahovei, conform declarației sale de avere.

„Zilele astea am aflat că în toți ani aceștia, dezvoltarea infrastructurii a fost blocată de existența pădurilor virgine – vorbim despre 2% din întreaga suprafață împădurită a României, vorbim despre cele mai vechi și valoroase păduri, atât ale României, cât și ale Europei. Ne opunem acestei propuneri legislative și cerem Parlamentului să excludă articolul care dă liber defrișărilor în pădurile virgine și cvasivirgine”, declară reprezentanții Greenpeace România.

sursa: greenpeace.org

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax