Educație
Grevă generală în învățământul din Alba. Comunicat al sindicatelor județene din educație
Sindicatele din Alba au transmis duminică un comunicat de presă în care anunță că nu renunță la greva generală din învățământ, programată pentru luni.
Aproximativ 2.500 de profesori, învățători, educatoare și personal auxiliar, vor participa la grevă.
Liderul de sindicat, Bogdan Cârcoană (FSE ”Spiru Haret”), spune că au fost vehiculate diverse încercări de intimidare și manipulare asupra cadrelor din învățământ și le cere inclusiv celor care se tem că vor pierde la salariu din cauza tăierii orelor de grevă, să participe.
Comunicat de presă al sindicatelor din Alba
Marea majoritate a celor peste 2000 de membri ai sindicatelor din județul Alba afiliate la Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”: Uniunea Sindicală Teritorială a F.S.E “Spiru Haret” Alba formată din opt sindicate (S.L.I. Sebeș, S.L.I. Școala cu clasele I – VIII Câmpeni, S.G.Ș.I. Sebeș, S.I.P. “Avram Iancu” Abrud, S.I.Z. Ocna Mureș, S.I.Z. Baia de Arieș, S.I.L.T.S. Câmpeni și S.I. Bistra) și Sindicatul “Spiru Haret” Alba va fi în grevă generală maine, 22 mai 2023.
Colegilor care se gândesc doar că pot pierde la salariu prin participare la grevă le reamintesc cât de mult avem de pierdut dacă nu acționăm acum.
Au fost și sunt diverse încercări de intimidare, manipulare, au fost răspândite minciuni despre neluarea în calcul a vechimii zilelor de grevă în vederea stabilirii vechimii pentru gradele didactice, toate acestea determinând câteva persoane să nu mai participe la grevă.
Atitudinea lor îi ajută pe guvernanți, ne slăbește efortul colectiv și, nu în ultimul rând, denotă o lipsă de colegialitate și respect față de participanții la grevă.
NOI, angajații din învațământul preuniversitar, personal nedidactic, didactic auxiliar, didactic de predare și de conducere, ne-am săturat să fim lăsați la urmă întotdeauna când este vorba de măriri salariale, ne-am săturat să lucrăm zeci de ore în plus fără să fim plătiți, ne-am săturat ca în fiecare lună programul de salarizare să fie trimis plin de greșeli și să facem artificii numai de noi știute pentru a calcula salariile colegilor la timp și corect, ne-am săturat să îi înțelegem pe toți dar pe noi să nu ne înteleagă nimeni, ne-am săturat să fim jigniți, să fim atacați fizic și verbal!
Așa nu se mai poate!
Îi așteptăm alături de noi pe toți angajații unităților școlare din județ deoarece numai uniți vom putea obține ceea ce dorim: să avem din nou statutul social pe care îl merităm și respectul față de școală și cei puși în slujba ei.
Acuzațiile și jignirile primite în aceste zile trebuie să ne mobilizeze și mai mult, pentru că nemulțumirile noastre sunt legitime. Uniți suntem puternici!
Vicepreședinte F.S.E. “Spiru Haret”, Profesor Cârcoană Bogdan Petru
Se pun sau nu absențe în timpul grevei generale din învățământ? Unii profesori nu participă la protest și vor să țină orele
Duminică sunt programate negocieri între Guvern și sindicate, dar reprezentanții acestora spun că indiferent de rezultat, nu vor opri greva pentru că ea a fost stabilită în urma unui referendum al membrilor.
Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:
- majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
- instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
- acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
- acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
duminică, 21.05.2023 at 16:18
Bravo fraţilor, daţi înainte cu tupeu. Guvernul pensiilor speciale şi ale pomenilor electorale trebuie să sufere. S-a instalat prostia la Guvern şi trebuie zgâlţâită din temelii.