Connect with us
Advertisement

Educație

Se pun sau nu absențe în timpul grevei generale din învățământ? Unii profesori nu participă la protest și vor să țină orele

Publicat

Elevii nu vor face cursuri începând de luni, în prima zi de grevă generală în educație. Chiar dacă profesorii spun că aceștia pot să vină la ore, nu se va preda și nu se va parcurge materie, într-o perioadă extrem de importantă, chiar înaintea vacanței de vară. 

Atenție însă, nu toți profesorii sunt în grevă. Unii dintre ei vor merge la ore, iar asta ridică noi întrebări la care Miniseterul Educației nu a răspuns.

Totuși, ce se întâmplă cu elevii care nu vor merge la școală, în perioada grevei generale, în cazul în care profesorii, care nu participă la grevă sau care nu sunt în sindicat, vor să își desfășoare orele de curs programate?

Întrebarea a fost adresată vineri seara la EuropaFM de președinta Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru.

Aceata a spus că are semnale „din teritoriu“ că profesori care anunțaseră inițial că sunt în grevă, au renunțat și că ar dori șă își facă orele în perioada conflictului de muncă deschis de colegii lor.

„Nouă ne-a fost transmis din teritoriu faptul că inclusiv profesorii care anunțaseră inițial că vor intra în grevă, unii dintre ei nu au făcut-o, și atunci, dacă se anunță grevă generală și se spune „ok, copii, stați acasă!“, dacă se va întâmpla acest lucru și sunt unii profesori care nu sunt membri de sindicat sau care nu se simt reprezentați de către sindicat, atunci ei vor dori să își facă orele și ce se va întâmpla?

Elevii vor fi consemnați cu absență, tot elevii vor fi cei care vor fi sancționați?“, a declarat Miruna Croitoru.

Potrivit Edupedu.ro, până acum, Ministerul Educației a explicat doar că elevii care vor să meargă la școală în perioada grevei generale, care a fost anunțată de sindicatele angajaților din Educație pentru luni, 22 mai, de la ora 8:00, vor putea fi supravegheați de profesorii care nu sunt în grevă, acolo unde există asemenea cazuri.

”Sunt obligat să pun absențe. Nicăieri nu spune că pot sa ignor faptul că elevii nu sunt la clasă. Dacă se întâmplă ceva cu unul dintre ei, iar el apare prezent la ora mea? Evident că voi pune absențe, dacă nu vor veni” a spus pentru Alba24, unul dintre profesorii care a decis să nu participe la greva generală din învățământ, deși inițial semnase pentru ea.

În concluzie, nu este clar nici pentru profesori, nici pentru elevi, dacă se pun absențe în condițiile în care aceștia lipsesc de la ora unui profesor care nu este în grevă, însă cu siguranță unii dintre dascăli o vor face.

Sindicatele spun că vor negocieri doar cu Ciucă, nu și cu Ciolacu

Sindicatele din Educaţie anunţă că vor onora orice invitaţie oficială la negocieri venită din partea Guvernului României, care este singurul ce poate detensiona situaţia din învăţământ.

Este de fapt o replică a sindicatelor la mesajul postat de liderul PSD Marcel Ciolacu, cel care s-a oferit să negocieze el în locul guvernului.

Marcel Ciolacu a postt vineri la prânz că „sunt dispus să discut, în orice moment, pe parcursul acestui week-end, cu liderii de sindicat din învăţământ şi să facem împreună toate eforturile necesare pentru a evita greva generală“.

Negocierile au fost sistate pe parcursul week-end-ului, din cauza unui deces în familia premierului.

Ce spun sindicatele:

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, în numele salariaţilor din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vor onora orice invitaţie oficială la negocieri venită din partea Guvernului României.

Din anul 2021, am tras foarte multe semnale de alarmă, am trimis zeci de scrisori şi comunicate, am organizat mai multe acţiuni de protest, însă, de fiecare dată, discuţiile nu au avut rezultatul aşteptat de membrii de sindicat.

De cele mai multe ori, ni s-au făcut doar promisiuni, care nu au fost onorate”, se menţionează într-un comunicat al celor trei organizaţii sindicale.

Potrivit sursei citate, din anul 2021 şi până în prezent, când s-a luat decizia declanşării grevei generale, au avut loc o serie de acţiuni de protest.

Calendarul acțiunilor sindicale, care au dus la greva din învățământ

Astfel, pe 6 decembrie 2021, sindicatele au depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiţii ale angajaţilor din învăţământ prin care aceştia au solicitat majorarea în regim de urgenţă a salariilor, în zilele de 20 – 22 decembrie 2021 au pichetat sediul Guvernului României, pe 13 ianuarie 2022 au pichetat sediul Guvernului României, pe 19 ianuarie 2022 au organizat o grevă de avertisment de două ore, pe 25 mai 2022 un miting de protest în Piaţa Victoriei, pe 1 februarie 2023 au pichetat sediul Guvernului României, pe 29 martie şi 25-26 aprilie 2023 au pichetat sediul Guvernului României, pe 10 mai 2023 au organizat un marş de protest la care au participat peste 15.000 de angajaţi din învăţământ şi pe 17 mai 2023 – au organizat o grevă de avertisment de două ore.

„După cum se poate observa, am făcut tot posibilul ca să nu ajungem la acest protest extrem. În continuare suntem deschişi la negocieri, indiferent de ziua şi ora la care suntem invitaţi”, precizează reprezentanţii sindicatelor citați de AGERPRES.

Revendicările sindicaliştilor din Educaţie vizează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie,
  • salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
  • acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
  • renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. facsimil

    sâmbătă, 20.05.2023 at 13:30

    pe ăia care nu participă la protest, să nu-i mai aud că se mai plâng de condițiile din școli și de salariile mici.

  2. Petru

    sâmbătă, 20.05.2023 at 14:03

    Spărgători de grevă cred că ar fii denumirea corectă.

  3. X

    sâmbătă, 20.05.2023 at 17:55

    Acum se văd pupincuriștii!

  4. Nadia

    sâmbătă, 20.05.2023 at 18:19

    Pentru cei care se întreabă de ce nu participă toți profesorii la gravă!!!!
    Pentru că, din salariile de mizerie pe care le au, nu-și pot permite LUXUL DE A LI SE TĂIA orele avute în timpul grevei; au rate, copii de crescut, coșul zilnic etc. iar un deficit de câteva sute îi proiectează într-o zonă de risc pe care nu și-o pot asuma!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement