Connect with us
Advertisement

Eveniment

Grupul Polisano Sibiu, cercetat pentru fraudă cu rețete false, a vândut medicamente și la spitalul din Alba. Este unul din cei mai vechi furnizori

smurd

Publicat

Grupul Polisano Sibiu, al cărui patron, Ilie Vonica, este audiat în dosarul rețetelor false în valoare de peste 7 milioane de euro, a vândut medicamente și în județul Alba. În cursul nopții de marți spre miercuri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au reținut nouă persoane – medici, farmaciști și intermediari, care sunt acuzați că scriau reţete false şi luau gratuit medicamente pentru bolnavii de cancer, pe care apoi le vindeau. Aceștia sunt suspectați de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals.

Firma Polisano este unul dintre cei mai vechi furnizori de medicamente şi materiale sanitare ai Spitalului Judeţean Alba. De exemplu, în noiembrie 2012, valoarea contractului încheiat cu firma din Sibiu pentru medicamente oncologice a fost de 39.221,73 lei, bani alocați din contractul CAS.

Potrivit serviciului Achizitii al Spitalului Judetean de Urgenta Alba Iulia, valoarea contractelor încheiate cu Polisano Sibiu pentru medicamente oncologice a fost în 2012 de 1.679.952 lei și în 2013 de 2.818.629 lei.

Citeşte şi Spitalul Judeţean Alba a atribuit contracte către 10 firme pentru medicamente oncologice. Valoarea totală este de peste 193.000 de lei

„Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început urmărirea penală faţă de 10 persoane suspectate de săvârşirea, după caz, a infracţiunilor de: evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals”, se arată într-un comunicat emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

În cadrul grupului Polisano funcționează și rețeaua de farmacii Rețeta, prin intermediul cărora procurorii urmăresc modul în care au fost decontate rețete false pentru bolnavi de cancer, rețete în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, potrivit datelor furnizare miercuri dimineața.

Lanţul de farmacii prin care se derulau afacerile cu reţete false este deţinut de medicul Ilie Vonica, din Sibiu. Anul trecut avea o avere estimată la 95 de milioane de euro, potrivit topului celor mai bogaţi români întocmit de revista Forbes.

Grupul condus de Ilie Vonica a declarat venituri de 300 de milioane de euro în 2012.

Ilie Vonica este și amator de golf și un „client fidel” al terenului din Pianu de Jos. În 14 iunie, pe calendarul cupelor de golf figurează Cupa Polisano.

Vonica a intrat în afacerile cu servicii medicale imediat după Revoluţie şi în 1993 a deschis prima policlinică la Sibiu. Grupul Polisano, care are acum peste 2000 de angajaţi, a pornit la drum cu doar cinci persoane – medicul Vonica şi alţi patru colegi. A înfiinţat apoi firma de distribuţie şi import medicamente. Afacerile lui s-au extins şi cuprind acum un lanţ de peste o sută farmacii, o fabrică de medicamente, o reţea de clinici generaliste, o clinică de dializă, mai multe centre de fertilizare în vitro şi un spital.

Extinderea grupului Polisano

1993 – înfiinţarea primei clinici Polisano Sibiu

2004 – se înfiinţează spitalul privat Polisano

2006 – se înfiinţează prima clinică din Bucureşti

2008 – inaugurarea Centrului de Fertilitate Sibiu şi a Centrului de Dializă (www.clinicapolisanu.ro)

Afacerile lui Ilie Vonica

– distribuţie de medicamente

– reţea de farmacii

– fabrică de medicamente

– clinici

– spital privat

– avere: 95 milioane de euro

Dosarul reţetelor false: Toate cele nouă persoane reţinute au fost arestate

Toate cele nouă persoane reţinute marţi în dosarul reţetelor false, între care trei medici, au fost arestate preventiv, printr-o decizie luată miercuri seară de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Capitalei.

Celelalte mandate de arestare au fost emise pentru două diriginte de farmacii şi patru persoane care ar fi intermediat achiziţiile de la firme fantomă.

Decizia Tribunalului Capitalei poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Toate cele nouă persoane au fost reţinute marţi de procurorii bucureşteni, în dosarul reţetelor false prin a căror decontare s-a creat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro.

În acest dosar sunt vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer.

Surse din rândul anchetatorilor au precizat, pentru MEDIAFAX, că medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, se numără printre cei vizaţi în această anchetă.

La audierile făcute marţi, la Poliţia Capitalei, în acest dosar au fost aduşi şi omul de afaceri sibian Ilie Vonica, proprietarul grupului Polisano din care face parte şi lanţul de farmacii Reţeta, şi Ioana Vonica, soţia acestuia, care ar fi vizată în dosar, potrivit aceloraşi surse.

Procurorii şi poliţiştii au făcut, marţi dimineaţă, 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, inclusiv la Spitalul Fundeni din Capitală.

Percheziţiile au vizat şi la lanţul de farmacii Reţeta, unde au fost verificate peste o mie de reţete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, şi facturi fiscale. Anchetatorii suspectează că prin farmacii din această reţea s-ar fi efectuat achiziţii fictive de la firme fantomă şi fără a avea autorizaţie de distribuţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic şi hematologic, au mai spus aceleaşi surse.

La percheziţii, în locuinţa unui medic au fost găsiţi 100.000 de euro, 140.000 de dolari şi 250.000 de lei, iar la o farmacistă, 100.000 de lei şi peste 23.000 de euro, conform surselor citate.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) a informat că trei medici au emis 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice, pe numele unor pacienţi, iar reprezentanţii unei firme ce deţine un lanţ de farmacii au decontat fraudulos pentru acestea, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), aproximativ 8,3 milioane de lei.

Procurorii au început, în luna mai, urmărirea penală în acest caz faţă de zece persoane suspectate de săvârşirea, după caz, a infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, a mai precizat PTB.

„Din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că suspecţii au creat circuite economice şi financiare fictive cu scopul de a-şi însuşi sumele de bani rezultate din activitatea infracţională şi de a denatura plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând TVA şi impozit pe profit, se ridică la suma de circa 1,7 milioane de lei”, a mai precizat PTB.

Potrivit procurorilor, reprezentanţii unei societăţi ce deţine un lanţ de farmacii au înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi cu un comportament de tip „fantomă”.

Astfel, în baza a aproximativ 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de acestea, reprezentanţii societăţii au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

„Sumele de bani obţinute au fost spălate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea în numerar şi însuşirea lor”, susţin procurorii.

(sursa:Mediafax,  Top Forbes 500 miliardari)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement