Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul a aprobat înființarea Poliției Animalelor. Structura subordonată ANSVSA va avea, în Alba, doi sau trei angajați


Publicat

Guvernul  a aprobat, marti, infiintarea, la nivelul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), a unei structuri denumita „Politia sanitar-veterinara a animalelor”. Politia Animalelor ar urma sa se ocupe de controlul tuturor locurilor unde sunt tinute animale, de la ferme, la pet shop-uri, incluzand gradini zoologice, circuri si adaposturi, precum si locuintele unor detinatori, alaturi de transporturile de animale, a explicat, in luna aprilie, Kuki Barbuceanu, consilier in cadrul Directiei Generale Control Oficial din ANSVSA, din care ar urma sa faca parte si aceasta noua structura.

La Alba Iulia a existat o tentativă de înființare a unei ”secții” de Poliție a Animalelor în anul 2011. A fost deschis chiar și un sediu, în centrul municipiului  pe strada Republicii.

Poliţia Animalelor Alba a rămas doar pe hârtie, după ce, pe rând, toţi agenţii şi inspectorii au demisionat, iar sediul a fost zăvorât cu lacătul. Angajaţii nu au mai onorat sesizările, după ce au aşteptat în van şapte luni să-şi primească salariile şi să le fie decontate cheltuielile cu utilităţile
Înfiinţarea Poliţiei Animalelor în Alba, la începutul anului 2011, a fost apreciată de unii, contestată de alţii. Una peste alta, agenţii şi inspectorii şi-au câştigat vizibilitate şi prestigiu prin acţiunile din teren. Cele mai multe cazuri pe care le-au instrumentat au avut legătură cu animale lovite, abandonate şi chiar înfometate de proprii stăpânii. Elanul s-a pierdut treptat, după ce oamenii au constatat că munca lor nu este remunerată în niciun fel.

Fondul lunar de salarii pentru cei 14 agenţi şi inspectori care activau la structura din Alba era de aproximativ 14.000 de lei. La această sumă se adaugă şi cheltuielile cu chiria spaţiului, dar şi cu utilităţile şi combustibilul pentru deplasarea în teren, aproximativ 1.000 de lei lunar. Întrucât de la centru nu erau alocate la timp, angajaţii erau nevoiţi să suporte cheltuielile din buzunarul propriu. Ca urmare conducerea de la centru ar trebui să le plătească, pe lângă restanţele de ordin salarial încă aproximativ 4.000 lei. Demisia unuia dintre ”polițiști” a fost cu efect de domino. Rând pe rând, toţi cei 13 inspectori şi agenţi şi-au scris demisiile şi au renunţat „să facă voluntariat 100 la sută“, după cum s-au exprimat foştii angajaţi.

Poliţia Animalelor, un ONG autodeclarat instituţie de protecţie a animalelor, a ajuns în conflict cu Poliţia Română care a cerut judecătorilor, la sfârşitul lunii mai 2011, să anuleze certificatul prin care a fost înregistrată la Oficiul de Stat şi Invenţii şi Mărci (OSIM) marca „Poliţia Animalelor”, dar şi certificatul de înregistrare a însemnelor. În plus, şefii Poliţiei Române au fost nemulţumiţi şi de faptul că agenţii şi inspectorii de la Poliţia Animalelor au funcţii similare cu ale lor, iar autoturismele din dotare au embleme inscripţionate cu însemnul „Poliţia“. Procesul este pe rol.

Noua poliție a animalelor înființată de Guvern și ANSVSA

Astfel, prin Hotararea aprobata de Executiv, care vizeaza modificarea HG 1415/2009 privind organizarea si functionarea ANSVSA si a unitatilor din subordinea acesteia se mentioneaza ca Autoritatea se afla in coordonarea Ministrului Agriculturii. Totodata, Executivul a reiterat ca numarul total de posturi este de 5.419.

Poliţia Animalelor va intra în structura Autoriăţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) care va verifica deţinătorii de animale şi îi va sancţiona pe cei care nu le hrănesc sau le maltratează, prin adoptarea unei hotărâri de Guvern. La nivel judeţean, fiecare direcţie ar urma să aibă doi-trei angajaţi cu atribuţii de protecţie a animalelor.

Direcţia Poliţia Animalelor este prevăzută în noua organigramă a ANSVSA, ce trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern.

Poliţia Animalelor ar urma să se ocupe de controlul tuturor locurilor unde sunt ţinute animale, de la ferme, la pet shop-uri, incluzând grădini zoologice, circuri şi adăposturi, precum şi locuinţele unor deţinători, alături de transporturile de animale, a explicat pentru Mediafax Kuki Bărbuceanu, consilier în cadrul Direcţiei Generale Control Oficial din ANSVSA din care ar urma să facă parte şi această nouă structură.

Poliţia Animalelor va răspunde la sesizări, va merge în control şi va aplica sancţiuni contravenţionale principale – amenzi – şi complementare – confiscarea animalelor, când va constata încălcarea legislaţiei privind protecţia animalelor.

În cazul în care se impune confiscarea, va fi nevoie de adăposturi pentru animalele mari. În acest sens, reprezentanţii ANSVSA discută cu reprezentanţii consiliilor judeţene să înfiinţeze în fiecare judeţ un adăpost cu cel puţin 15 locuri pentru animale mari, a mai spus Bărbuceanu, adăugând că şi ONG-urile s-ar putea implica în rezolvarea acestei probleme. În prezent autorităţile nu au de cele mai multe ori unde să ducă un cal sau un alt animal mai mare care trebuie preluat pentru că este maltratat sau ţinut în condiţii improprii de stăpân, a precizat Bărbuceanu.

Transportul animalelor în bune condiţii va fi un alt aspect verificat de Poliţia Animalelor, întrucât şi aici se înregistrează abuzuri, a arătat Bărbuceanu exemplificând prin cazul cailor de la Letea care erau duşi la abator în mai 2011, fiind înghesuite zeci de animale într-un camion fără respectarea regulilor privind hrana şi adăpatul.

Poliţia Animalelor ar urma să aplice Legea de privind protecţia animalelor (Legea 205/2004, modificată prin Legea 9/2008), Legea privind câinii fără stăpân (Legea 258/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001), precum şi Regulamentul (CE) nr. 1/2005 privind protecţia animalelor în timpul transportului.

În cazul constatării unor fapte de natură penală, această structură va sesiza Poliţia Română, în cadrul unui protocol cu Ministerul Afacerilor Interne la care se lucrează de asemenea în prezent.

Ca direcţie, Poliţia Animalelor ar urma să aibă 15 angajaţi, în afara directorului. De asemenea, fiecare direcţie judeţeană a ANSVSA ar trebui să aibă câte doi – trei angajaţi cu aceleaşi atribuţii privind protecţia animalelor, a mai arătat Bărbuceanu.

Poliţia Animalelor nu va avea atribuţii noi faţă de cele pe care le are în prezent ANSVSA în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor, dar va funcţiona ca o structură specializată pentru protejarea acestora.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Publicat

tevi gaze

România este deja pe poziția a doua în topul producătorilor de petrol și gaze din Uniunea Europeană, a declarat miercuri Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, la Conferința Anuală „Parteneriatul Strategic Româno-American în domeniul securității cibernetice”.

Potrivit acestuia, anul viitor va începe extracția gazelor din Marea Neagră, care ulterior va crește la capacitate maximă. Și centrala nucleară de la Cernavodă va ajunge să lucreze la capacitate maximă. Astfel, România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa, consideră ambasadorul.

„Rezervele sale (n.red. României) de gaze naturale din platforma Mării Negre sunt foarte însemnate! România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa de îndată ce va începe realmente extracția anul viitor și va crește ulterior la capacitate maximă, iar la Cernavodă se va putea lucra la capacitate maximă! Ce realizare uluitoare!”, a spus Zuckerman.

Acesta a amintit că pe 9 octombrie, Ministrul Economiei Virgil Popescu a inițiat un Acord Interguvernamental care prevede că Statele Unite și România vor coopera în vederea retehnologizării unui reactor și a construirii a două alte reactoare la Cernavodă. Proiectul este evaluat la aproximativ 8 miliarde de dolari. În plus față de contribuțiile din partea S.U.A, Canadei și Franței, o sumă semnificativă din conținutul acestui proiect va fi din partea României, a precizat Zuckerman.

Tot pe 9 octombrie, Banca de Import-Export a SUA (ExIm) a semnat un memorandum de înțelegere care prevede că va oferi României până la 7 miliarde de dolari finanțare pentru proiectul de la Cernavodă. Va oferi asistență financiară și U.S. International Development Finance Corporation (Banca de dezvoltare a SUA).

„Proiectul de la Cernavodă reprezintă o paradigmă a viitoarelor colaborări româno-americane pentru construirea marilor proiecte de infrastructură”, a mai afirmat ambasadorul.

Potrivit datelor Comisiei Europene, Olanda este principalul producător de gaze naturale din UE, cu 7,2 miliarde de metri cubi, în scădere de la 10,6 miliarde de metri cubi în trimestrul întâi din 2019. Pe locul doi, România a avut o producţie de 2,5 miliarde de metri cubi, în scădere cu 5%, de la 2,6 miliarde de metri cubi.

În Marea Neagră s-ar afla zăcăminte de gaze estimate la circa 200 miliarde metri cubi. Americanii de la Black Sea Oil & Gas se pregătesc deja pentru extracție, urmând ca primele cantități de gaze din perimetrul Midia să ajungă în sistemul național de transport undeva pe la mijocul anului viitor. Pentru gazele aflate la mare adâncime, din perimetrul Neptun, deciziile de investiție au întârziat foarte mult din cauza legislației nefavorabile companiilor care dețin licențele. OMV Petrom, care deține licență pentru perimetrul Neptun, alături de americanii de la Exxon, au amânat de la an la an decizia de investiții. Companiile solicită modificarea Legii Offshore, însă până acum a lipsit voința politică. Actualul Guvern spune că vrea modificare prin Parlament, însă după alegeri, când va fi schimbată actuala configurație politică.

sursa: hotnews.ro

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Evidența Persoanelor Alba: Precizări legate de valabilitatea actelor de identitate care au expirat începând cu 1 martie 2020

Publicat

evidenta populatiei alba

Ca urmare a creșterii ratei de infectare cu Sars-Cov-2, pentru a se preveni aglomerarea ghișeelor Serviciilor Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor, reprezentanții Direcției Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor Alba reamintesc cetățenilor că actele de identitate care au exipirat începând cu 1 martie 2020 își mențin valabilitatea pe durata stării de urgență/alertă și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia.

„În considerarea dispozițiilor cuprinse în art. 45 din O.U.G. nr. 70/14.05.2020, coroborate cu cele ale art. 4 alin. (5) din Legea nr. 55/15.05.2020, actele de identitate al căror termen de valabilitate (înscris în actul de identitate) a expirat începând cu data de 1 martie 2020, își mențin valabilitatea pe toată perioada stării de urgență/alertă precum și pentru o perioada de 90 de zile de la încetarea acestei stări.

Pentru informații suplimentare vă puteți adresa în mod direct serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor care deservește localitatea dumneavoastră de domiciliu/reședință (datele de contact ale celor 13 S.P.C.L.E.P. din județul Alba se găsesc pe site-ul www.dpcepalba.ro , la secțiunea Servicii locale)”, au transmis reprezentanții DPCEP Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă Ioan Lazăr, candidat Camera Deputaților – Pro România: Județul Alba merită cea mai bună echipă!

Publicat

” Este o mare onoare și responsabilitate să pot lucra împreună cu 2 dintre cei mai buni prim – miniștri pe care i-a avut România de la Revoluție încoace.

Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au dovedit în timpul mandatelor lor că au capacitatea și voința de a lua cele mai bune măsuri pentru dezvoltarea țării și bunăstarea românilor.

PRO ROMANIA este atât prin definiție, cât și prin acțiuni PRO OAMENI pentru că resursa umană este cea mai mare valoare a unei țări; PRO PRODUS ROMÂNESC pentru că produs în România aduce valoare țării; PRO EDUCAȚIE pentru că educația ne dezvoltă; PRO SĂNĂTATE pentru că sănătatea ne face să fim puternici. În cei 25 de ani de când activez în politică nu am avut alt obiectiv decât dezvoltarea județului Alba.

Doresc să îi asigur pe locuitorii județului că vor avea în mine și în echipa noastră un sprijin în a pune Alba pe lista județelor importante din România și îi voi reprezenta cu demnitate în Parlament. Dar voi rămâne același om simplu care a muncit în fiecare zi, care s-a zbătut pentru fiecare dintre voi care mi-ați cerut ajutorul și care a adus plus valoare județului nostru.

Am convingerea că împreună cu voi reușim să ducem această țară acolo unde îi este locul și vom fi mândri de realizările noastre. Atât timp cât suntem PRO, vom face lucrurile așa cum trebuie făcute”, a declarat Ioan Lazăr.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Complex sportiv de peste 15,2 milioane de lei, lângă baza de tratament din Ocna Mureș. Cum va arăta zona

Publicat

Un complex sportiv cu terenuri de baschet, fotbal, volei, beach volei și badminton, cu zone de tenis de masă, de recreere pentru seniori și de fitness, dar și piste de biciclete și de alergare, va fi realizat în orașul Ocna Mureș, în zona bazei de tratament aflată în prezent în construcție. Investiția se ridică la peste 15,2 milioane de lei, fără TVA. 

Compania Națională de Investiții a lansat o licitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru executia lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Amenajare complex sportiv în zona bazei de tratament și agrement Ocna Mureș, str. Fabricii, oraș Ocna Mureș”. Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 15.207.533,43 de lei, fără TVA. 

 

Potrivit caietului de sarcini, investiția constă în amenajarea unui complex sportiv în orașul Ocna Mureș, pe un teren în suprafață de 40.433 mp. Soluția arhitectural urbanistică prevede:

 • asigurarea accesului pietonal și auto pe parcelă până la amenajările sportive propuse
 • amenajare parcare 82 locuri
 • amenajarea unui teren de baschet
 • amenajarea unui teren de fotbal împrejmuit și dotat cu nocturnă
 • amenajarea unui teren de volei
 • amenajarea unui teren de beach volei
 • amenajarea unui teren de badminton
 • amenajarea unei zone de tenis de masă
 • amenajarea unei zone de recreere pentru seniori
 • amenajarea a două zone de fitness
 • amenajarea unei zone de fitness seniori
 • amenajarea unei piste de alergare (tartan)
 • amenajarea unei piste de biciclete (2 metri lățime, acoperită cu un strat de asfalt)
 • amenajarea unei alei de pietriș
 • construirea unei clădiri administrative cu următoarele spații: vestiare, grupuri sanitare, recepție, birou administrație, birou pază, cabinet medical, depozit materiale de întreținere, spațiu tehnic
 • realizarea unui sistem de iluminat
 • amenajarea de spații verzi.

Din punct de vedere funcțional amenajarea va cuprinde aleile de promenadă și acces până la terenuri și terenurile de sport propriu zise. Aleile propuse vor asigura accesul auto de la nivelul străzii existente în partea de N care este dimensionat astfel încât să fie accesibil mașinilor de intervenție în caz de urgență.

Totodată, s-a prevăzut ca și aleile pietonale și velo să poată fi folosite ocazional pentru accesul mașinilor de intervenție în caz de urgență. Se propune realizarea unei parcări cu capacitate de 82 locuri, totodată, se propune amenajarea a 100 de locuri de parcare pentru bicicletă.

Terenurile vor asigura spații special destinate practicării diferitelor tipuri de sporturi, având trasări pentru volei, badminton, fotbal, tenis si baschet.

complex sportiv baza ocna mures pr4

Zonele de fitness vor fi dotate cu aparatură specifică pentru exterior.

Clădirea administrativă va avea o suprafață utilă de 297,31 mp.

Cum vor arăta o parte din dotările complexului sportiv

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate