Connect with us
Advertisement

Actualitate

Guvernul a aprobat înființarea Poliției Animalelor. Structura subordonată ANSVSA va avea, în Alba, doi sau trei angajați

Publicat

Guvernul  a aprobat, marti, infiintarea, la nivelul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), a unei structuri denumita „Politia sanitar-veterinara a animalelor”. Politia Animalelor ar urma sa se ocupe de controlul tuturor locurilor unde sunt tinute animale, de la ferme, la pet shop-uri, incluzand gradini zoologice, circuri si adaposturi, precum si locuintele unor detinatori, alaturi de transporturile de animale, a explicat, in luna aprilie, Kuki Barbuceanu, consilier in cadrul Directiei Generale Control Oficial din ANSVSA, din care ar urma sa faca parte si aceasta noua structura.

La Alba Iulia a existat o tentativă de înființare a unei ”secții” de Poliție a Animalelor în anul 2011. A fost deschis chiar și un sediu, în centrul municipiului  pe strada Republicii.

Poliţia Animalelor Alba a rămas doar pe hârtie, după ce, pe rând, toţi agenţii şi inspectorii au demisionat, iar sediul a fost zăvorât cu lacătul. Angajaţii nu au mai onorat sesizările, după ce au aşteptat în van şapte luni să-şi primească salariile şi să le fie decontate cheltuielile cu utilităţile
Înfiinţarea Poliţiei Animalelor în Alba, la începutul anului 2011, a fost apreciată de unii, contestată de alţii. Una peste alta, agenţii şi inspectorii şi-au câştigat vizibilitate şi prestigiu prin acţiunile din teren. Cele mai multe cazuri pe care le-au instrumentat au avut legătură cu animale lovite, abandonate şi chiar înfometate de proprii stăpânii. Elanul s-a pierdut treptat, după ce oamenii au constatat că munca lor nu este remunerată în niciun fel.

Fondul lunar de salarii pentru cei 14 agenţi şi inspectori care activau la structura din Alba era de aproximativ 14.000 de lei. La această sumă se adaugă şi cheltuielile cu chiria spaţiului, dar şi cu utilităţile şi combustibilul pentru deplasarea în teren, aproximativ 1.000 de lei lunar. Întrucât de la centru nu erau alocate la timp, angajaţii erau nevoiţi să suporte cheltuielile din buzunarul propriu. Ca urmare conducerea de la centru ar trebui să le plătească, pe lângă restanţele de ordin salarial încă aproximativ 4.000 lei. Demisia unuia dintre ”polițiști” a fost cu efect de domino. Rând pe rând, toţi cei 13 inspectori şi agenţi şi-au scris demisiile şi au renunţat „să facă voluntariat 100 la sută“, după cum s-au exprimat foştii angajaţi.

Poliţia Animalelor, un ONG autodeclarat instituţie de protecţie a animalelor, a ajuns în conflict cu Poliţia Română care a cerut judecătorilor, la sfârşitul lunii mai 2011, să anuleze certificatul prin care a fost înregistrată la Oficiul de Stat şi Invenţii şi Mărci (OSIM) marca „Poliţia Animalelor”, dar şi certificatul de înregistrare a însemnelor. În plus, şefii Poliţiei Române au fost nemulţumiţi şi de faptul că agenţii şi inspectorii de la Poliţia Animalelor au funcţii similare cu ale lor, iar autoturismele din dotare au embleme inscripţionate cu însemnul „Poliţia“. Procesul este pe rol.

Noua poliție a animalelor înființată de Guvern și ANSVSA

Astfel, prin Hotararea aprobata de Executiv, care vizeaza modificarea HG 1415/2009 privind organizarea si functionarea ANSVSA si a unitatilor din subordinea acesteia se mentioneaza ca Autoritatea se afla in coordonarea Ministrului Agriculturii. Totodata, Executivul a reiterat ca numarul total de posturi este de 5.419.

Poliţia Animalelor va intra în structura Autoriăţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) care va verifica deţinătorii de animale şi îi va sancţiona pe cei care nu le hrănesc sau le maltratează, prin adoptarea unei hotărâri de Guvern. La nivel judeţean, fiecare direcţie ar urma să aibă doi-trei angajaţi cu atribuţii de protecţie a animalelor.

Direcţia Poliţia Animalelor este prevăzută în noua organigramă a ANSVSA, ce trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern.

Poliţia Animalelor ar urma să se ocupe de controlul tuturor locurilor unde sunt ţinute animale, de la ferme, la pet shop-uri, incluzând grădini zoologice, circuri şi adăposturi, precum şi locuinţele unor deţinători, alături de transporturile de animale, a explicat pentru Mediafax Kuki Bărbuceanu, consilier în cadrul Direcţiei Generale Control Oficial din ANSVSA din care ar urma să facă parte şi această nouă structură.

Poliţia Animalelor va răspunde la sesizări, va merge în control şi va aplica sancţiuni contravenţionale principale – amenzi – şi complementare – confiscarea animalelor, când va constata încălcarea legislaţiei privind protecţia animalelor.

În cazul în care se impune confiscarea, va fi nevoie de adăposturi pentru animalele mari. În acest sens, reprezentanţii ANSVSA discută cu reprezentanţii consiliilor judeţene să înfiinţeze în fiecare judeţ un adăpost cu cel puţin 15 locuri pentru animale mari, a mai spus Bărbuceanu, adăugând că şi ONG-urile s-ar putea implica în rezolvarea acestei probleme. În prezent autorităţile nu au de cele mai multe ori unde să ducă un cal sau un alt animal mai mare care trebuie preluat pentru că este maltratat sau ţinut în condiţii improprii de stăpân, a precizat Bărbuceanu.

Transportul animalelor în bune condiţii va fi un alt aspect verificat de Poliţia Animalelor, întrucât şi aici se înregistrează abuzuri, a arătat Bărbuceanu exemplificând prin cazul cailor de la Letea care erau duşi la abator în mai 2011, fiind înghesuite zeci de animale într-un camion fără respectarea regulilor privind hrana şi adăpatul.

Poliţia Animalelor ar urma să aplice Legea de privind protecţia animalelor (Legea 205/2004, modificată prin Legea 9/2008), Legea privind câinii fără stăpân (Legea 258/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001), precum şi Regulamentul (CE) nr. 1/2005 privind protecţia animalelor în timpul transportului.

În cazul constatării unor fapte de natură penală, această structură va sesiza Poliţia Română, în cadrul unui protocol cu Ministerul Afacerilor Interne la care se lucrează de asemenea în prezent.

Ca direcţie, Poliţia Animalelor ar urma să aibă 15 angajaţi, în afara directorului. De asemenea, fiecare direcţie judeţeană a ANSVSA ar trebui să aibă câte doi – trei angajaţi cu aceleaşi atribuţii privind protecţia animalelor, a mai arătat Bărbuceanu.

Poliţia Animalelor nu va avea atribuţii noi faţă de cele pe care le are în prezent ANSVSA în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor, dar va funcţiona ca o structură specializată pentru protejarea acestora.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement