Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul a aprobat introducerea a 16 molecule noi pe lista de medicamente compensate şi gratuite

Publicat

Guvernul a aprobat astăzi includerea a 16 molecule noi în lista de medicamente compensate și gratuite de care asigurații vor beneficia cu sau fără contribuție personală.

Medicamentele nou introduse sunt destinate pentru tratamentul mai multor afecțiuni: tuberculoză, afecțiuni oncologice, astm bronșic,  poliartrită reumatoidă, HIV/SIDA, dermatită atopică gravă, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

3 dintre moleculele introduse astăzi în lista de medicamente gratuite sunt destinate  tratamentelor pentru afecțiuni oncologice: leucemie limfoblastică acută, mielom multiplu și mielom multiplu recidivant.

Un număr de 9 molecule sunt destinate pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistente. Astfel, Ministerul Sănătății completează lista de medicamente necesare pentru tratamentul pacienților în cadrul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, asigurând accesul tuturor pacienților la tratament în momentul în care nu vor mai beneficia de finanțarea externă pentru tratamentul tuberculozei.

Cele 9 molecule noi se adaugă celor 21 de denumiri comune internaționale (DCI), utilizate în tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibilă sau multidrog – rezistentă care se află în lista de medicamente compensate 100%  și care se acordă bolnavilor incluși în Programul național de tratament al bolnavilor cu tuberculoză.

Rezultatele ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în țara noastră, urmare a derulării mai multor programe de combatere a acestei afecțiuni.

Ministerul Sănătății a aprobat o serie de măsuri pentru îmbunătățirea controlului tuberculozei, printre cele mai importante fiind Strategia Națională de Control a Tuberculozei în România 2015 — 2020 și asumarea finanțării din bugetul Ministerului Sănătății a activităților de prevenire, supraveghere și control a tuberculozei realizate la nivelul unităților sanitare care implementează Planul Național de Tuberculoză.  

Strategia Națională de Control a Tuberculozei în România 2015 — 2020 (document aprobat de Guvernul României prin HG.121/2015) are ca scop eliminarea TB ca problemă de sănătate publică în România până în 2050.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate