Actualitate
Guvernul ar putea anunța taxarea pe cifra de afaceri a companiilor mari. Reacția furnizorilor de utilități
Guvernul ar putea anunţa în marți seară introducerea unui nou regim de taxare pentru companii, în condiţiile în care liderul PSD, la impulsul lui Liviu Dragnea înregistrat la Consiliul Naţional al PSD de duminică. Inițiativa vine în contextul incertitudinilor care planează în jurul bugetului pe 2019 și în condițiile cheltuielilor promise deja de Guvernul Dăncilă şi coaliţia PSD-ALDE.
În cursul serii de marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, va anunţa mai multe măsuri în zona fiscală pe care Guvernul intenţionează să le adopte în perioada următoare. Transformarea din impozit pe profit în impozit pe cifra de afaceri la companiile din energie este un scenariu de lucru la PSD pentru construirea bugetului pe 2019.
Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), o asociație care reunește companii cu capital românesc și străin precum Transelectrica, Electrica, E.ON, ENGIE, Enel sau CEZ, a reacționat dur față de posibilitatea introducerii din 2019 a unui impozit pe cifra de afaceri.
”Dacă aceste informații “pe surse” s-ar materializa, consecințele ar fi devastatoare, nu numai pentru sectorul energetic, ci și pentru întreaga economie românească și pentru români. De asemenea, este de așteptat să apară numeroase falimente și nici o companie să nu fie în măsură să își asume rolul de furnizor de ultimă instanță”, precizează organizația amintită, într-un comunicat de presă.
”Eu cred că Guvernul condus de doamna Viorica Dăncilă nu mai trebuie să tolereze un asemenea comportament şi de aici de la tribuna Consiliului Naţional vă cer să interveniţi de urgenţă. Adică în ceea ce am vorbit despre domeniile pe care le-am amintit până acum, în energie, în gaze, în justiţie. La jocurile de noroc de exemplu, acum este impozit pe profit. Foarte bună măsură, dar ei nu au profit. Uitaţi-vă la cifra de afaceri totuşi! (…) Şi cu companiile de telefonie mobilă, toţi vorbim la telefon, spre satisfacţia securiştilor. Dar poate ar fi bine când discutăm despre taxele pe care trebuie să le plătească, să plătească aşa cum trebuie în România” a spus Dragnea.
ACUE arată că, având în vedere că furnizarea de energie este o activitate bazată pe marje mici de profitabilitate, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar avea următoarele consecințe:
– Furnizorii și traderii de energie ar fi expuși riscului de a rămâne fără lichidități, ceea ce i-ar obliga să își întrerupă activitatea de vânzare a energiei electrice, a gazelor naturale și a agentului termic. Această situație va determina, la rândul ei, probleme semnificative de siguranță a aprovizionării cu energie, în special în perioada de iarnă, putând genera un risc pentru securitatea națională.
– Capacitatea investițională a companiilor energetice ar fi grav afectată, iar investitorii ar fi nevoiți să sisteze programele de investiții, deși există un consens larg că sunt absolut necesare investiții de mai multe miliarde de euro pentru continuarea modernizării sistemului energetic și pentru dezvoltarea de noi capacități și a unor noi resurse.
– Dată fiind importanța strategică a sectorului energetic și rolul acestuia pentru Bursa de Valori București, introducerea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri ar avea consecințe foarte grave asupra prețului acțiunilor și ar crea pagube colaterale, pe scară largă, companiilor românești listate, pieței de capital, dar și zecilor de mii de români care au investit în acțiunile acestor companii.
– Semnalul transmis comunității de afaceri ar fi dezastruos, percepția despre Româna în străinătate fiind afectată pe termen lung.
Intervenția lui Dragnea a fost pregătită din timp. O serie de siteuri apropiate de PSD au relatat în ultimele săptămâni că românii plătesc prea mult la utilități față de situația de dinainte de 1989, în condițiile în care toate resursele sunt românești, dar administrate de companii străine.
Surse: Digi24.ro, g4media.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News