Economie
Guvernul prelungește plafonarea tarifelor RCA și pentru anul viitor. Care este termenul propus
Plafonarea tarifelor RCA. Un proiect de hotărâre de guvern publicat în consultare publică de către Ministerul Finanțelor prevede prelungirea măsurii până în primăvara anului 2025.
Propunerea este de prelungire până la data de 31 martie 2025 a perioadei de aplicare a tarifelor de primă maxime și a comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA. Este vorba despre cele prevăzute în HG 1326/2023, cu modificările ulterioare.
UPDATE: Hotărârea va fi aprobată miercuri, 18 decembrie, de Guvern:
”Prelungim azi plafonarea prețurilor la polițele RCA cu încă 3 luni, până la 31 martie 2025, la propunerea ASF. Vrem să preîntâmpinăm apariția unor dezechilibre în piață și să prevenim creșterea prețurilor pentru aceste polițe. Plafonarea a fost decisă în aprilie 2023, și prelungită succesiv, iar efectul a fost calmarea pieței RCA”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern din 18 decembrie.
”Situația actuală poate fi încadrată ca situație de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncționalitate evidentă a pieței”, notează Ministerul Finanțelor.
Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către societățile de asigurare care practică RCA se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, potrivit sursei citate.
Prima plafonare a tarifelor RCA a fost stabilită în 5 aprilie 2023. Acestea au fost plafonate la nivelul celor din 28 februarie 2023, inițial pentru 6 luni. Apoi perioada a fost prelungită succesiv până în 31 decembrie 2023, 31 martie 2024, 30 iunie 2024, 30 septembrie 2024 și 31 decembrie 2024.
A fost permisă indexarea primelor de asigurare practicate de către asigurătorii RCA la data de 28 februarie 2023, cu un procent de maximum 6,8%.
Plafonarea tarifelor RCA. Context
Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF și sucursale a fost de aproximativ 6,8 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024. Acestea sunt în creștere cu 8,2% comparativ cu perioada similară a anului precedent, potrivit datelor MF.
Valoarea activelor lichide la finalul lunii septembrie 2024 este în creștere cu 14% față de cea de la finalul anului 2023.
S-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de cazuri încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat (+ circa 23.500 de cazuri față de începutul lunii septembrie). Societățile au preluat în asigurare aproximativ 7500 de astfel de cazuri pe lună de la începutul anului 2024.
Inițiative legislative
În prezent se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislației naționale privind asigurările RCA prin care se intenționează corectarea dezechilibrelor existente.
Iar BAAR are în analiză modificarea metodologiei de calcul a factorului „N” inclus la încadrarea asiguraților în categoria asiguraților cu risc ridicat.
Totodată, ASF are în curs de elaborare un ghid de bune practici adresat asigurătorilor RCA în vederea creșterii incluziunii financiare, creșterii gradului de cuprindere în asigurarea RCA și îmbunătățirii practicilor asigurătorilor în relația cu proprii asigurați și persoanele prejudiciate.
Vezi integral:
Proiect plafonare tarife RCA până la 31 martie 2025
Notă fundamentare proiect plafonare tarife RCA până la 31 martie 2025
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News