Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Guvernul promite ambulanțe pentru medicii de familie din comune. Bani pentru achiziție, dotare și întreținere

Publicat


Guvernul vrea să lanseze o schemă de minimis prin care să acorde ajutoare nerambursabile de până la 200.000 de euro pentru finanţarea achiziţionării de către medicii de familie de ambulanţe pentru urgenţă, dotarea acestora şi acoperirea cheltuielilor de personal şi curente cu acestea, pe cel puţin un an de zile. Potrivit Guvernului, numărul total de beneficiari este de circa 2800 de medici de familie, respectiv câte un beneficiar pe fiecare comună care nu dispune de ambulanţă.

Pe agenda ședinței Guvernului de joi, de 23 mai, a fost inclus un Memorandum privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru Programul „O comună – o ambulanţă” şi încadrarea acestei schemei de ajutor de minimis în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român.

 

Potrivit documentului, schema de ajutor de minimis are în vedere finanţarea achiziţionării de către medicii de familie de ambulanţe pentru urgenţă, dotarea acestora şi acoperirea cheltuielilor de personal şi curente cu acestea, pe cel puţin un an de zile. Programul are ca obiectiv îmbunătăţirea servicilor de sănătate prin asigurarea mijloacelor de acces rapid la aceste servicii pentru cazurile de urgenţă.

Finanţarea din această schemă de ajutor se face sub forma unei scheme de ajutor de minimis, respectiv granturi, până la maxim 200.000 euro, pentru cheltuielile ce vizează atingerea obiectivului de asigurare în fiecare localitate, îndeosebi rurală, a cel puţin unei ambulanţe dotate corespunzător. Furnizorul schemei de minimis va fi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, conform prevederilor din OUG nr. 22/2007 cu modificările şi completările ulterioare.

Durata schemei de ajutor de stat

Schema de ajutor de minimisare caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire până în anul 2022 în funcţie de validitatea Regulamentului Comisiei Europene în ceea ce priveşte schemele de minimis.

Se pot emite acorduri pentru finanţare în baza prezentei scheme până la data de 31 decembrie 2020, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat, în limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program.

Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2022.

Bugetul schemei de ajutor de minimis

Bugetul estimat al măsurii pentru întreaga perioadă este de 2,5 miliarde lei, din care 1 mld. lei în anul 2019, sub formă de credite de angajament, prin redistribuire din alocările acordate Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, conform Legii bugetului de stat pe anul 2019, nr. 50/2019.

Beneficiarii măsurii de finanţare

Beneficiarii acestei măsuri sunt medicii de familie, care se încadrează în prevederile art. 1, alin. (1) din Regulamentul (UE), nr. 1407/2013, respectiv întreprinderi, pentru că desfăşoară activitate economică. Numărul total de beneficiari este de circa 2800 de medici de familie, respectiv câte un beneficiar pe fiecare comună care nu dispune de ambulanţă.

Costurile eligibile pentru acordarea ajutorului

Categoriile de cheltuieli eligibile sunt:

a) achiziţia de ambulanţe şi dotarea acestora cu echipamentul medical necesar;

b) cheltuielile cu carburanţi şi întreţinerea acestora;

c) cheltuielile de personal (conducător auto şi personal medical);

d) cheltuieli pentru dotarea cabinetelor medicale.

Aceste cheltuieli sunt cheltuieli eligibile, dacă se efectuează în mod cumulativ, respectiv în legatură cu achiziţia de ambulanţe.

Efectele preconizate ale măsurii:

La finalul implementării acestei scheme de ajutor de minimis se va realiza obiectivul ca toate localităţile să dispună de cel puţin o ambulanţă care să asigure serviciul medical de urgenţă.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Zeci de răniți și imobile avariate în urma unui cutremur produs în Albania. După o oră s-a înregistrat unul și în Vrancea

Publicat

UPDATE: Presa anunță că ar fi vorba despre minim 68 de răniți, după ce autoritățile anunțaseră inițial 20. Cutremurul s-a resimțit la mare depărtare de locul producerii.  Un seism cu magnitudinea de 5,6 pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seara, la 30 de kilometri vest de capitala Albaniei, Tirana, a anunţat Serviciul de prospectare geologică […]

Citește mai departe
Publicitate

Educație

Raport CE: Elevii din România vor avea anul acesta cele mai lungi vacanțe de Crăciun și Paște din UE

Publicat

vacanta de iarna

Elevii din România vor avea 41 de zile de vacanță de sărbători, potrivit calendarului anului școlar 2019-2020. Sunt 23 de zile pentru Vacanța de Crăciun și încă 18 zile libere în Vacanța de Paște. Sunt cele mai lungi perioade de vacanță din Uniunea Europeană, atât pentru perioada liberă de Crăciun, cât și pentru Paște, potrivit […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO DOCUMENT: Cea mai veche hartă a oraşului Alba Iulia. Prima imagine a Cetăţii medievale, de la 1687 o datorăm unui italian

Publicat

Prima imagine a Cetății medievale din Alba Iulia o datorăm unui italian și este datată în 1687. Planul stampă ne înfățișează orașul și incinta Cetății în linii generale, dar precise, susțin istoricii. „Pianta d’ Alba Iulia“ ne aduce în față o Cetate în formă pătrată, cu două bastioane (lucrare de fortificație construită de obicei la […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Român condamnat la cea mai grea pedeapsă în Germania: închisoare pe viață. Faptele sale i-au oripilat pe anchetatori

Publicat

Un român de 23 de ani a fost condamnat în Germania la închisoare pe viață, cea mai aspră pedeapsă din legea penală din această țară, care este aplicată în mod excepțional. Sava J. și-a ucis șefa, o femeie în vârstă de 51 de ani, pentru că nu a vrut să-i mărească salariul. Ce a urmat după […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate