Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul reduce cheltuielile cu serviciile juridice şi deplasările în străinătate pentru unităţile administrative din ţară

Publicat

Guvernul a decis miercuri, reducerea cheltuielilor privind contractarea unor servicii. Se are în vedere limitarea costurilor cu serviciile juridice, dar şi cele privind deplasări în străinătate ori studii de fezabilitate.

Instituţiile publice, regiile autonome şi companiile naţionale nu vor mai putea contracta servicii de consultanţă şi asistenţă juridică, în condiţiile în care au personal popriu de specialitate. De asemenea, vor trebui scăzute cheltuielile de personal şi deplasări cu 30%.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali ori înalţii funcţionari publici vor fi însoţiţi de cel mult două persoane, în deplasările în străinătate. Aceleaşi condiţii sunt aplicate şi în cazul miniştrilor ori secretarilor de stat şi funcţii similare.

Instituţiile publice nu vor putea face cheltuieli privind achiziţionarea/elaborarea studiilor de prefezabilitate/fezabilitate, dacă în ultimii cinci ani bugetari au fost întocmite şi înregistrate în contabilitate studii cu acelaşi obiect. Aceste studii vor fi actualizate.

Doar autorităţile publice locale şi centrale, cu rol de ordonator principal de credite pot achiziţiona din fonduri publice tipărituri şi alte bunuri pentru acţiunile de reprezentare şi protocol (inclusiv zile festive şi onomastice). Excepţie fac companiile naţionale şi regiile autonome care au înregistrat pierderi în anul precedent. Acestea pot să cumpere doar bunuri pentru acţiunile de reprezentare şi protocol în cazul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Vicepremierul Florin Georgescu a prezentat că, potrivit Curţii de Conturi, 408 entităţi administrative teritoriale (3% din cele existente) au cheltuit 135 de milioane de euro doar pentru servicii juridice, din care doar 62 de milioane euro cu personalul permanent şi 72 de milioane euro pentru servicii juridice furnizate de firme externe.

Apelarea la servicii externe de consultanţă juridică poate fi posibilă în anumite condiţii. „E permisă apelarea la asemenea firme de consultanţă numai în cazuri în care instituţiile publice locale şi centrale sunt confruntate cu anumite procese mai importante, care privesc sume importante. În acele condiţii, entitatea din domeniul public sau din domeniul privat al statului – regii autonome şi companii cu capital de stat – pot merge la miniştri sau, la autorităţile locale, primarul merge la Consiliul Judeţean”, a spus Georgescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax