Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul va introduce ”taxa pe soare”. Românii cu fotovoltaice vor fi obligați să plătească pentru ce produc și consumă. Condiții

Publicat

Una dintre ordonanțele aprobate de Guvern în seara dinainte de minivacanța de Ziua Națională prevede ”taxa pe soare”, ce ”vizează cetăţenii şi firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent şi îl consumă în propria gospodărie sau firmă”, susține USR, într-un comunicat.

Măsura pare menită să descurajeze instalarea de noi panouri fotovoltaice, în plină criză energetică. Guvernul le transmite astfel firmelor și persoanelor care vor să învestească în energie verde ca vor fi taxate în anul 2026 pentru ceea ce consumă.

Uniunea Salvaţi România solicită guvernanţilor stoparea publicării în Monitorul Oficial şi refacerea ordonanţei de urgenţă, emisă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile. Formațiunea acuză că Guvernul PSD-PNL că, prin acest act normativ, se „inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare”.

În context, Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, afirmă că măsura a fost luată de Guvern pentru a proteja „monopolul şi piaţa captivă a companiilor energetice”.

„România este un stat european care doreşte să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim şi o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD şi PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul şi piaţa captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu preţul sacrificării producţiei de energie în plină criză energetică”, spune Cristian Ghinea.

Vezi și Contoarele inteligente pentru energie electrică devin obligatorii, în următoarea perioadă. Costuri în plus pentru consumatori

Faţă de cele menţionate, USR cere stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe de urgenţă, considerând că pune în pericol toate ţintele de investiţii în energie regenerabilă.

„Statul ar trebui să încurajeze cetăţenii şi firmele să devină prosumatori şi să elimine birocraţia în domeniu. Cumulând puterea mică a celor mulţi, vom putea asigura mai repede independenţa energetică a ţării şi vom creşte potenţialul de export de energie. În ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalaţii cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiţie în energie din România din ultimii ani şi a fost făcută de mulţi cetăţeni şi companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare)”, se afirmă în comunicat, potrivit Agerpres.

În schimb, susţin reprezentanţii USR, Ministerul Energiei nu este în stare să folosească banii europeni din două surse de finanţare importante: „500 de milioane de euro din PNRR (negociate de USR) pentru panouri fotovoltaice; 1,4 miliarde de euro are România din Fondul de Modernizare al UE”.

Articolul din OUG vizat

Cristian Ghinea a indicat, pe Facebook, articolul la care se referă din ordonanța de guvern aprobată de Guvern în 29 noiembrie (art 21, alineat 3):

”Art. 21

(3) Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor, într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

  • a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin
  • b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel național și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a  sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile
  • sau
  • c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW”.

Integral, textul OUG:

Ordonanța aprobată de Guvern

Marţi, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Acest act normativ a contribuit la îndeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de seră într-un mod cât mai rentabil, cu mixuri energetice cu capacitatea specifică de producere a energiei din surse regenerabile de care ţara noastră dispune. În plus, pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru următorii ani până în 2030, se accelerează implementarea proiectelor de investiţii care sunt realizate prin finanţarea prevăzută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta 6, respectiv componenta energie”, a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Prin acelaşi act normativ, a adăugat el, ordonanţa de urgenţă stabileşte scheme de sprijin pentru energia din surse regenerabile, stabilitatea sprijinului financiar, calcularea ponderii energiei din surse regenerabile, precum şi o procedură de notificare simplă pentru racordările la reţea ale instalaţiilor, alături de adoptarea pe scară largă a utilizării energiei din surse regenerabile în sectoare precum transporturi, prosumatori sau comunităţi de energie din surse regenerabile, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

23 Comentarii

23 Comentarii

  1. gogu

    duminică, 04.12.2022 at 15:49

    Pe cînd și o taxă pe aerul consumat?

  2. Alexandru B

    duminică, 04.12.2022 at 16:21

    Avocatul poporului nimic???
    Soarele este de la Dumnezeu, nu acceptam asa ceva.
    Maine pot pune taxa pe aerul respirat!!!
    Astia chiar vor sa ne forteze sa mergem peste ei, ne forteaza limitele!!!

  3. Angela

    duminică, 04.12.2022 at 19:11

    Rușine să le fie. Folosesc centrala pe curent și, deși este ecologică, nu polueaza, nu am reducere la curent, dimpotrivă, platesc cel mai mare preț. Ca să nu plătesc curentul toată pensia, mi-am pus fotovoltaice pe cheltuială proprie, cumpărate cu credit bancar. Și hop, vine statul degeaba să mai ia și ce nu produce.
    Frumos, n-am ce zice.
    Rușine!!!!

  4. Mihail Nagy

    duminică, 04.12.2022 at 21:03

    Nu cred că e cazul sa se ratifice o astfel de ordonanță care este împotriva bunului simț,iar inițiatorul acesteia este un antiromân un dusman al oamenilor al părinților și chiar al copiilor lui ,un om bolnav,ar trebuie dus la spital.

  5. Tudor Coconul

    duminică, 04.12.2022 at 21:03

    hotilor , eu am investit 10000 € din banii mei fara ajutorul nimanui si acum veniți cu taxe , nu o sa puteti face asa ceva . mergem in instanta si veți pierde , o sa ne strangem mai multe persoane care sunt prosumatori si angajam o casa de avocatură pentru a ne face dreptate.

  6. Goruian Daniel

    luni, 05.12.2022 at 07:42

    Așa e în românia cretini sunt în politică niște boi votează și alți prosti sunt de acord românia e țara mafioților,interlopilor,bombardierilor care au rate la bancă 3,4 copii și ei se iau la trântă cu bogați pământului

  7. Un cititor.

    luni, 05.12.2022 at 07:53

    niște cretini, și ăia care ne conduc și noi care ii alegem. de asta avem 4 mil de emigranți.

  8. Stefan

    luni, 05.12.2022 at 09:10

    o aberație….
    In loc să susții instalarea de panouri tu pui taxa pe soare.
    Soarele asta este proprietatea PSD și PNL?
    Cred că o fi soare de ăla turcesc și de aia se pune taxa pe el.

    Pe când taxa pe urinat acasă?

  9. Gavriliu

    luni, 05.12.2022 at 09:37

    Eu nu reușesc să înțeleg cât îl mai tine în brațe pe acest dobitoc Popescu PNL după câte câte critici au fost adresa acestuia,problema este că aceasta construcție politica a fost și este pentru viitoarele alegeri care mai de care să iasă în față ,in rest nu mai cred că pentru noi acești politicieni îmbuibați îi interesează ceva decât voturile!

  10. Radulescu ION Florian

    luni, 05.12.2022 at 10:41

    Cum sa ne taxezi pentru ceva ce este al meu,produs de mine pentru mine ?
    Proasta lumea ca nu iese in strada…dar nu cu luminite la telefon…
    Nu se va accepta asa ceva,eu unul nu voi accepta.
    In momentul in care vor aproba si aparea in monitorul oficial ar trebui ca cetatenii tarii sa dea in judecata statul..desi dureaza mult cetatenii vor castiga in instanta 100%.

  11. Alo

    luni, 05.12.2022 at 11:22

    Azi am achitat factura pt instalare panouri .Statul vrea sa ne distruga!!!!daca stiam cu macar o luna inaine ma retrageam din program.

  12. Apostolache Adrian

    luni, 05.12.2022 at 12:08

    Afara in strada cum sa iei taxa pe asa ceva da ce am facut noi soarele . Tupeu de bulangii . Eu nu am auzit asa ceva prin alte tari . Da de fapt romanii in casa la clanul , survivor si restu emisiunilor nepasatori de ce ne ia statu .

  13. Adelin Pilea

    luni, 05.12.2022 at 12:09

    Eu as propune ca celor care se intituleaza parlamentari sau stiu eu ce oameni care se cred in slujba poporului sa incerce sa mearga si ei putin peste hotare,in U.E sa se mai scoleasca putin sau cel putin sa vada realitatea…sa o poata discerne prin prisma elementelor normale de acolo.Rusine! Nu mai stiu de unde sa-si umple buzunarele de pe urma poporului deja slabit de deciziile lor incompetente

  14. Tihamer Fazakas

    luni, 05.12.2022 at 13:52

    Guvernul roman este ipocrit. soarele nu este al guvernului. nu este bunul cuiva ba mai mult noi vrem sa aderam in spatiul shengan cu tractorul si cu raba cinstruita ce ceasca. in loc sa investeasca in energia verde sau maimult de atat sa descurajeze pe roman sa isi procure pe bani proprii fotovoltaice.Eu propun sa le dam salarii de 2500 ron in mana un an sa vedem ce fac acestia cu banii astia bineinteles le taiem si masina de serviciu banii de mancare concediu etc.

  15. Marius

    luni, 05.12.2022 at 14:54

    Cel mai esimptit guvern din lume este la noi în tara…. Cum sa taxei soarele… Sa le fie rușine și sa se ducă și sa lase pe altcineva la guvernare

  16. Grigore stefan

    luni, 05.12.2022 at 18:39

    Hoților nu mai stiti pe ce sa mai ne luati bani,mai aveti putin si ne puneti taxe si pe aerul care îl respiram

  17. Mircea

    luni, 05.12.2022 at 18:46

    Trebuie luat măsuri împotriva acest gen de specimene, indiferent de orientare politică.
    Sunt niste gunoaie care arata nivel extraordinar al incompetenței și ura fata de propriul popor.
    Când se va trezi aruncați în tomberoane de la gunoi cum s-au întâmplat în Ucraina, vor înțelege cât de inutili și de nocivi sunt pentru România.
    Ciolan și Ciuciu ar trebui sa fie primi locuitorii al tomberonului.
    Chiar lumea va sta cu mana in sân și acum???

  18. Marin

    luni, 05.12.2022 at 20:34

    Parlamentarii , eurodeputatii noștri au avut o opoziție fata de acesta lege sau directiva care este clar ca este data de anumite grupuri de presiune ????? Sau suntem mereu la stadiul de ghiocei ?

  19. Fanel

    luni, 05.12.2022 at 22:50

    nu pot să cred asta este anti romani nici o tara europeana nu face așa ceva, să nu mai astepte votul oamenilor ,nu au frica de Dumnezeu ,dar intro zi vor plati în fata lui Dumnezeu RUSINEEE

  20. Gabi

    marți, 06.12.2022 at 09:00

    Acum ați pus stăpânire și pe soare , nu știți ce sa mai faceți ca să luați bani de la populație sa va băgați în buzunare
    Nu va mai saturati sa furați banii oamenilor.Urmeaza taxa pe aerul respirat , ai bani respiri nu ai bani nu mai respiri .Ar trebui sa ajutați oamenii nu sa va bateți joc de ei .
    RUSINE SA VA FIE

  21. Sebastian

    marți, 06.12.2022 at 09:06

    Ăștia sânt paraziții care ne conduc. Niste jeguri ordinare,gunoaie.

  22. Jhon

    marți, 06.12.2022 at 12:40

    pentru a proteja „monopolul şi piaţa captivă a companiilor energetice”.
    Dar de ce guvernul inchide centrale producatoare de curent fie pe carbune si mai nou centrala de la Cernavoda,ce ia mincat undeva sa inchida tot si acum se vaita?Nu tot guvernul a dus tara in situatia asta ?

  23. Levis

    miercuri, 07.12.2022 at 07:56

    In 2019 ne-am batut cu tablagi si tunurile de apa sa dam jos PSD-ul, acum ne ia astia si pielea dupa noi si stam in casa, ne meritam soarta, daca in 2019 intram peste ei in guvern nu facea uz de arma ca era lovitura de stat si se ajungea la altea alea dar romanu face miting pașnic, cum pula mea 200 de oameni coduc 10 milioane sau că-ți mai suntem, va zic eu prin frica,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate