ECONOMIE
Contoarele inteligente pentru energie electrică devin obligatorii, în următoarea perioadă. Costuri în plus pentru consumatori
Consumatorii de energie electrică vor fi obligați să-și instaleze contoare inteligente, în următorii șase ani. Mai mult, vor trebui să suporte cel puțin o parte din costurile legate de instalarea acestora.
În ședința din 29 noiembrie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență ce pune în aplicare o Directivă europeană.
Printre modificările din legislație, se adaugă obligația pentru consumatorii de energie electrică ”să contribuie, în mod transparent şi nediscriminatoriu, la costurile asociate introducerii sistemelor de măsurare inteligentă”.
Potrivit Legii 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, cu modificările și completările ulterioare, clienții care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW și cei care consumă anual peste un anumit prag stabilit de ANRE trebuie să aibă contoare inteligente până în 1 ianuarie 2024.
Pentru ceilalți, obligația este cu termen 31 decembrie 2028.
Pragurile de consum diferă de la un operator de distribuție la altul, de la un minim de 2.400 kWh pe an, adică 200 kWh pe lună, în zona de rețea Transilvania Nord a operatorului Distribuție Energie Electrică România (DEER), la un maxim de 3.500 kWh pe an, adică aproximativ 290 kWh pe lună, în rețeaua Distribuție Energie Oltenia, potrivit profit.ro
Costul montării unui astfel de contor a scăzut sub 100 de euro, în ultimii ani, potrivit sursei citate.
Articolul 66/ Legea 123 din 2012
”Sisteme de măsurare inteligentă
(1) ANRE evaluează implementarea sistemelor de măsurare inteligentă din punctul de vedere al costurilor și beneficiilor pe termen lung pentru piața de energie electrică, al rentabilității, precum și al termenelor fezabile de implementare, pe baza tuturor datelor obținute în urma realizării proiectelor și sistemelor instalate care asigură funcționalitățile specifice sistemelor de măsurare inteligentă.
2) Operatorii de distribuție au obligația să prezinte la ANRE proiecte de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă pe bază de analize cost-beneficiu proprii, în vederea respectării prevederilor alin. (3). Analizele cost-beneficiu vor conține descrierea detaliată a modului de îndeplinire a funcționalităților obligatorii pentru aceste sisteme, specificate prin reglementările tehnice în vigoare, precum și beneficiile oferite consumatorilor finali după instalarea sistemelor.
(3) În baza proiectelor prevăzute la alin. (2), ANRE aprobă un calendar de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă, astfel încât:
- a) clienții finali care au un consum anual mai mare decât un prag, exprimat în kWh, stabilit de ANRE în baza informațiilor și datelor colectate conform alin. (1) și (2), precum și clienții care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW să dispună de sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024;
- b) clienții finali care nu se încadrează în prevederile lit. a) să dispună de sisteme de măsurare inteligentă până la data 31 decembrie 2028, prin implementarea sistemelor de măsurare inteligentă pe scară largă exclusiv în condiții de eficiență a investițiilor”.
- c) clienţii finali prevăzuți la lit. a) și b) au obligaţia să contribuie, în mod transparent şi nediscriminatoriu, la costurile asociate introducerii sistemelor de măsurare inteligentă (articol nou introdus prin OUG din 29 noiembrie 2022)
Vezi Ordonanța de Urgență
Ce este și cum funcționează contorul inteligent
Contorul inteligent e un element care funcționează la adevărata capacitate doar când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă – împreună cu alte contoare, transmite informații către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central. Datele transmise sunt consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication) – cablurile de alimentare cu energie. Nu utilizează şi nu generează semnale WiFi.
Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat direct cu firma de distribuție, dar și cu clientul. Permite colectarea de date și identificarea zonelor în care trebuie făcute îmbunătățiri. Clientul își poate monitoriza și adapta consumul, potrivit e-distributie.com.
Ca aparat electric, contorul inteligent respectă toate normele şi cerințele de mediu româneşti şi intracomunitare. Contorul este marcat CE și e însoțit de certificatul de conformitate (conform dispozițiilor de la art. 5 din DG nr. 1022/2002) prin care se atestă faptul că produsul nu pune în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu are un impact negativ asupra mediului
Repunerea sub tensiune a contorului inteligent după deconectare
Una dintre funcțiile contorului inteligent e că poate opera deconectarea/reconectarea de la distanță, adică poate opri sau relua alimentarea cu electricitate a locului de consum.
Dacă nu mai aveți energie electrică, poate fi din două cauze:
- 1. S-a produs un incident în rețeaua electrică sau în instalația interioară a locației de consum. Trebuie verificată mai întâi instalația interioară –dacă protecțiile de la intrarea în casă au declanșat; dacă așa s-a întâmplat, se rearmează și ar trebui să fie din nou curent. Dacă nu au declanșat, se contactează compania, la numărul de deranjamente.
- 2. Releul intern al contorului a declanșat. În acest caz, afișajul LED e aprins și arată simbolul __/ __. Contorul e alimentat, dar nu și locul de consum. De ce? Fie pentru că a fost depășită semnificativ puterea contractată, fie pentru că s-a întârziat la plata facturii de energie către furnizor. Pentru prima situație, se poate opri funcționarea unor aparate din casă, care a crescut puterea utilizată, apoi se poate rearma contorul. Dacă se întâmplă des, se contactează compania, pentru a solicita spor de putere. Pentru a doua, se contactează furnizorul de energie electrică cu care ați încheiat contract.
foto: e-distributie.com
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Robert S
luni, 12.12.2022 at 12:59
Invadarea vietii private prin colectarea de catre contor al modelului de consum casnic la un nivel periculos de amanuntit / cand esti sau nu acasa, ce consumatori ai ( activitati domiciliare ), aparatura care are integrat vreu microfon sau camera ( conexiune transfer date direct prin intermediul liniilor de curent, posibilitatea serviciilor de a se conecta direct in modul remote control la anumite deviceuri )
Expunerea la un posibil atac cibernetic de catre terte entitati
Expunerea la radiatii electro-magnetice (EMF), inchiriati sau cumparati un detector de radiatii si mergeti la cineva care are un astfel de contoar inteligent ( masurati singuri ca sa nu mai existe posibilitatea discutiei ca ar fi o teorie a conspiatiei )
La mine au venit sa imi instaleze si am refuzat, din cate am inteles pe toata strada am fost doar 3 persoane care am refuzat, in rest toti au acceptat ( ignoranta = prostie, fiecare isi merita soarta, fiecare doarme asa cum isi asterne ) !