Eveniment
Hidroelectrica alocă peste 5,2 milioane de lei pentru reparații la Nodul de presiune Gâlceag. Care sunt problemele semnalate

Hidroelectrica alocă peste 5,2 milioane de lei pentru reparații la Nodul de presiune Gâlceag din cadrul amenajării hidroenergetice de pe valea Sebeșului. Lucrările au drept scop diminuarea exfiltrațiilor semnalate la galeria de acces către casă vane fluture/poarta etanşă și caverna casă vane fluture și astfel preîntâmpinarea unor degradări mai ample, care pot să pună în pericol siguranța amenajării.
Pentru aceasta este necesar diminuarea debitelor de exfiltrații, inclusiv consolidarea zonelor din spatele cămăşuielii de beton a galeriilor ce alcătuiesc nodul de presiune.
Hidroelectrica a lansat pe 8 aprilie, în SEAP, o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor având ca obiect diminuarea exfiltrațiilor semnalate la Nodul de presiune Gâlceag.
Valoarea totală este estimată la 5.279.121,53 de lei, fără TVA. Termenul de realizare este de 12 luni pentru serviciile de proiectare și de 18 luni pentru execuția lucrărilor.
Hidroelectrica alocă peste 5,2 milioane de lei pentru reparații la Nodul de presiune Gâlceag
Potrivit expertizei tehnice, necesitatea execuției lucrărilor de reparaţii la Nodul de presiune Gâlceag, în vederea eliminării deficienţelor semnalate la poarta etanşă, acces caverna casă vane fluture, caverna casă vane fluture, inclusiv zona supraterană a camerei superioare a castelului, este justificată în vederea preîntâmpinării unor degradări mai ample, care pot să pună în pericol siguranța amenajării.
Nodul de presiune Gâlceag face parte din schema de amenajare hidroenergetică a bazinului hidrografic Sebeş, care cuprinde o cascadă de centrale. Acesta face parte din Treapta 1, Oaşa – Gâlceag și este alcătuită din lacul de acumulare și barajul Oaşa, aducţiunea principală Oaşa – Gâlceag, nodul de presiune şi centrala Gâlceag, precum și derivaţia secundară Ciban.
Nodul de presiune Gâlceag este o construcție semiaeriană compusă din:
- Castel de echilibru
- Conductă forțată
- Caverna casă vane fluture
- Galerie de acces casă vană fluture şi poartă etanşă
Caverna casă vană fluture este o construcție subterană care are rolul de a adăposti cele două vane fluture cu anexele necesare. Accesul în casa vanelor fluture se face printr-o galerie de formă specială (mâner de coș), betonată integral, care are o lungime de 152 m.
Potrivit documentației, exfiltraţiile din galeriile de aducțiune cu cămășuială de beton armat sunt inerente și depind în cea mai mare măsură de eficiența injecţiilor de impermeabilizare a coroanei de roca vecina galeriei.
Infiltraţiile în spațiile uscate de la Nodul de presiune Gâlceag au o istorie veche, ele apărând încă de la prima punere sub sarcină a circuitului hidraulic Oașa – Gălceag, în anul 1980.
Cu toate ca în perioada 1980 -1992 s-a intervenit cu 4 tranşe de injecții, problema infiltraţiilor nu a putut fi remediată.
Infiltraţiile au avut un trend de creştere continuă de la valoarea de 6,5 l/s (la cota 1230 mdM, 14 iunie 1984 în lacul Oașa), la valoarea maximă de 26,48 l/s (la cota de 1250.03 mdM, 4 septembrie 2006), mai mare decât limita de atenţie 25,00 l/s.
Problemele semnalate
La data inspecției Nodului de presiune, s-au constatat următoarele deficiențe/infiltrații/exfiltrații:
La castelul de echilibru:
- defectiuni locale ale betonului camerei inferioare;
- la rostul dintre blindajul metalic de la capătul aval al camerei inferioare cu cămășuiala din beton armat;
- la castelul de echilibru, în zonele de racord cu puţul au fost evidenţiate depozite de agregate dizlocate din beton;
La galeria de acces si casa vanelor:
- zone de infiltraţii, însoţite de depuneri de calcite;
- prin rosturile dintre inelele de beton din dreptul drenului D44, cu debit mare și jet sub presiune;
- în galeria de acces la casa vanelor s-au observat cca. 5-6 infiltraţii (scurgeri) concentrate prin rosturile dintre inelele de beton.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News