Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

HRISTOS a ÎNVIAT! LIVE VIDEO: Slujba de ÎNVIERE de la Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Publicat

Creştinii au participat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la slujbele de Înviere în judeţul Alba, reprezentând unul dintre cele mai importante ritualuri religioase de peste an.

La Catedrala Încoronării din Alba Iulia, la miezul nopţii, credincioșii s-au adunat pentru a lua Lumina Sfântă.

Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai îmbucurătoare și cea mai solemnă dintre toate sărbătorile creștine din timpul anului.

Toate slujbele din perioada sărbătorilor pascale, utrenie, vecernie, pavecerniță, miezonoptică, ceasurile, precum și sfânta liturghie, se fac după un tipic special.

Sărbătoarea Paștilor implică un complex întreg de slujbe ce se desfășoară pe o lunga perioadă a anului bisericesc.

Citește și: URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Paștile sunt precedate de un timp îndelungat de post, timp stabilit pentru pregătirea credincioșilor pentru marele praznic al Învierii.

În Biserica Ortodoxă Română, slujba Învierii se desfășoară după următorul tipic: începutul se face sâmbătă, la ora 23.45, când stingându-se toate luminile, preotul iese prin sfintele uși cu o lumânare aprinsă de ia candela de la Sfânta Cruce și spune de trei ori „Veniti de primiți lumină”.

La acest îndemn, credincioșii iau lumină de la preot și ies afară în fața bisericii, unde este așezată o masa pe care stau Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și două sfeșnice cu lumânări aprinse.

Slujba începe afară cu citirea evangheliei învierii (Matei XXVIII, 1-16).

După aceasta preotul dă binecuvântarea pentru începutul utreniei „Slava Sfintei și celei de o ființă și de viață făcătoarei și nedespărțitei Treimi, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor”, și toți cântă împreună cu preotul:

„Hristos a înviat din morți, cu moartea pre moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le” (de trei ori).

Preotul rostește apoi stihurile Paștilor, cădind în jurul mesei, apoi rostește ectenia mare, după care tot poporul intră în biserică. Se continuă cu slujba utreniei și cu liturghia. Toată slujba exprimă bucuria și înălțarea sufletească pe care le produce praznicul Învierii în sufletele credincioșilor.

Acest tipic pentru slujba Învierii Domnului este urmat în general de practica tuturor Bisericilor Ortodoxe Răsăritene, deși în unele practici intervin mici obiceiuri locale.

Astfel în Biserica Ortodoxă Greacă preotul cheamă pe credincioși să-și aprindă lumânările, prin formula: „Veniți de luați lumină din lumina cea neînserată”, potrivit crestinortodox.ro.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax