Connect with us
Advertisement

Eveniment

Icoană semnată de părintele Arsenie Boca, vândută la licitație cu 17.000 de euro

Publicat

Icoana pe glajă „Maica Domnului Îndurerată”, semnată de Arsenie Boca, a fost adjudecată miercuri în cadrul licitației de Artă Sacră, pentru 17.000 de euro.

Potrivit reprezentanților Artmark, organizatorii licitației, icoana pictată de arsenie Boca a fost cea mai disputată piesă a evenimentului.

Icoană a fost oferită de părintele Arsenie Boca, părintelui Ieronim Grovu de la Sâmbăta de Sus, purtând pe verso dedicația și semnătura lui Arsenie Boca.

Peste 30 de pasionați de artă sacră și colecționari au fost interesați de piesa de colecție, oferind, timp de 15 minute, 49 de pași de licitație.

Raritatea absolută, apărută în piața românească de artă, a avut un preț de pornire de doar 350 de euro.

  • Arsenie Boca a pictat, printre multe alte biserici, și două mari lăcașuri din București. Ce mai cunoscută operă a sa este fost pictura din Biserica Drăgănescu. Biserica profețiilor, cum se mai numește, a fost pictată de călugăr din 1967 și până în 1982, timp de 15 ani.

Piața regională de artă sacră marchează recorduri semnificative pentru icoana ortodoxă care circulă, așa cum au circulat și autorii ei, în spațiul de interes creștin ortodox.

Astfel, recordurile stabilite în cadrul Licitației de Artă Sacră la Casa Artmark indică o apreciere a pieței la nivel regional: o rată de adjudecare de aproximativ 80%, un total de vânzări de 184.000 de euro, fiind cea mai bună licitație de artă religioasă de anul acesta, și o durată de peste 5 ore.

În cadrul evenimentul de miercuri au participat 263 de palete, 64 fiind adjudecatare.

Cine a fost Arsenie Boca

Duhovnicul temut de autorităţile comuniste Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910 – d. 28 noiembrie 1989) a fost preot, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop.

S-a născut în 29 septembrie 1910 în satul Vaţa de Sus din Munţii Zarandului, priminde numele de Zian Vălean. Arsenie Boca a fost şef de promoţie în liceul din Brad, potrivit relatărilor foştilor săi colegi de liceu.

A absolvit liceul în anul 1929 şi s-a îndreptat spre Teologie, părăsind definitiv locurile sale natale din Ţara Zarandului.

În anii ’40, după o perioadă petrecută la o mănăstire de pe Muntele Athos, a ajuns duhovnic la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi apoi la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului, aflată la circa 100 de kilometri de locul său natal.

Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat pe lista neagră autorităţilor comuniste, fiind arestat şi închis de mai multe ori, sub acuzaţii că ar fi sprijinit membri ai Mişcării Legionare.

Călugărul a fost închis în arestul Siguranţei din Braşov, a fost trimis apoi să munceasă la Canalul Dunăre – Marea Neagră, în lagărele destinate zecilor de mii de deţinuţi politici, iar până la mijlocul anilor 1950 a mai trecut prin închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea.

După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Duhovnicul a murit în 28 noiembrie 1989, la Sinaia, iar dorinţa sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop.

În ultimii ani, imaginea acestuia a fost folosită intens în scopuri comerciale, iar mănăstirea Prislop și mormântul său a devenit loc de pelerinaj.

Sursă și foto: Artmark

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement