Actualitate
Impozitele pe proprietăți se pot mări cu 500% pentru cei cu clădiri sau terenuri neîngrijite, începând din 2016
Consiliile locale vor putea majora, de anul viitor, impozitul pe clădiri și impozitul pe teren cu până la 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite, situate în intravilan. Prevederile sunt cuprinse în Noul Cod fiscal care urmează să intre în vigoare la începutul lui 2016. Măsurile îi obligă practic pe proprietari să investească în renovări, astfel încât proprietățile lor să nu fie încadrate în categoria celor neîngrijite sau degradate.
Orice persoană care are în proprietate o clădire sau un teren, situate pe teritoriul României, datorează anual un impozit, care se achită în contul bugetului local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului (pentru Municipiul București) în care este amplasată clădirea sau terenul.
În Noul Cod fiscal, programat să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, este introdusă o prevedere conform căreia impozitul pe clădirile și terenurile neîngrijite va putea fi majorat cu până la 500%. „Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri și impozitul pe teren cu până la 500% pentru clădirile și terenurile, neîngrijite, situate în intravilan”, se precizează în actul normativ citat.
Măsurile, care vizează clădirile și terenurile deținute în interiorul orașelor, vor fi luate de Consiliile locale, cu scopul de a determina proprietarii imobilelor/terenurilor respective să le întrețină sau să le redea circuitului economic sau comercial. Tot Consiliul local va fi cel care, printr-o Hotărâre, va putea stabili criteriile de încadrare în categoria clădirilor și terenurilor aflate într-o stare de degradare, astfel încât prevederea să nu fie aplicată discriminatoriu. Totodată, clădirile și terenurile încadrate la această categorie vor fi stabilite conform nomenclaturii stradale.
Nu doar proprietarii clădirilor degradate sau a terenurilor neîngrijite vor fi sancționați aspru de la anul, ci și cei care nu își vor lucra terenul agricol situat în extravilan. Astfel, potrivit noului Cod fiscal, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 500% începând cu al treilea an.
Statisticile din acest an arată că în România există peste 500 mii de hectare nelucrate, ceea ce din punct de vedere economic înseamnă o mare pierdere. Autoritățile încearcă de mai mulți ani să legifereze impozitul pe terenurile agricole nelucrate, așa numita „taxă pe pârloagă”. În 2011 și 2012 Ministerul Agriculturii a lansat două proiecte de acte normative prin care a dorit să introducă amenzi pentru proprietarii care nu își lucrează terenul agricol, proiecte care însă nu au fost adoptate și nu s-au aplicat niciodată.
sursa: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Bogdan
marți, 29.09.2015 at 12:59
Sunteti niste nesimtiti!!!!